Dogovor o rezoluciji za Siriju

SAD, Rusija, Francuska, Kina i Britanija složile su se oko suštine rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se predviđa da se Sirija oslobodi hemijskog oružja.

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2013.

23:22

Default images

Sporazum je postignut nakon što su se ministri spoljnih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti sastali sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, navele su neimenovane diplomate, prenela je agencija Rojters.

Prema istim izvorima, nacrt rezulucije bi mogao uskoro biti predstavljen pred Savetom bezbednosti. Pet stalnih članica će se u petak sastati da bi razgovarali o održavanju mirovne konferencije o Siriji u Ženevi.

Istovremeno, zamenik ruskog šefa diplomatije Genadij Gatilov je izjavio agenciji AP da će dogovor o rezoluciji biti najverovatnije postignut u naredna dva dana.

Gatilov je rekao da će tekst rezolucije obuhvatiti i, u vidu napomene, sedmo poglavlje Povelje UN ukoliko Sirija ne bude poštovala plan o razoružanju. To poglavlje se odnosi na pretnje po međunarodni mir i bezbednost i sadrži članove o obezbeđivanju sprovođenja rezolucija vojnim i drugim sredstvima, kao što su sankcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: