Policija deblokirala centar Kijeva

Policija i specijalci napustili su Trg nezavisnosti u centru Kijeva. Ukrajinski premijer izjavio da protiv mirnih demonstranata neće biti upotrebljena sila.

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2013.

07:16

Default images

Agencija RIA Novosti izveštava da su se pripadnici policije povukli sa delova trga koji su sinoć kontrolisali nakon potiskivanja demonstranata i uklanjanja njihovih barikada. Po njihovom povlačenju, demonstranti su opet počeli da postavljaju nove barikade, navodi ruska agencija.

AP izveštava da se policija povukla i ispred zgrade kijevske gradske administracije, u koju je ranije jutros neuspešno pokušala da prodre, jer su pristup njoj onemogućavali demonstranti.

Lider opozicione stranke "Otadžbina" Arsenij Jacenjuk rekao je da "to predstavlja veliku pobedu", navodi američka novinska agencija AP. Itar-Tas izveštava da su demonstranti ponovo blokirali, ranije deblokiranu, centralnu kijevsku ulicu Kreščatik.

I ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko pružio je danas uveravanja da nasilnog rasturanja protesta na Trgu nezavisnosti neće biti. "Niko ne poseže na pravo građana na miran protest. Međutim, ne treba zanemarivati prava i legalne interese drugih građana", rekao je ministar policije, dodajući da "normalno funkcionisanje glavnog grada ne treba onemogućavati", a da već nekoliko dana u Kijevu vlada saobraćajni kolaps zbog barikada i blokada.

Zaharčenko je podsetio na odluku suda o zabrani blokiranja saobraćajnica i pozvao je učesnike protesta da poštuju zakone.

Predsednik ukrajinske vlade je, obećavajući da neće biti upotrebe sile protiv mirnih demonstranata, pozvao opoziciju da ne podstiče ljude na protivzakonito postupanje, a građane da ne nasedaju na provokacije.

"Molim naše građane, naročito u ovako napetoj situaciji, da poštuju zakone, sačuvaju prisebnost i ne nasedaju na provokacije na koje ih podstiču ekstremisti. Molim vas - ne provocirajte radnike policije na sukob, to onda neće biti mirni protesti", rekao je Azarov, a prenela je agencija Ukrinform.

Pritom, ukrajinski premijer je dodao da narod podržava odluku vlade da obustavi pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i zoni slobodne trgovine sa EU u ovom trenutku, zbog čega pristalice evrointegracija demonstriraju od 21. novembra.

Agencije javljaju i da je na glavnom kijevskom trgu po povlačenju policije došla pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland. Rojters prenosi izjavu neimenovanog opozicionog lidera da je Nulandova razgovarala sa demonstrantima.

Agencije su ranije prenele da su policijske snage blokirale centar glavnog grada, u kom je od jutros, prema različitim informacijama, bilo između deset i 25.000 demonstranata. Agencija Ukrinform javila je da je kijevska policija - koja je posle višečasovne konfrontacije sinoć popustila pritisak na demonstrante, krenula jutros u akciju na zgradu kijevske gradske administracije, koju su ranije zauzeli demonstranti. Agencija je prenela i izveštavanje Televizije Peti kanal, da je policija upotrebila suzavac, a da su na njih demonstranti, koji su se nalazili u zgradi, posipali vrelu vodu i da su onemogućavali ulaz u zgradu.

Policija je posle ponoći počela akciju potiskivanja demonstranata sa Trga nezavisnosti i delimično demontirala barikade koje su postavili demonstranti i prema izveštajima agencija, bilo je povređenih policajaca i demonstranata, kao i uhapšenih.

Interfaks je preneo da je nekoliko povređenih demonstranata došlo do vozila hitne pomoći, dok Itar-Tas prenosi saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova da je deset pripadnika policije zadobilo povrede tokom pokušaja deblokade centra grada. Izveštava se o osam uhapšenih. MUP je, pritom, demantovao informacije da je upotrebljen suzavac i druga specijalna sredstva.
Foto: Beta, AP
U međuvremenu, akciju snaga bezbednosti osudili su predstavnici SAD i Evropske unije.

Američki državni sekretar Džon Keri izdao je saopštenje sa snažnom osudom, rekavši da su SAD zgrožene odlukom ukrajinskih vlasti da na miran protest odgovore "interventnom policijom, buldožerima i pendrecima, radije nego da poštuju demokratska prava i ljudsko dostojanstvo".

"Takav odgovor niti je prihvatljiv, niti pristaje jednoj demokratskoj državi", rekao je Keri, pozivajući vlasti Ukrajine da pokažu "krajnju udržanost" i zaštite ljudske živote, preneo je Asošiejted pres.

"SAD su sa ukrajinskim narodom. Oni zaslužuju bolje", naveo je šef američke diplomatije.

I visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton usprotivila se primeni sile na Trgu nezavisnosti.

"Sa tugom gledam kako policija koristi silu da potisne mirne ljude iz centra Kijeva", navela je Eštonova, dodajući da vlast "nije trebalo da pod okriljem noći da počne komunikaciju sa javnošću uz pomoć policije", preneo je Itar-Tas.
Foto: Beta, AP
"Dijalog sa političkim snagama i društvom i korišćenje argumenata uvek su bolji nego argument sile", naglasila je Eštonova, koja je od utorka u Kijevu, kao i Kerijeva zamenica Viktorija Nuland.

Agencija Ukrinform prenela je izjavu lidera opozicione Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) i bokserskog šampiona Vitalija Klička da je drugim pokušajem da rastera demonstrante sa Majdana predsednik Ukrajine Viktor Janukovič zatvorio put bilo kakvom kompromisu.

"Kompromisa sa glavosečama i diktatorima ne može biti. Potrebno je osloboditi se njih. I danas je pitanje broj jedan - nedvosmisleno - ostavka Janukoviča i čitave njegove trule vlasti", rekao je Kličko, prema saopštenju njegove Alijanse.

U Kijevu i u drugim regionima Ukrajine od 21. novembra održavaju se masovni protesti pristalica evrointegracija, nezadovoljnih odlukom vlade da obustavi pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i zoni slobodne trgovine sa EU i tražeći ostavku vlade i oslobađanje uhapšenih demonstranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: