Na snagu stupio mehanizam za vize

Mehanizam za moguće hitno vraćanje viznog režima, na šest meseci, zemljama iz kojih dolaze lažni azilanti, danas stupa na snagu.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2014.

00:10

Default images

Među tim zemljama je i Srbija.

Iz zemalja članica Evropske unije za sada nema posebnog zahteva da se to učini.

Taj mehanizam usvojen je u decembru, zbog povećanja broja "lažnih azilanata" iz zemalja Zapadnog Balkana i drugih zloupotreba bezviznog režima, što je proteklih godina izazivalo zabrinutost u zemljama Unije.

Prema "zaštitnoj odredbi", mehanizam hitnog vraćanja viza može biti primenjen na zahtev neke članice EU.

Privremeno ukidanje bezviznog režima "može biti primenjeno kao poslednja mera" i u slučaju naglog porasta broja "lažnih azilanata", neregularnih ulazaka u zemlje EU ili masovnijeg odbijanja zahteva EU za readmisiju, odnosno povratak lica koja krše bezvizni režim.

Prema izvorima iz Brisela, Evropska komisija stalno prati situaciju, koja je za sada nepromenjena, a jedino je u Nemačkoj došlo do vidnog porasta broja "lažnih azilanata", budući da je odlukom Vrhovnog suda vraćen raniji sistem finansijskih i drugih povlastica za tražioce azila koji u toj zemlji mogu ostati šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: