Južni tok - ko je pozvan, a ko ne

Nikad nije bilo dovedeno u pitanje da li će ministarka energetike biti prisutna na svečanosti povodom gradnje Južnog toka, rekao je Bratislav Gašić.

Izvor: B92

Nedelja, 24.11.2013.

21:03

Default images

Potpredsednik SNS rekao je u Utisku nedelje da čak i on, iako predsednik Upravnog odbora Srbijagasa, u jednom trenutku nije bio na listi zvanica.

"Ministarka Zorana Mihajlović je juče ovlašćena da ispred Vlade Srbije potpiše sporazum", rekao je Gašić.

Borislav Stefanović iz DS rekao je da na današnju svečanost nisu pozvani Vojislav Koštunica i Boris Tadić i to ocenio kao propust jer je sporazum sa Rusijom potpisan upravo kada su oni bili na vlasti.

Gašić je rekao da je izgradnja Južnog toka istorijski događaj za Srbiju od kojeg će Srbija imati veliku korist.

Opozicija načelno podržava projekat Južnog toka.

"Ovo je trenutno najozbiljnije političko pitanje. Za nas je ovo nastavak potpuno pogrešnog partnerstva sa Rusijom", rekao je Bojan Đurić iz LDP-a.

Potpredsednik SPO-a Aleksandar Jugović rekao je da ta stranka pozdravlja svaki partnerski odnos sa Rusijom, ali i da on mora biti transparentan.

"Mi smo na B92 videli svašta i zbog toga sve mora biti transparentno", rekao je Jugović.

Bratislav Gašić tvrdi da nema nikakvih problema unutar Srpske napredne stranke, niti na relaciji Vlada - Predsedništvo, iako je dolazak ministarke Mihajlović na svečanost u vezi sa Južnim tokom do poslednjeg trenutka bila pod znakom pitanja.

"Prirodno je da ministarka bude tu", naveo je Gašić.

Na pitanje da li je ministar rudarstva Milan Bačević taj na kojeg je mislila Zorana Mihajlović kada je rekla da jedan ministar radi i govori protiv interesa Srbije, Bratislav Gašić je rekao: "Morate da pitate ministarku".

Govoreći o Privremenom veću Beograda funkcioner DS Borko Stefanović rekao je da bi Tanja Pašić mogla da napusti ovaj tehnički organ.

"Prema zakonu Privremeno veće treba da oslikava političku strukturu Skupštine grada. Mi smo tražili da imamo dva člana, ali su nam dali samo jedno mesto. Mi smo imali izbor da ne uđemo ili da uđemo i imamo neki uvid, da bar vidimo šta se rade. Tanju Pašić ne pozivaju na sastanke i veliko je pitanje da li ćemo ostati u Privremenom veću", rekao je Stefanović.

On je takođe rekao i da od članova Privremenog veća dolaze kontradiktorne informacije o stanju u javnim preduzećima i navodnim dugovima.

"Sve je to politička akrobatika Aleksandra Vučića koji je pokušao da napravi dogovor sa što većim brojem političkih stranaka, koji zele da pridju trpezi gazde. Oni koji nisu prešli cenzus ne treba da udju u Veće, jer onda bi trebali da udju i Dveri i URS... Mora se voditi računa o strukturi skupštini", rekao je Stefanović.

Gašić izjavio je da je predlaganje nestranačkih kandidata u Privremeni organ grada Beograda dokaz povišene odgovornosti te stranke i uvažvanja interesa gradjana, a ne pokazatelj da nemaju svoje kadrove, kako to tvrde njihovi politički protivnici.

S druge stranke, Stefanović je ocenio da prvi otpredsednik vlade i lider SNS Aleksandar Vučić "nikako da izvuče nekog svog, jer nema kadrove, nego ih dovodi sa strane, pa i bivše demokrate", a rekao je i da je pitanje da li će demokrate ostati u Privremenom organu.

Govoreći o Privremenom organu, Gašić je istakao da je to tehnički organ i da je zato SNS predložila dvoje ljude, van stranke, za koje smatra da iskustvom i znajem mogu da daju rezultate.

"Zar mislite da radimo ovo zbog jeftinih političkih poena ili zbog interesa Beogradjana? Nije tačno da nemamo kadrove", rekao je Gašić i dodao i da Nebojša Čović, kao nestranačka ličnost i nekadašnji gradonačelnik Beograda, može mnogo da pomogne u funkcionisanju grada.

"Imaćemo izbore i uporedićemo liste", poručio je Gašić.

Govoreći o primanjima članova Privremenog organa, Gašić je ocenio da je moralni čin što su se neki članovi odrekli plata, jer rade na drugim mestima, kao i da se i on, kao gradonačelnik Kruševca, odrekao plate koju daje za izradu burmi za mlade bračne parove u tom gradu.

Na pitanje zbog čega će SNS saradjivati sa SPO, Gašić je odgovorio: "Šta je čudno da odredjene političke grupacije, a to nije samo SPO, sa nama žele da naprave modernu Srbiju. Mi i kroz Privremeno veće i vladu pokazujemo da želimo širi konsenzus".

Potpredsednik SPO-a Aleksandar Jugović naveo je da je na sastanku Vučića i lidera-a SPO Vuka Draškovića dogovoren strateški sporazum o partnerstvu na ponovljenim lokalnim izborima i budućim parlamentarnim.

"Moramo podržati sve u interesu gradjana Srbije, a to je primena Briselskog sporazuma", rekao je Jugović, dodajući da je SNS mnogo veći partner, ali da snaga stranke "ne leži samo u broju njenih glasova, već i u realizaciji programa stranke".

Jugović je rekao i da je saradnja SNS i SPO prema programskim ciljevima u potpunosti logična, dodajući da je SPO u tehničkom smislu opozicija, jer nema predstavnika u Vladi Srbije, ali ne može biti opozicija svom programu.

Na pitanje zašto je SPO potreban SNS, Jugović je odgovorio: "Zašto smo bili potrebni Borisu Tadiću. Sa nama je pobedio 2008. godine, a 2012. bez nas izgubio".

Potpredsednik Liberalno-demokratske partije Bojan Djurić je rekao da "nismo u junačkoj pesmi" i da nije u redu to što Stefanović govori.

"Mi smo vam na sastanku jasno rekli da smo spremni i da želimo u Privremeno veće, da mislimo da je to dobro za sve i da bi tako relaksirali atmosferu. Niste rekli vi trčite prema trpezi gospodara. Ozbiljna politika nije ulazak u bunker i bacanje bombi... Ako vam je bio cilj da LDP ne udje u Veće, to ste ostvarili", naveo je Djurić.

On je rekao i da nije tačno da je SNS odlučila da LDP ne udje u Privremeno veće, već su liberali doneli tu odluku.

"Svojim kredibilitetom i čašću garantujem da smo mi doneli odluku da ne udjemo u Privremeno veće", naveo je Djurić.

On je rekao i da LDP na predstojeće izbore u Beogradu ide samostalno, sa svojom listom i pod svojim imenom, kao i da liberali smatraju da je neminovno da dodje do parlamentarnih izbora do kraja zime.

Govoreći o nestranačkim ličnostima u Privremenom organu, Djurić je naveo da njihovo predlaganje samo po sebi ne mora da bude znak slabosti.

"Mislim da će poltička atmosfera u nedeljama pred izbore biti i dalje zatrovana i mislim da SNS trenutno ima dosta problema da pokrije sva mesta koja namerava da uzme, ali to je za nas motivacija", zaključio je Djurić i najavio da će LDP glasati protiv budžeta za 2014. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: