Sreda, 25.09.2013.

16:13

Brisel preti Francuskoj zbog Roma

Evropska komisija ponovo zapretila sankcijama Francuskoj zbog Roma, podsećajući da Romi kao evropski građani imaju pravo na slobodno kretanje širom EU.

Izvor: Beta, AFP

Default images

"Sloboda kretanja i sloboda stanovanja u nekoj drugoj zemlji jesu osnovna prava... Ako se ti principi, koji stoje u Ugovoru, ne poštuju, Komisija će upotrebiti sva sredstva na raspolaganju" za kažnjavanje, upozorio je portparol Komisije Olivije Baji.

On je istakao da "Romi, kao svi građani EU, uživaju pravo na slobodu kretanja u svim zemljama članicama Unije i pravo na stanovanja u nekoj drugoj zemlji od zemlje porekla".

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope (SE) Nils Muižnieks izrazio je danas veliku zabrinutost zbog "antiromske retorike" Francuske, posebno imajući u vidu da se približavaju evropski i lokalni izbori, predviđeni 2014.

"Ova rasprava ide u zabrinjavajućem pravcu, ka jednoj antiromskoj retorici, diskriminatorskoj i zapaljivoj, a rizikuje da se pretvori u opasnost s obzirom na naredne lokalne i evropske izbore", ocenio je komesar SE u saopštenju.

On ukazuje da ta rasprava "stigmatizuje evropske građane samo zbog njihovog porekla i sve više podstiče napade na Rome".

Činjenica da "izabrani zvaničnici ili političari ponavljaju takve izjave, ima štetno dejstvo banalizovanja diskriminacije", navodi komesar SE.

Muižnieks ističe da političari treba više da se angažuju na "promovisanju poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, uključujući prava najranjivijih grupa".

Evropska komesarka za pravosuđe Vivijan Reding bila je primorana pre tri godine da zapreti sankcijama kako bi Francuska prestala da proteruje Rome.

"Činjenica da Bugarska i Rumunija nisu članice 'šengena', uopšte ne sprečava njihove državljane da se kreću unutar EU na osnovu osnovnih sloboda", rekao je portparol Baji.

U Evropi ima između 10 i 12 miliona Roma, a većina njih su državljani EU. "Francuska se, kao i sve druge zemlje EU obavezala na nacionalnu strategiju integracije Roma", podsetila je Redingova.

"Evropski novac je na raspolaganju, ali u Francuskoj nedostaju projekti za integraciju", dodala je komesarka Reding.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals izazvao je juče ogorčenje udruženja za zaštitu ljudskih prava izjavom da je "iluzija da se pitanje Roma može rešiti samo njihovim uključivanjem u društvo".

On je insistirao na tome da Rome treba vratiti u Rumuniju i Bugarsku. "Ti ljudi imaju potpuno drugačiji način života od našeg i oni su očigledno u sukobu" sa lokalnim stanovništvom, rekao je Vals.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: