EU nema instrumente da interveniše

Evropska unija nema mogućnosti da na bilo koji način interveniše u vezi sa proteklim hrvatskim referendumom o braku, kao i o referendumu o dvojezičnim tablama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2013.

14:49

Default images

U Evropskoj komisiji, međutim, danas nisu hteli zvanično da komentarišu rezultate jučerašnjeg referenduma u Hrvatskoj, kojim je u ustav unesena odredba koja onemogućava sklapanje istopolnih brakova.

Nezvanično, međutim, u Briselu kažu agenciji Tanjug da su svesni da referendum zadire u prava seksualnih manjina, ali da pravna definicija braka spada u nadležnosti zemalja članica.

“Mi jednostavno nemamo instrumente da intervenišemo”, rekao je za Tanjug funkcioner EK koji je insistirao na anonimnosti, dodajući da se isto odnosi na najavljeni referendum o dvojezičnim tablama, popularno nazvan “referendum o ćirilici”.

Desničarske organizacije okupljene oko “Stožera za odbranu Vukovara” objavile su juče da su prikupile dovoljno potpisa za održavanje referenduma o tome da se postavljanje dvojezičnih tabli ograniči na opštine ukojima manjine imaju apsolutnu većinu.

U slučaju da ova inicijativa uspe, prava srpske, ali i italijanske manjine u Hrvatskoj bila bi ozbiljno sužena, jer sadašnji zakon predviđa dvojezične table tamo gde manjine učestvuju u populaciji sa 30 odsto ili više.

"Hrvatska se tokom pregovora o pridruživanju obavezala da će poštovati prava manjina, kako seksualnih tako i etničkih, ali sada kada je postala članica ta pitanja uređuje po svojoj volji”, objasnio je evropski funkcioner.

U Briselu kažu da bi do intervencije moglo doći jedino ako bi pripadnici manjina bili izloženi direktnom nasilju, ili ukoliko bi Evropski sud ocenio da su ugrožene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: