Dačić:Najpovoljniji izveštaj dosad

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport predao premijeru Ivici Dačiću Izveštaj o napretku Srbije na putu ka EU. Dačić: Najpovoljniji izveštaj do sada.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 16.10.2013.

00:10

Default images

Devenport je Dačiću predao Izveštaj posle sastanka u Palati "Srbija".

Šef delegacije EU u Srbiji potom će, povodom objavljivanja tog izveštaja u Briselu, govoriti na konferenciji za novinare, najavljeno je iz Medija centra.

U Medija centru će, prethodno, u 14.30 sati, uživo biti prenošeno predstavljanje izveštaja na konferenciji za štampu iz Brisela evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Dačić je izjavio da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije jedan od najpovoljnijih do sada i da očekuje da će pristupni pregovori sa EU početi najkasnije u januaru.
Tanjug
Posle sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Deveportom, koji mu je uručio izveštaj Evropske komisije, Dačić je rekao da je zadovoljan ocenom koju je dobila Srbija, koja će nastaviti započete reforme, uključujući i dijalog sa Prištinom.

Dačić je rekao da će u ponedeljak u Luksembrugu biti održana prva sednica Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojoj će predsedavati visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. "Ketrin Ešton nam je učinila posebnu čast, jer nije običaj da ona predsedava tim sednicama", rekao je Dačić i dodao da će i on prisustvovati sednici Saveta.

"Očekujemo da Evropska komisija i Evropski savet daju pozitivno mišljenje za održavanje međuvladine konferencije, odnosno za zvaničan početak pregovora", rekao je Dačić.

On je kazao da je cilj Srbije da pregovore sa EU iskoristi kao podsticaj za reforme. "Nama je cilj ne samo da Srbija postane članica EU, nego i da Evropa dođe u Srbiju sa svojim vrednostima i kriterijumima", rekao je Dačić.

Ružić: Pozitivne ocene za Srbiju

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić izveštaj EK je ocenio kao "veoma pozitivan".

"Mogu da konstatujem da je izveštaj globalno veoma pozitivan. U političkom smislu, možda je prvi put jasno izražena pozitivna ocena napretka", rekao je Ružić na brifingu za novinare u Vladi Srbije. On je naveo da je u izveštaju "najveći akcenat" stavljen na normalizaciju odnosa s Kosovom koja je, kako je rečeno na brifingu, "fantastično ocenjena".

Prema njegovim rečima, u izveštaju se konstatuje privrženost Vlade Srbije pridruživanju EU i dijalogu s Prištinom. "Osnovna poruka jeste da je Vlada ostala jedinstvena u privrženosti integraciji EU i dijalogu s Prištinom", rekao je on i dodao da je Vlada pokazala "konzistentnost u odlučivanju i javnim nastupima
zvaničnika".

Rad parlamenta je, takođe, pozitivno ocenjen, a zamerka je izneta zbog prakse usvajanja zakona po hitnom postupku, rekao je Ružić i ocenio da ta zamerka nije toliko dominanta već da je shvata kao "korektiv".

Prema njegovim rečima, borba protiv korupcije je pozitivno ocenjena, a ista ocena je izneta i za borbu protiv organizovanog kriminala uz konstataciju da su pokrenute brojne istrage ali da ima malo osuđujućih presuda.

Ružić je naveo da je Evropska komisija ocenila i da je ostvaren napredak u izradi strategije i akcionog plana za reformu državne uprave i da su pozitivno ocenjeni strategija i akcioni plan za reformu pravosuđa. Ružić je naveo da je Komisija stavila do znanja da će nagledati primenu člana Krivičnog zakona o zloupotrebi službenog položaja, u čemu Srbija nije uskladjena sa EU.

Kada je reč o medijskoj reformi, izražena je "doza zabrinutosti", rekao je Ružić i dodao da je nakon rekonstrukcije Vlade nadležno ministarstvo preduzelo korake da se medijski zakoni donesu.

U izveštaju je izražena zabirnutost zbog "orkestriranih nastupa tabloidnih medija", dodao je ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije. On je dodao da se jedina ocena koje nije u pozitvnom duhu odnosi na prava LGBT populacije i da se u izveštaju konstatuje da je izostala politička podrška ostvarivanju njihovih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: