Bošnjaci žele izvinjenje Đukanovića

Odbor za ljudska prava koji zastupa Bošnjake, zatražio je izvinjenje crnogorskog premijera Mila Đukanovića zbog njegove ocene da Njegoš nije pesnik genocida.

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2013.

11:49

Default images

Đukanović je u prošlu subotu, na svecanosti na Lovćenu, povodom 200. godišnjice rodjenja Njegoša, rekao da veliki crnogorski pesnik, državnik i duhovnik nije pesnik genocida, kako neki pokušavaju predstaviti njegov "Gorski vijenac", nego da je pozivao na oslobodilačku borbu.

Podgorički portal Refleksija, medjutim, danas objavljuje ocenu pomenutog Odbora za ljudska prava da je Njegoš zagovarao genocid i da su neki stihovi u "Gorskom vijencu" navodno fašistički. Stoga je Odbor pozvao Đukanovića da se izvini zbog ocena o Njegošu. Prema saopštenju Odbora, koje portal, kako navodi, doslovce prenosi, takozvana istraga poturica u Crnoj Gori koja je opisana u "Gorskom vijencu" je bio "masovni progon Bošnjaka" posle poraza Turske u ratu pod Bečom 1683. godine. "Gorski vijenac" je, kako ocenjuje Odbor, "veličanje zločina", mada ne postoje relevantni istorijski dokazi da je "istraga poturica" ikad sprovedena u Crnoj Gori. Đukanović je, navodno, svim Bošnjacima "naneo dušveni bol" svojom izjavom o Njegošu i treba da se izvini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: