"Agrobanka":Novi pretres u decembru

Bivši predsednik Izvršnog odbora "Agrobanke" Dušan Antonić nastavio da iznosi odbranu u Specijalnom sudu u Beogradu, a sledeći pretres zakazan za 2. decembar.

Izvor: B92

Petak, 11.10.2013.

17:16

Default images

Njegov branilac Goran Petronijević rekao je Tanjugu da će Antonić i u decembru nastaviti da izlaže svoju odbranu a vrlo moguće i da se izjasni o navodima druge optužnice za slučaj "Agrobanke" koja je nedavno potvrđena.

"Pripremno ročište u tom drugom slučaju zakazano je za 31. oktobar i 1. novembar, pa ako sud prihvati naš predlog za spajanje postupka, Antonić će u decembru da se izjasni i o toj optužnici", rekao je Petronijević.

Tom optužnicom terete se osim Antonića, Slavoljub Korićanac, Boban Labović, Ljubomir Samardžić, Vehbo Papić i Bojan Zarić.

Osim tog slučaja, 26. septembra podignuta je treća optužnica za Agrobanku koja se odnosi na njenu suboticku filijalu na kojoj je pored Antonića i bivši direktor subotičke ekspoziture Agrobanke Jožef Kasa i njegov pomoćnik Zoran Malešević.

Optužnicom su obuhvaćena i odgovorna lica Slavoljub Korićanac, Bojan Zarić, Boban Labović, Vehbo Papić, Velibor Lukić, Bojan Simonović i Branislav Pešić.

Optužnica je takođe podignuta i protiv vlasnika i odgovornih lica u privatnim preduzećima „Asprom" doo Vrčin, „Agrar trejd" doo Beograd, „Porečje"doo Vučje, „Mediteran 92"doo Guča, „Hend prom" doo Guča, „Dragačevac frut" doo Guča, „Azohem" doo Subotica, „Azotara" doo Subotica i „Mala Bosna" ad Mala Bosna - Stevana Alavanje, Predraga Vučkovića, Milenka Surudžića i Peđe Mališanovića.

U toku su još dve istrage u slučaju Agobanke tako da je moguće sajanje i tih predmeta sa suđenjem koje je počelo u sredu pred Specijalnim sudom.

Antonić je na početku izlaganja odbrane, negirao da je sa saradnicima oštetio tu banku za 84 miliona evra. On je, kao jednog od krivaca za propast te banke, označio Milorada Džombića, nekadašnjeg direktora Agencije za osiguranja depozita.

Ostalih 19 optuženih su u krtatkom izjašnjenju - na pitanje da li su izvršili krivično delo - odgovorili odrečno, i najavili da će izneti odbranu.

Optuženi se terete da su od početka 2006. pa do kraja 2011. godine, protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u "Agrobanci" odobravali kredite, bankarske garancije, idavali menica i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća.

Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret "Agrobanke". Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza.

Antonić je uhapšen 8. avgusta 2012. godine, a kasnije su usledila nova proširenja istrage. On je, posle tačno godinu dana, 8. avgusta pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: