Ponedeljak, 18.11.2013.

12:15

Nastavljen rat SNS i DS za Beograd

Funkcioneri SNS-a i DS-a i danas su nastavili rat saopštenjima i izjavama u vezi sa beogradskom vlašću i kandidatima za Privremeno veće.

Izvor: B92, Beta

Default images

Prvo je šef naprednjaka u beogradskoj skupštini Aleksandar Jovičić izjavio da DS ne želi da učestvuje u Privremenom veću u kojem će biti i SNS i ponovo optužio kandidata demokrata Živorada Anđelkovića za to telo. Zatim je šef beogradskih demokrata Balša Božović optužio SNS da ignoriše izbornu volju Beograđana.

Predsednik beogradskog odbora DS-a Balša Božović kaže da je SNS već donela odluku o privremenom veću za Beograd i to samo na osnovu onoga šta misli lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

"Šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Aleksandar Jovičić danas je izjavom da 'DS neće učestvovati u privremenom veću' samo javno potvrdio da je SNS već donela odluku, protivno Ustavu i Zakon o lokalnoj samoupravi, a samo na osnovu onoga što misli Aleksandar Vučić'", naveo je Božović u pisanoj izjavi. Božović je ocenio da je Jovičićeva izjava "neozbiljna i neodgovorna", jer je lista "Izbor za bolji Beograd", na čijem čelu je bio Dragan Đilas, predala Vladi svoj predlog za članove privremenog organa, što je u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi.

"Odluka Vlade da ignoriše najjaču odborničku grupu u Skupštini grada Beograda značila bi ne samo da se gazi izborna volja građana, nego i direktno krše odredbe Ustava i zakona", istakao je Božović.

Prema njegovim rečima, Jovičićeva izjava da će privremena uprava smenjivati direktore gradskih preduzeća i postavljati vršioce dužnosti, za šta, prema Zakonu, nema ovlašćenja, potvrđuje da je SNS zbog vlasti u Beogradu spreman da krši zakone.

Najave toga da će, nakon formiranja veća, početi istrage i hapšenja i da će se saznati istina o zloupotrebama u javnim preduzećima "najčvršći su dokaz da se radi o političkim obračunima, a ne o borbi protiv korupcije, jer za više od godinu i po dana nije podignuta nijedna optužnica i niko nije priveden zbog zloupotreba u Beogradu", ocenio je Božović.

Prethodno je šef Odborničke grupe SNS u Skupštini grada Aleksandar Jovičić izjavio da će Vlada Srbije danas imenovati članove privremenog organa u Beogradu i dodao da će se oni baviti tekućim i neodložnim obavezama, ali će uraditi i analizu rada javnih preduzeća i na osnovu toga će raspravljati i o statusu i sudbini njihovih v.d. direktora.

Jovičić je rekao da će kandidati SNS za petočlani privremeni organ koji će upravljati Beogradom u naredna dva meseca biti "nestranačke ličnosti, koje su odgovorne i imaju ogromno iskustvo", izjavio je jutros dodajući da misli da Demokratska stranka neće ući u to telo.

DS se ranije izjasnila da "ne želi da učestvuje u privremenom organu u kome je i SNS", rekao je on, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a i dodao da ne zna šta se desilo "preko noći" i uticalo na promenu odluke.

On je optužio bivšeg direktora Parking servisa Živorada Anđelkovića, koji je kandidat DS za privremeni organ, da je samo 14. oktobra zadužio ovo preduzeće za 800.000 evra i dodao da je to "skandalozna odluka".

Na pitanje da li će u privremeno telo ući kandidati LDP-a, Jovičić je odgovorio da će pomoći svako ko ima koristan predlog, "pa čak i LDP".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: