BNV moli učenike da prekinu bojkot

BNV zamolilo učenike novopazarske gimnazije da prekinu bojkot časova, u nadi da će vrlo brzo biti konačno rešenje za nastavu na bosanskom jeziku u toj školi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2013.

17:19

Default images

Rukovodstvo gimnazije insistira na poštovanju procedure za uvođenje nastave na jeziku nacionalne manjine.

"Na današnjem sastanku sa roditeljima, zamolio sam da učenici krenu na nastavu, jer očekujem konačno uvođenje nastave bosanskog, pošto za to postoje svi uslovi", rekao je predsednik BNV Esad Džudžević na konferenciji za novinare.

Govoreći o detaljima sastanka sa ministrom prosvete krajem prošle nedelje, Džudžević je rekao da su konsultacije ekspertskih timova Ministarstva prosvete i BNV u toku.

On očekuje da će u novopazarskoj, kao i u gimnaziji u Sjenici i u OŠ "Svetozar Marković" u Brodarevu kod Prijepolja nastava na bosanskom jeziku biti uvedena već do kraja ove nedelje.

Za to, kako tvrdi, postoje svi uslovi, jer su pre početka školske godine odobreni i objavljeni nastavni planovi i programi, a odobreni su i štampani i svi udžbenici za prvu godinu gimnazija.

"Mi smo na dobrom tragu da nastava na bosanskom jeziku bude u službi dalje afirmacije suživota, multikulturalnosti, poštovanja bošnjačkog i srpskog naroda, a ne suprotno", rekao je Džudžević i naveo da su BNV i Ministarstvo dužni da obezbede da nastava na bosanskom jeziku posluži tim ciljevima.

On je naveo da se nastava na bosanskom u ostalim osnovnim školama održava u skladu sa zakonom i da je na sastanku sa ministrom veliki deo vremena bio posvećen pripremi za sledeću školsku godinu i uvođenju bosanskog u 2. i 6. razredu osnovne i 2. razredu gimnazija i stručnih škola.

Džudžević navodi da su pre početka ove školske godine odobreni i objavljeni nastavni planovi i programi, odobreni i štampani svi udžbenici, međutim direktor gimnazije u Novom Pazaru Zoran Milosavljević u izjavi Tanjugu tvrdi da planova i programa nema.

"Izuzev plana i programa za bosanski jezik i književnost i to za gimnaziju, nijedan drugi plan i program ne postoji", rekao je Milosavljević i naveo da o svemu odlučuje Ministarstvo prosvete.

"Da li će biti nastave na bosanskom ili ne, kada će biti realizovana i kako - o tome odlučuje Ministarstvo", rekao je direktor gimnazije u Novom Pazaru navodeći da su đaci u školi i da smatra da su "deca prevarena".

Đaci su, kako kaže, u startu, prilikom upisa, morali da znaju da nisu ispunjeni uslovi koje su tražili u Ministarstvu prosvete, zbog čega nije ni mogla da počne nastava na bosanskom.

"Nemojmo da štampamo deci nekakve parole, bolje da su im odštampali planove i programe, pa da to imamo", istakao je Milosavljević, smatrajući da deca ne treba da trpe zbog aktuelne situacije.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović juče je pozvao roditelje i decu u Novom Pazaru da se đaci vrate u školu, dok nadležni ne reše problem povodom organizovanja nastave na bosanskom jeziku i naveo da se pravila ne mogu menjati u toku školske godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: