Otvoriti temu autonomije Vojvodine

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da je pravi trenutak da se otvori pitanje ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine.

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2013.

12:59

Default images

"Trenutni okvir autonomije je neizvestan i nejasan, što sprečava Vojvodinu, a samim tim i Srbiju da razvija svoje kapacitete", kaže Kacin.

On je rekao da je ovo naročito važno u svetlu iskorišćavanja pretpristupnih, a potom i kohezionih fondova EU, koji mogu iskoristiti samo autonomne jedinice, kao što je Vojvodina. Kacin je ovo rekao na panelu "Vojvodina: Izazovi na putu demokratske konsolidacije" u Evropskom parlamentu.

Zato je, tvrdi Kacin, neophodno što pre rešiti ovo pitanje kako na nivou Ustava, tako i kroz sve prateće zakonske akte i izaći iz ove pravno "nejasne i nesigurne situacije".

"U međuvremenu, Beograd mora da reši pitanje finansiranja, sa čim se kasni već nekoliko godina", dodao je on.

Izvestilac Evrpskog parlamenta smatra da Vojvodina kao multikulturna i multinacionalna sredina predstavlja EU u malom i otuda "pravi adut" u rukama Srbije tokom pregovora sa EU, navedeno je u saopštenju dostavljenom iz Kacinovog kabineta.

Kroz prekograničnu saradnju sa susednim regionima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji, Vojvodina već sada razvija ekonomiju Srbije i otvara vrata ka EU, napomenuo je Kacin.

Pastor: Do danas nije rešeno pitanje finansiranja Vojvodine

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je u Briselu da do danas nije rešeno pitanje finansiranja pokrajine, iako je to trebalo da bude
uradjeno još 2008. godine, i založio se za dijalog kroz institucije sistema.

"Do danas nije uredjeno pitanje finansiranja Vojvodine, iako je po Ustavu to trebalo da bude uradjeno još 2008. godine. Postoji ustavna garancija od sedam odsto, ali je ona stalni predmet sporenja", rekao je Pastor u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu, na konferenciji
"Vojvodina - Izazovi demokratske konsolidacije autonomije".

Na skupu, koji se održava pod pokroviteljstvom potpredsednika EP Lasla Šurjana, Pastor je poručio da je demokratska rasprava unutar
sistema parlamentarne demokratije jedini način prevazilaženja problema razlike "izmedju normativnog i stvarnog".

On je dodao da je neophodno smanjiti političke tenzije i izmestiti važna pitanja iz dnevno-partijskog života, odnosno "iz medija u
institucije".

Prema njegovim rečima, pokrajinska skupština i vlada imaju institucionalne kapacitete i kadrovske potencijale da "relaksiraju postojeće sukobe", jer je jedini način za njihovo rešavanje dijalog kroz institucije sistema.

Potpredsednik pokrajinske vlade i sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Andor Deli rekao je da Vojvodina poseduje
jedinstveni obrazovni sistem koji paralelno funkcioniše na više jezika i time predstavja "unikum u Evropi".

Pokrajinski sekretar za medjuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branisalv Bugarski rekao je da je u Vojvodini stvoreno konkuretno
okruženje za budući razvoj, naročito u oblastima prehrane, poljoprivrede, energetike, IT sektora, delova za automobilsku industriju, i dodao da su prioriteti i ruralni razvoj i zaštita životne sredine.

U drugom delu diskusije, prisutnima su se obratili poslanici Evropskog parlamenta Jelko Kacin, Kinga Gal i Bernd Poselt, koji su izneli
jedinstven stav o tome da su multietničnost i multikulturalnost Vojvodine veoma važni u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj
uniji.

Poslanica Gal kazala je da je srpski Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina dobar i jedinstven primer za Evropu i dodala da je Vojvodine "mala EU", jer vekovima njeni ljudi grade zajedničku budućnost.

Ona je ukazala i na važnost rešavanja problema finansiranja pokrajine i pošstovanja Statuta, jer će to pitanje svakako biti otvoreno u procesu pridruživanja Srbije EU.

Bernd Poselt rekao je da je decentralizacija država važna za funkcionisanje EU.

On je ocenio da je centralizam uvek struktura nepoverenja i konfrontacije, tako da je neophodno izgraditi poverenje i pomirenje kao preduslov za raznovrsnu Evropu regiona bez centralizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: