Od 1. januara tri osnovna suda u BG

Prema novoj mreži sudova, od 1. januara Beograd će imati tri osnovna suda, koji će proizići iz Prvog osnovnog suda.

Izvor: B92

Subota, 14.12.2013.

18:21

Default images

Oni će biti razmešteni prema materijama koje sude na tri lokacije u gradu.

Prvi osnovni sud u Beogradu biće nadležan za teritoriju gradskih opština Vračar, Zvezdara, Palilula, Savski venac i Stari grad, Drugi osnovni sud u Beogradu, za teritoriju gradskih opština Voždovac, Grocka, Rakovica i Čukarica, Treći osnovni sud u Beogradu, za teritoriju gradskih opština Zemun, Novi Beograd i Surčin, predviđeno je Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Danilo Nikolić u izjavi Tanjugu objašnjava raspored odeljenja beogradskih sudova od 1. januara 2014. godine, kao i planove za budućnost.

Prema njegovim rečima, krivična materija za područja sva tri suda će se nalaziti u Palati pravde u Savskoj ulici i tu će sve sudije, iz sva tri suda, suditi svoje predmete.

"Očekuje se da raspored predmeta ne traje duže od 10 do 15 dana dok se predmeti prebace iz suda i u sud i svaki sudija dobije svoje predmete", rekao je Nikolić.

Parnični predmeti za sva tri suda će se suditi u zgradi suda u Ustaničkoj ulici, a vanparnična, izvršna i ostala materija sudiće se u zgradi suda na Novom Beogradu, takođe za sva tri suda, dodao je Nikolić.

"To znači da u tim slučajevima neće biti seobe predmeta već će se sudije podeliti na sudije Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda i suditi na ove tri lokacije", ukazao je državni sekretar.

Međutim, sadašnji prostor koji koriste pravosudni organi u Beogradu nije dovoljan da zadovolji potrebe posla. Iako su već obezbeđeni dodatni prostori odnosno objekti, na njima je, kako kažu u Ministarstvu pravde i državne uprve, potrebno raditi i srediti ih za normalno funkcionisanje sudova.

Reč je o zgradi Aeroinženjeringa i zgradi Vojnotehničkog instituta u Katanićevoj ulici, a planirane su adatacije i rekonstrukcije Palate pravde.

Nakon svih neophodnih adaptacija i smeštaja pravosudnih organa, biće trajno rešene potrebe svih pravosudnih organa u Beogradu, pa i Prekršajnog suda koji se sada nalazi na preko 14 lokacija u gradu.

Sudovi će se od 1. januara vratiti u 32 grada, a sudske jedinice ostaće samo u manjim mestima i radiće van sedišta sudova.

"Mesta koja će ostati bez sudske jedinice, imaće prijemne kancelarije „u kojima će se obavljati poslovi prijema pismena i overavanja isprava i potpisa”, navodi se u prelaznim i završnim odredbama Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Tokom decembra, Visoki savet sudstva doneće odluke o premeštaju sudija i porotnika u nove sudove, a postaviće i vršioce funkcija predsednika tih sudova.

Nadležni su takođe uvereni da pravosuđe neće biti u kolapsu zbog preseljenja, kao što se to dogodilo početkom 2010. godine, tokom „velike seobe sudstva”, jer su predviđene izmene sudske mreže manjeg obima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: