Utorak, 17.09.2013.

12:59

Otvoriti temu autonomije Vojvodine

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da je pravi trenutak da se otvori pitanje ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine.

Izvor: Tanjug

Otvoriti temu autonomije Vojvodine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

viva Vojvodina

pre 10 godina

@Tamara.
Jesi napisala gomilu gluposti.
Znas li ko je gradio institucije u Srbiji, pravio pozorista, napisao prvi gradjanski zakonik , otvorio prvu apoteku .
Koliko je bilo pismenij u Srbiji u vreme prvog balkanskog rata, da je pocetkom veka Subotica imala veci broj stanovnika od Beograda . Parazitskog.

D

pre 10 godina

@nenad

A Ovca, Borca, ceo PKB, Novi Neograd, Indjija, Pazova, aerodrom Nikola Tesla... se nalaze na teritoriji....? Pa Vojvodina jeste siromasna zato sto su je izmuzli i sto je danas muzu.

Winston

pre 10 godina

Halo, sto se Vojvodini, po zakon, vec 4-5 godina ne placa njen 7% od drzavni budget sto joj pripada? Sto? Prvo to pitanje mora da dobije odgovor. Ali da li ce Vojvodina da ode iz Srbije, ne verujem, ali Srbija mora da se ponasa prema Vojvodini kako zakon kaze. Milosevic je sve ovo pokrenuo, da pljacka sto vise pare za BG i sebe - mozda Dacic to sve moze objasniti, ali nema vise. igra je gotova, i hvala Bogu.

Kad tad će te se iznenaditi

pre 10 godina

Prvo opširna i detaljna javna diskusija na ovu temu, faktori ZA i PROTIV, pa onda opšte prihvaćeno i pravedno definisano referendumsko pitanje, pa na kraju referendum za gradjane Vojvodine (one sa trajnim boravkom u Vojvodini idealno samo one što žive bar 10 god. u Vojvodini)....
Siguran sam da bi se mnogi začudili rezultatom referenduma.
Naravno u korist jake autonomije ako ne i zahtevom za republiku Vojvodinu uz konfederaciju sa Srbijom!

Winston

pre 10 godina

Jedva am cekao to da cujem od EU, hvala Bogu. Ako naprednjaci hoce stvarno u EU, nije da hoce nego moraju, onda moraju da slusaju EU, i da postuju zakone. I jedan veliki zakon je, ne mozete da kradete od Vojvodine. Sto mislite da su Mirovic i Vucevic, oba SNSovci, za izbore u Vojvodinu - da bi mogli da Vojvodinu kontrolisu. A to se nece desiti, Vojvodina ce ostane nezavisna pokrajna, i vlada Srbije da isplati sve te pare sto joj duguje. Ako ne, nema EU, Acko.

Nisi mi ti to dao da bi mogao to da mi uzmeš

pre 10 godina

@Nenade, živeo ti nama dugo i lepo ali tvoj predlog je kako pišeš pošten samo ako uključuje i kompenzaciju za decenije kada je Vojvodina plaćala više i dobijala mnogo manje (od vremena prve reforme 1923. pa do nacionalizacije 50tih i sisanja ekonomije od 90tih.
Danas mnoge firme koje imaju pogone po periferiji Srbije imaju kancelarije tj. sedište u BG. Dok po Srbiji i Vojvodini zaradjuju, slivaju profit firme u centralu koja je u BG i onda centrale plaćaju porez pa zato tvoja statistika da BG donosi više od periferije izgleda tako!!!

I ne zaboravi razlozi za jaku autonomiju (i decentralizaciju) nisu samo pare već i razlike u mentalno/kulturno/istorijsko/etnološkom pogledu.

Na sve one tekstove u kojima neki pišu "Treba oduzeti Vojvodini autonomiju"...odgovaram da Nije Vojvodina DOBILA autonomiju od Srbije pa sad da joj Srbija može uzimati. Ne zaboravi da Vojvodina (Bačka, Banat, bez Srema ali sa Baranjom) je bila prisajedinjena Srbiji (malkice spornom metodom) i to prvi put u istoriji pre nekih 95 god. a 1400 godina je bila deo drugih država. Ni za vreme kraljevine nije bila u potpunosti celina sa užom Srbijom (već Dunavske banovine) a prvi put je pripala Srbiji u AVNOJu ali sa autonomijom...

nenad

pre 10 godina

@b ti bi ekonomski da se odvojis a da vojsku placamo mi...zanimljivo...znaci racune drugi...Ajde bolje proporcijalno zaradi davati u budzet za troskove drzave(zdravstva,policije,sudstva itd.)..Cega se plasite ako ste sigurni da dajete vise...

Sin po materi

pre 10 godina

Sramota da Kacin mora da trlja na nos nasima da postuju onaj ustav koji su sami napisali, dali na usvajanje, koji su gradjani odobrili i parlament. Sada se prave ludi i pitaju sta hoce Kacin? Jeste li vi normalni?

b

pre 10 godina

Barem ekonomski da se odvojimo, pa neka vojska i sport ostanu zajednički, pa da crknemo od gladi kao Slovenija i ostali koji su pobegli...
Evo jedan primer: RTV ima 10 puta bolji program od RTS i za njih bi platio pretplatu, ovako ne dam za reprize i hvalospeve Aci.

foka1960

pre 10 godina

Tako je dragi moji Srbi... Sada na brzinu skuckajte nešto sitniša, da ovoga bradatog . pozovete kao važnog gosta na nekoliko večera, da se konkretno provede na "Splavovima" i u Skadarliji, a nakon toga neka vam opet "krkne"... Po ne znam koji put...

tamara

pre 10 godina

50 hiljada nepismenih je jel BG ima 2 miliona gradjana a NS 150 hiljada.U procentima NS je nepismeniji od BG Pre 2 svetskog rata BG je imao 250 hiljada dusa a NS 17.5 hiljada Po zavrsetku rata svi iz pasivnih krajeva bivse YU u nagrnuli u prestonicu Kraljevine Srbije pa Kraljevine SHS pa kraljevine YU i YU.Privuklo ih je obilje poslova, kulturnih desavanja, pozorista, bioskopa, galerija, kafana, ambasada, stranih, kulturnih centara, stranaca. Jednom recju dopao im se kosmopolitski predstonicki sjaj BG.Uticaj Austrije I Turaka na Srbiju je lepo pomenuti jer tvrdnja u obrazovanju u Srbiji u zadnjih 60 godina kako smo 500 godina pod Turcima je netacna.Smederevo je palo 1456 Prva velika seoba S je 1690 I druga 1737. Velike su jer se 80% Srbije tada iselilo iz Turske okupirane Srbije u Austrijske oblasti. U Srbiji samoj je ostalo 20% najsiromasnijih I nesposobnih da se pokrenu.Tako da dolazimo do 281 godine Turske vlasti nad Srbijom.Interesantno je pomenuti da je Istanbul I Otomansko carstvo u 16 veku bilo najprosperitativnije u obrazovanju I vojnoj industriji.Uspesnije od Austrije u tom trenutku tako da rani uticaj na nas nije ni bio tako los.Sa prelaskom bogatih I obrazovanih Srba I naroda u Austriju u seobama celokupno obrazovanje kultura I nacin zivota poprima Zapadni model Turski uticaj nestaje Medjutim cim se ukazuje mogucnost povratka u Srbiju skoro svi se vracaju Mali deo ostaje umoran od selidba.Sa povratkom svi sa sobom donose Austrijski uticaj u okupirane krajeve Srbije.

Maja

pre 10 godina

Interesantno. A nama u BiH nameću najoštriju centralizaciju, isti ti iz EU. Ne nasjedajte na blefere. Neka on dijeli svoju Sloveniju ili neka priča malo o toj evropskoj zemlji koja je izbrisala dedestine hiljada našeg naroda. Sjetite se toga i jasno je šta ovaj hoće.

VOJVODINA

pre 10 godina

@tamara Ajde ne pricaj gluposti. Novi Sad po poslednjem popisu iz 2011. ima oko 360.000 a Beograd (sa prigradskim naseljima) 1,7 miliona. Sam grad Beograd ne prelazi 1,3 miliona, a povrsinski je manji cak i od Zagreba. Ne vidim zasto imate potrebu da pljujete i nipodastavate sve sto je vojvodjansko... i onda se cudite autonomasima.

dovidjenaviszontlatas

pre 10 godina

Kao i u zadnjih 20, 30 godina po celoj Jugoslaviji - najglasniji su oni najnepismeniji i najgluplji. Zapanjujuce kako se nista ne menja i kako uvek isti mentalni sklopovi isplivavaju, bilo da su to "tradicionalni" srpski, hrvatski, albanski nacional-sovinisti ili ovi najnoviji koji se sada ovde javljaju, novokomponovani vojvodjanski nacional-sovinisti koji se ovde hvale pismenoscu ili sta vec. Kao neko ko je iz Vojvodine, zamolio bih lepo obe ove grupacije, i srpske unitariste i ove turbo-autonomase da nas zaobidju u sirokom luku. Nemojte da nas "branite" ni jedni ni drugi.

ЈоГ

pre 10 godina

Razlika izmedju Beograda i Novog Sada je sto su u Beogradu predugo bili turci a u Novi Sad Austrougarska. Jos jedna razlika:Pre tridesetak godina je u BG bilo 50.000 nepismenih a u Novi Sad maloko i to uglavnom dodjosi...
(Nobody, 17. septembar 2013 19:40)

Турци се пише великим словима, а у вашим реченицама горе би требало да стоји "у Новом Саду". Такође се пише и "мало ко", толико о писмености.

Ја иначе подржавам регионализацију Србије на 4 региона плус Београд, а остали центри да буду Нови Сад (Војводина), Крагујевац (регион са границама приближним онима првобитне Кнежевине Србије), Ниш (југоисточна Србија), и Ужице (као центар региона који би био на већини простора на коме је у средњем веку била Рашка).

И никакви специјални статуси за било кога, мултиетничност Војводине се може одсликавати у језичким правима народности у свакој општини у којој живе, а и у Новом Саду као центру региона у коме већина тих народности живе. Такође и мрзим назив "националне мањине" па га зато и не употребљавам, јер све су то грађани Србије који имају иста права као и ја, једино им матерњи језик није српски.

Plavuša

pre 10 godina

Uvek mi je pred očima vaše upozorenje da (između ostalog) nećete objavljivati komentare kojima se podstiče diskriminacija, mržnja i slično... a vazda nam stavljate jeftinu, primitivnu mržnju ovog ćelavog, matorog Jelka Kacina pod nos...
I, kako biti pametan - ta on je predstavnik čuvene europejske (podvučeno žutilom) demokratije. Još kad se tu nađu i poznati srboljupci (iz hitlerovskog, nacističkog doba) Mađari, pa Hrvati, Crnogorci i Albanci, ma ljubavi nikad kraja.
Nego, stvarno bih volela da ti srpski lešinari iz Vojvodine postanu novo Kosovo, ako baš žele.

boljevac1

pre 10 godina

REFERENDUM!!!
I da jednom za sva vremena sklonimo tu temu sa jelovnika .I to samo u Vojvodini pa da vidi Evropa i Svet da ne postoji nigde vece demokratije.
A ne kada se malo situacija smiri u Srbiji oni salj takve kao sto je ovaj Slovenac da pale vartu.

rada

pre 10 godina

Pazi sad mesanje u unutrasnja pitanja. Pa to rade bar godinu dana VIDNO, I sad se iznenadjujete. Ode Kosovo ,za mene divno. Sada ce I Vojvodina, zasto da ih vucemo nazad. Ja kao Beogradjanka sam za otcepljenje Beograda. Nesreca je jedino sto bi I politicari sa nama.

sladyan petkovic

pre 10 godina

Vojvodina-Severna Srbija treba da ima autonomiju kakvu treba da ima i
Grad Beograd
Centralna Srbija-Smederevo, Kragujevac, Cacak, Kraljevo
Zapadna Srbija- Sabac, Valjevo, Uzice
Severoistocna Srbija-Pozarevac, Bor, Zajecar, Jagodina, Krusevac
Jugoistocna Srbija-Nis, Kursumlija, Pirot, Vranje, Leskovac
***KOSOVO 1244
ZNACI, ISTA PRAVA I DUZNOSTI ZA SVE.
Srbiju treba debeogradizovati-zivot treba da se desava i u Zrenjaninu,Novom Pazaru,Subotici....

nenad

pre 10 godina

E ovako..Ja sam za to da se sve zaradjene pare ostanu u Vojvodini,a onda da se proporcijonalno uplati u budzet iznos za:Zdravstvo,policiju,sudstvo,vojsku,subvencije,drzavna predstavnistva,jednostavno sve troskove drzave..A ono sto ostane radite sta hocete..TO JE JEDINO POSTENO..Al nemojte se cuditi ako vam ostane manje nego sad jer to je stvarni prihod..
P.S. Beograd Zaradjuje vise od Vojvodine,te stoga i vise uplacuje u drzavni budzet...Sve ima na sajtu ministarstva..tako da nemojte da vam pune glave kako neko Vojv.podkrada,bice da je obrnuto..Sami proverite...uporedite bilanse...sve je javno...

Nobody

pre 10 godina

@Zoran
Razlika izmedju Beograda i Novog Sada je sto su u Beogradu predugo bili turci a u Novi Sad Austrougarska. Jos jedna razlika:Pre tridesetak godina je u BG bilo 50.000 nepismenih a u Novi Sad maloko i to uglavnom dodjosi. U Novi Sad je skoro trideset nacija,vekovima zivelo u dobrim medjuljudskin odnosima, a danas ?
Kako ti objasnjavas,da su ljudi iz drugih delova Srbije oduvek dolazili da zive u Novi Sad (Vojvodina) a ne obrnuto, a sta je danas,neki gradovi u Srbiji imaju bolji standard (ne mislim da je dobar) nego Vojvodina (Novi Sad) a ta Vojvodina bi mogla da nahrani Evropu?!?!
Ps: U Vojvodini je separatizam koji ne postoji,izgovor da se ukine autonomija koja Vojvodini pripada iz kulturnoistorijskih razloga a osim toga savremena drzava je sve vise decentralizovana.

vedro nebo

pre 10 godina

To je ta prijateljska EU.....pitanje za sve evropejce ZASTO RUSI NISU POSTAVILI OVO PITANJE? Zato sto se ne mesaju u unutrasnje stvari suverene drzave! ZBOG TOGA SU NAM RUSI PRIJATELJSKI NAROD

Mile

pre 10 godina

Ja mislim da je najbolje da se otvori pitanje podele te male države Slovenije na Austriju i Italiju.Mislim da je to veoma važno za buduću demokratizaciju Slovenaca,jer i onako nikad kroz istoriju nisu imali državu!

Miroslav

pre 10 godina

Odgovorio bih crnogorki iz Vojvodine da je i nama rodjenim vojvodjanima dosta i vas lopova iz Crne Gore a ne samo onih iz Srbije.Premestite vaš Lovćenac tamo gde mu je mesto.

Vlada

pre 10 godina

ovde medju komentarima ima mnogo gresaka:
1:Beograd puni budzet Srbije a ne Vojvodina,
2:mi koji smo protiv autonomije Vojvodine nismo za centralizam vec za to da lokal ima autonomiju (Vrsac,Subotica,Pancevo,Jagodina,Novi Pazar),a ne da imamo jos jednu drzavu u drzavi
3:u vezi pitanja di su nasi novci?U ovoj zemlji se ne zna kako se trose narodne pare(nisam pristalica bivsih komunista ali drzavne pare jesu narodne pare zato sto su sakupljene od poreza koji narod placa)
Ovo trece se odnosi na CELU Srbiju: umesto sto se stalno svadjamo KO trosi pare i GDE sedi taj sto trosi pare bolje da trazimo da SVAKA drzavna ustanova i preduzece redovno objavljuje potpun spisak SVIH rashoda i prihoda do zadnjeg dinara.
Ako se neko pita ja sam iz Beograda i boli me uvo da li ce biti autonomije ili nece vec kako ce narod ziveti,sto ljudi imaju vise para vise ce trositi i ostavljati kod frizera,mesara,lekara,putara,seljaka pa ce onda i oni imati za recimo novi stan ili kucu pa ce onda i gradjevinci imati para da dalje trose,itd.da ne duzim ovo je valjda svima jasno(sem politicarima izgleda)
Prica o ovakvoj autonomiji samo vodi povecanju birokratije i laksem maznjavanju para,kako kaze Jelko Kacin;PRETPRISTUPNI FONDOVI...Sto se mene tice moze sve ALI da se do ZADNJEG dinara objavljuju prihodi i rashodi,pa da se stvarno vidi:DI SU NASI NOVCI?

gastarbeiter

pre 10 godina

E pa ovo sam cekao, a o tome i pisao ovde u komentarima. Jednom recju ode vojvodina dok ti narode cutis i neces da istrebis komunjare. Ala cete biti silna drzava kada vas rasparcaju ko panta pitu. Hvala ti boze da sam otisao iz tog ludila od srbije.

nebojsa

pre 10 godina

Tashanna, a sta mislite o tome da se sever Crne Gore otcepi i prisajedini sa Srbijom a da se istocni deo drzave sa dobrim delom priobalja i dalje, sve do Podgorice, pripoji Albaniji, jer su Srbi i "jadni Albanci" potpuno obespravljeni?
Svi znamo da Kacin samo slusa naredjenja zlocinaca iz proslog i pretproslog veka a koji nikada nisu odgovarali za svoje zlocine nad srpskim narodom, ne, nego se jos narod koji je uz Ruse i Jevreje u dvadesetom veku najvise stradao proglasava krivim za sve ono sto je u stvari njemu radjeno uz svesrdnu pomoc balkanskih satelita medju koje se od Milove ere sa ponosom ubraja i Crna Gora...jer upravo od Milovog vremena, od Crnogoraca dolaze sokantne srbomrzacke poruke normalnom coveku neshvatljive.
I to jos nije najveci probem, veci je taj sto u ovoj zemlji postoji makar i jedan Srbin, bez obzira na ekonomski status,koji ne ljubi svim srcem i svom dusom svojom svoju otadzbinu.To je nas problem a ne Kacinove provokacije.Novci su jadan izgovor za nedostatak svesti o majci Srbiji, jadnoj i jedinoj, za koju su nasi junaci toliko krvi prolili.

онасебуди

pre 10 godina

Аутономија свима или никоме.
Дакле, потребно је отворити питање аутономије Срема, Баната и Бачке. Следствено томе, Шумадије, Полимља, Раса, Тимочке карајине...13 округа државе Србије.
Одредити надлежности и одговорност. Да више не слушамо приче типа ''...а Београд се гради''.

Slatka kuca

pre 10 godina

Ma, koja autonomija Vojvodine. Nas ubija Novi Sad. Moj glavni grad je Zrenjanin, ja u njemu zivim, radim, tu su mi i prijatelji i porodica. To je moj centar sveta. Nase pare ima da ostanu u nasem gradu. I sta ce se promeniti ako bude drugi glavni grad. Nista... Ajd' u zdravlje!

Vojvodina Vojvodjanima!!!!

pre 10 godina

Srpski nacionalisticki politicari i svi ostali njima slicni (Hrvatski, Slovenacki....itd)su unistili jedinu mogucu zemlju u kojoj smo mogli da zivimo kao ljudi Zajedno. Sada je posledica jasna: Svaki narod ima vlast a ja bih rekao i zemlju kakvu zasluzuje! Trazili ste-Dobili ste! Neka Vam je sa srecom.

Ponosni Sremac

pre 10 godina

Koliko su prozirni separatisti. Ako ste vi navodno za decentralizaciju, dajte onda lepo da i moj Srem (a i Banat i Bačka) dobije svoju autonomiju unutar APV. To vam ne odgovara, jel'da? Samo centralizacija (i odvajanje) Vojvodine vama odgovara, da bi vam sinovi i kumovi postali ambasadori i APV foteljaši po NS.

Mislim da nama svima (od SU do VR) treba dobra decentralizacija, sa jakim i odgovornim OKRUZIMA i lokalnim samoupravama, a ne da sve bude po BG i NS.

A za gradjane iz centralne Srbije, mislim da Srbija treba da ima i nekoliko velikih regiona (poput Vojvodine, BG regiona, Sumadija, itd.) i koji treba da imaju jednak tretman unutar Republike Srbije. Komunistička APV je prevazišla svoj pojam u 2013 godini.

Szabadka

pre 10 godina

Nemojte da vas bilo ko plaši,u Vojvodini autonomaštvo i separatizam guraju ljudi koji žele što više da pokradu i da napune džepove pričajući o tome.Najbolji primer je Čanak.
Po meni potrebna je potpuna decentralizacija Srbije.Ukidanje AP Vojvodine(kao relikta komunizma koji je ogrezao u birokratiji i raznim malverzacijama).Uspostavljanje okruga ili oblasti.....Srem(centar Srem.Mitrovica),Bačka(centar Novi Sad),Banat(centar Zrenjanin),Šumadija(centar Kragujevac),Raška(centar Novi Pazar),Moravska(centar Niš),itd.Tek onda možemo videti boljitak i tek onda se može napraviti funkcionalna,moderna i decentralizovana država.

Zoran

pre 10 godina

Izgleda da se svih 55 "autonomasa" izredjalo na ovoj vesti,i to po nekoliko puta. Kacin ih je "podgrejao" bas bobro. Samo bih nesto da mi objasne isti: razliku izmedju Beograda i Novog Sada za obicnog coveka sa teritorije Vojvodine.

Vojvođanin ali Srbin

pre 10 godina

Ala su se Hrvati, Crnogorci i druge manjine obradovale ovoj koski jednog EU političara. Ajde Srbi da izađemo na referendum i da konačno ukinemo ovu političku papazjaniju još od vremena komunizma.

Aleksandar

pre 10 godina

Gospodin Kacin je zadužen da potpiruje vatre gde god se to može u Srbiji. On je politički piroman.
Kada je toliko pametan zašto ne potegne pitanje autonomije Koruške , Korzike ili Katalonije koje su i formalno u Evropskoj uniji.Neka reši probleme prvo u svom dvorištu.
Zašto brine našu brigu.

GS

pre 10 godina

sve je ovo vec vidjeno, secam se kako su hrvati I slovenci urlali da sve eto ode u BG, kako bi oni bez Bg bili u najmanju ruku nova svica.
Bijase li netko skoro u Hrvatskoj? Zivi se jadno gospodo, jako jadno puno gore nego pre.
Samo rad red I stega mogu da nas izvuku oz gliba. Sve ostalo je demagogija.

kraja

pre 10 godina

"Nista mi krivi nismo"
(razmisljajte moderno, 17. septembar 2013 15:11)

...a ko smo to mi...???
...milosevic, seselj, pajtic, bozovic, krunic...???
...kada ce nam dati referendum, da zaista MI odlucimo...???
...kada cemo birati funkcionere poimenicno ne cekajuci da nam stranke postave kojekakvu fukaru na rukovodeca mesta...???

kraja

pre 10 godina

(goran, 17. septembar 2013 15:25)


...dok se mi nadmudrujemo u pameti i demokratiji, pogledaj ko je kupio vec pola vojvodine...
...o kakvoj autonomiji pricate ljudi...???
...to ce vas kostati novih 10.000 radnih mesta u drzavnom aparatu, izdatke za vojsku, naoruzanje, pristupanje nato-u (to se valda podrazumeva), vracanje imovine folksdojcerima koji su vas klali i streljali na pocetku WWII (ili su vas to srbi vesali, slabo citam)...
...najteze vam je da od svog rukovodstva, canaka, pajtica i ostalih zatrazite polaganje racuna za potrosene pare iz budzeta...
...zapravo, ja sam ubedjen da vi niste MI, vec oni mali partijski srafovi koji ce sutra doci da potraze nadoknadu za svoju borbu protiv mrske srbije...po blogovima i ostalim novinama...
...dajte REFERENDUM...
...AKO SMETE...
...ne trujte narod...

Pera Detlic

pre 10 godina

Ovo je sramno gospodine Kacin. Međutim, niste Vi krivi, jer ste i Vi i naši političari samo marionete Evropske unije. Nadam se da ste svesni da bi ovakva izjava, u politički normalno uređenoj državi, značila i kršenje ustavnog poretka i snosila konsekvence. Mada, svi smo nažalost svesni da ona nije pravno i politicki uređena, ali to svakako ne daje svima za pravo da se igraju sa osećanjima ovog naroda. Takođe, jedno je centralizam, i nešto drugo čemu bi smo svi trebali da težimo a to je decentralizam, a nešto sasvim treće je ovakva izjava koju Vi dajete.
Zar nam je potrebna Evropska unija, Dominik Stros-Kan, Jelko Kacin i njima slični da bi država bila pravno i politički uređena, a društvo u granicama morala!? Siguran sam da nisu!

Deus

pre 10 godina

Kacin je u pravu. Treba zaista pokrenuti to püitanje i ukinuti sve oblike autonomije Vojvodine - to su recidivi komunistickih vremena a preko te autonomije uhlebljenje nalaze bas deca nekadasnjih komunistickih funkcionera ne radeci decenijama nista. Parlament, vladu i sve institucije Vojvodine do poslednje poslati u istoriju. Nacionalne manjine mogu da ocuvaju svoj identitet i u okviru Srbije. Za njih se apsolutno nista ne bi promenilo osim sto bi bili manje zastupljeni u republickom parlmanetu jer ih proporcionalno manje ima u Srbiji nego u Vojvodini. To je i jedini razlog zasto se deo nacionalnih manjina - Madjari, zalazu za ocuvanje autonomije. U Vojvodini su "veca" manjina u procentima i misle da ce tako bolje ocuvati svoj nacionalni interes. I u jedinstvenoj Srbiji (bez ikakve autonomije Vojvodine) mogli bi da ostvare ista prava. Cisto ekonomski gledano autonomija Vojvodine kosta puno a ne donosi apsolutno nikakve prednosti osim izvikanog ocuvanja "multietnicnosti". Pa ta multietnicnost nema veze sa autonomijom vec sa normalnim suzivotom ljudi na tom prostoru. Sto se finansiranja tice - opstine treba da dobiju procentualno vise sredstava za sebe od drzave ali i da budu mnogo ostrije kontrolisane i sankcionisane za nesavesno poslovanje. Lokalne administracije su svuda leglo nepotizma, zloupotreba i najrazlicitijih vidova korupcije. To vazi za sve opastine u Srbiji, bez izuzetka. Manje administracije i laznih radnih mesta i bice vise novca za resavanje stvarnih problema.

Bedak

pre 10 godina

Kosovo i Metohija su od ove vlade dobili mnogo više od onog što žitelji Vojvodine očekuju. I svi tvrde da je Kosovo deo Srbije. Prema tome, vratite nam sudstvo, policiju i finansije i kvit jer ste to dali Albancima a rođenom narodu ne date.

Vuk

pre 10 godina

Treba ukinuti autonomiju Vojvodine kao zaostavštinu bivše SFRJ ... a naravno dati određeni stepen autonomije ili po regionima ili po gradovima i cela priča završena. Na žalost, autonomija Vojvodine ničemu nikada nije služila osim interesima pojedinaca koji od ogromnog dela novca budžeta Srbije isisavaju novac i guraju sebi u džepove. Treba da se razvija lokal naravno, ali ne sigurno propalim modelom autonomije i to ni manje ni više nego čitave Vojvodine ... ma nemojte.

Lala do srzi

pre 10 godina

Konacno. Bravo Jelko!
Krajnje vreme da se ovo pitanje internacionalizuje. Govorit gluvim usima u Beogradu ne vredi. Pokradena i eksploatisana Vojvodina samo vracanjem statusa iz 74e moze da opstane i da se normalno razvija u ovoj drzavi.

tashanna

pre 10 godina

Kao Crnogorka u Vojvodi, a zgađena vođenjem politike na nivou cele države, jedino kao spas za narod koji živi na području AP Vojvodine je odvajanje od Srbije u svakom smislu. Pa dosta više raznih političkih manipulatora, lopova i demagoga iz Srbije.

Toza

pre 10 godina

Samo u srbiji cija se teritorija samnjila za 70% ima se paranoja ako slucajno pomislis da postoji mogucnos za odcepljenje jos jednog dela teritorije(Vojvodine). Ovde se radi o paranoji stabilnosti srbije, paranoicno ubedjenih ljudi da ne postoji nikakva sansa za odcepljenjem vojvodine i ako istorija i trenutno stanje govore suprotno

Lala do srzi

pre 10 godina

@misko,
Katalonija ne trazi autonomiju vec samostalnost. Tako i Vojvodina trebala. Kao i Katalonija, probali smo sa autonomijom pa ju nam je Beograd ukinuo. Od najrazvijenije regije u Srbiji pali smo ispod proseka. Opljackani.

nedjo

pre 10 godina

Posto nas pozivas da razmisljamo moderno,u spaniji bilo ko da spomene referandum za neovisnost baskije dobiva automatski 7 godina zatvora i vojska intervenise.
Uzdrzi se davati kometare o stvarima koje nepoznajes,spanija jedan od mnogih primera u evropi .Ja mislim da sam ti moderno odgovorijo jer mogao sam biti mnogo grublji.

dnK

pre 10 godina

ocigledno je da je posle Kosova, sledeca zelja EU i prijatelja Vojvodina. Kako se samo brinu o nama, to je neverovatno. Ako ima imalo pravde na vasem obrazu, prvo krenite o raspravi autonomije Republike Srpske gde gotovo pre 90% stanovnista zeli autonomiju, pa i svoju drzavu. E, ali time ne dobijaju nista na raspadu srpske drzave, nego dolazi do mogucnosti potencijalnog ujedinjenja RS i Srbije, zato je to opasno za raspravu. Sramite se šejtanski poslanici!

pera

pre 10 godina

Tako je treba re[iti pitanje autonomije. Jednostavno ukinuti autonomiju.
(Milan, 17. septembar 2013 14:24)

Da li si ti svestan sta si napisao? Mislis da selom pored Beceja bolje moze da upravlja Beograd nego Becej? A mozda i ne bi bilo lose tako resiti sva ova natezanja na Kosovu? Jednostavno priznamo nezavisnost, odustanemo od bilo kakvih srpskih institucija, i svima glavobolja manje...

LAZIC

pre 10 godina

Tacno. Vojvodina je uvek bila posebna, imala je posebnu istoriju i zapadnu kulturu i primer je suzivota 30ak nacija koje zive u miru i slozi, sto ne postoji nigde na prostoru ex Yu. Vojvodina se dugo vremena unistava, a njene posebnosti se izvrguju ruglu i podsmesima. Kad se samo spomene V od Vojvodine nacionalisti odmah skacu daju epitete poput izdajnika i neprijatelja srpstva, a ako spomenete Sumadija onda je to u redu. Nacionalisti, vi ne shvatate da nas vi gurate od sebe! Vojvodini sto pre veci stepen autonomije!

goran

pre 10 godina

(kraja, 17. septembar 2013 14:10)

Zato sto nisu glupi kao Srbi, zato sto se bave svojim poslom, zato sto su za 50 godina od II svetskog rata nesto napravili od svojih zemalja dok su Jugosloveni izigravali cvrcka koji svira i peva dok drugi rade (radio ne radio svira ti radio - cuvena poslovica nasih naroda i narodnosti). I sad bi da uzmemo nesto na mufte, da nesto isprosimo, zajmimo pa a da ne vratimo a da nas uz to jos i postuju kao da smo neko i nesto. E nece da moze, nazalost. Jel' sad razumes?

Vladimir

pre 10 godina

Što bi ovdašnji svet, tzv. demokratskog opredeljenja rekao, a snsovci još glasnije izgarali za ideju, treba da se rešimo balasta vojvodjanskog, baš kako smo se rešili svih drugih, sličnih balasta u poslednjih 20ak godina. Sve to da napokon bolje živimo, postanemo deo evropske porodice i ostalo. Naravno, kad se rešimo vojvodjanskog, sledi raški balast...

dd

pre 10 godina

(Mladen, 17. septembar 2013 14:09)

Slazem se. Kada odgovorni za unistenje privrede Vojvodine budu odgovorali, onda mozemo da pricamo o nekakvim resenjima.

I odjednom, svi toliko ne vole Vojvodinu, a ne zele da ona bude autonomna pokrajina. Sta je problem u tome da Vojvodina bude autonomna kao sto je bila pre SNS bogova? Hm? Je li lepo funkcionisalo? Jeste. Je li nekome nesto falilo? Nije. Da cujem, sta znaci problem autonomije nekome iz Pirota ili Jagodine ili Nisa? Hm?

marija

pre 10 godina

Pre ce Pirot sa Mishelin-om da nas vodi u EU, nego Vojvodina. Gledam ih na Fruskoj Gori, ni svoju zemlju ne obradjuju nego zivotare od penzija.

razmisljajte moderno

pre 10 godina

...ako ne znas, onda uzmi knjige i novine u ruke pa citaj...
...sve sto evropi ne pada na pamet da uradi u nemackoj, engleskoj, spaniji, italiji, francuskoj, pada joj na pamet kad je ex-yu u pitanju...
(kraja, 17. septembar 2013 14:10)

A, znaci sve je to Evropa? Nista mi krivi nismo? Svaka teritorija koja vise nije u nasem sastavu je bila divno tretirana, kao i ljudi koji su na njoj ziveli, samo je eto zla Evropa rekla da mora biti drukcije? Prijatelju, ne znam koje knjige citas ali ti preporucujem da probas neke druge. Ako se zenim sedam puta i svaka me napusti, onda jednom moram da shvatim da je nesto i do mene. Ili da prestanem da se zenim.

Bez_Cenzure

pre 10 godina

On je rekao da je ovo naročito važno u svetlu iskorišćavanja pretpristupnih, a potom i kohezionih fondova EU, koji mogu iskoristiti samo autonomne jedinice, kao što je Vojvodina.

A kako su neke novopečene EU članice koristile ove fondove s obzirom da nemaju niti jednu autonomnu pokrajinu u svom sastavu. Ne trebamo ići toliko daleko. Kako su Hrvatska i Slovenija koristile pristupne fondove ako u svom sastavu nemaju autonomnih pokrajina? Kada god nekome na Zapadu ponestane ideja o destabilizaciji Srbije iz naftalina vade "problem Vojvodine" a u paketu nam pošalju i klovna Kacina da nam valja šuplju.

Predrag Jovic

pre 10 godina

Boze me sakloni, znaci autonomija nekog dela drzave zbog kao ekonomije, znaci novca od papira koji je u stvari imaginaran, pa to samo ludi ljudi rade, a jezik i pismo i ista rasa se zaboravlja. Svi problemi na prostoru bivse YU su nastali jer ljudi koji su bili na vlasti su se poeli osecati posebnim jer su ih vlade US, EU i nekih velikih zemalja primale kao neke drzavnike i kao pitale ih za neka resenja, a posto nigde nisu putovali i bili pajseri u svojim mestima, ta putovanja su ih promenila i oni se primili. Pazite ovu glupost, jedna mala drzava ko Srbija ima dve vlade, i kad se setim Canka koji se klanja i ljubi ruke Madlin Olbrajt jer se oseca posebnim posto ga vlada najjace zemlje prima kao nekog posebnog lika, meni se okrece u stomaku. Ja sam mnogo proputovao, i iz ovoga sto sam shvatio je to da smo mi mala i nebitna zemlja koja je uz to i siromasna sa krezubim ljudima. Ajte da se decentralizujemo i svaka opstina ima svog gradonacelnika, koristimo tehnologiju i nove komunikacije i tako svi oni elektronskim putem donose odluke za drzavu i bar nesto novo unesemo u svet. Ovo sada je zabokrecina, a tzv. Vlada Vojvodine je samo maska za te ljude u toj vladi koji ne znaju nista drugo da rede nego da prave razmirice i farse i budu placeni za to, a mi smo svi kolektivno ovce i isto tako samo znamo da blejimo.

Vojvodjanin

pre 10 godina

Vidim da mnogi pricaju o nama ovde kao da mi to ne zelimo umesto da nas pitaju zasto zelimo i kako to da rese. Kada im kazemo, negoduju i negiraju i zele nam najgore, koriste glupe retorike tipa "svima je tesko" itd. E pa ljudi, resavajte vase pitanje. Ako bi vi resili prvo vase balvane u ocima koji su "bitniji" (stavljaju ljudi na vagu sta je bitnije a bitno je SVE), ja bi prvi rek'o "ovi ljudi znaju, daj da ih zovemo da ih pitamo za savet". Ali vi ne mozete da resite svoje probleme, a nase ko ferma. To sto nam se klinci ubijaju na ulici i sto nemamo policiju to nema veze, to smo mi krivi jel? E pa nije problem ako cemo tako, onda cemo MI da resavamo NASE probleme, a vi samo gledajte kako cemo se sami izjasniti da zelimo to sto Kacin prica i pitajte se otkud sad pa to.

Steva

pre 10 godina

Ljudi nemojte negirati postojanje Vojvodine i njeno pravo na samostalnost t.j. autonomiju, JER setite se ne tako davno beše parola: "Nema više Crne Gore Srbija je izašla na more" pa znamo šta se posle toga zbilo.

Pera

pre 10 godina

Ne treba nama autonomija Vojvodine vec decentralizacija Srbije.
Meni nista ne donosi ako BG zamenim sa NS. Provedite decenrtalizaciju. Okruzi vec postoje, samo im dajte vece ovlasti ili ce svi da se presele u NS i BG.

Amos

pre 10 godina

Najbolje je kako se 'vojvodjanski problem' od strane protivnika autonomije uvek tumaci kao "sta sad oni hoce da su posebni, pa da imaju vise prava".
Pri tom se zaboravljaju neke stvari, kao npr istorija. Ne pocinje istorija 2000te, ni 1945 ni 1918, koliko god da se to centralistima svidja. Mozda bi im bilo lepo kad bi istorija pocinjala sa carem Dusanom i Velikom Srbijom, ali onda bi opet imali problem sa Vojvodinom i objasnjavanjem otkud ona tu.
A druga stvar su novci - do sada je Vojvodina punila upadljivo veci deo drzavnog budzeta, a dobijala upadljivo i nesrazmerno manji deo istog. E onda kad se tako sistemski radilo neko vreme, Vojvodina je postajala sve siromasnija zbog tog odliva i sad je ta razlika sve manja i manja... I sad neko moze da kaze - sta hocete, pa vi punite budzet samo malko vise od npr centralne Srbije (a to sto vam je neko decenijama razvlacio i gasio industriju i ispumpavao pare te vas doveo u tu poziciju - to ne znamo ko je kriv).
Da l' su vojvodjanske pare, porezi i prirezi kao i profiti firmi privatnih i posebno drzavnih u proslim decenijama otisli u centralnu Srbiju, na Kosovo, u Beograd ili u ruke tajkuna - meni tako svejedno. Cinjenica je da su otisli i da je Srbija umesto da podstakne svoj najrazvijeniji deo da se razvije jos vise i vuce i ostatak zemlje, odlucila da tom svom delu sise krv i svede ga na prosek ostatka i u tome se i uspelo.

Relja

pre 10 godina

Glavni problem u Vojvodini nije ni etnicki ni finansijski, vec su to ljudi drukcijeg demokratskog kova, kojima npr. smetaju Vuciceve ideje o "upodobljavanju" vojvodjanskih opstina, nametanju "turskolikog" modela vladavine i osiromasenju na racun Beograda, ne ostalog dela Srbije, vec Beograda.

Boris

pre 10 godina

Koliko je jak separatistički pokret u Vojvodini?

- Jak je kod elite, ali među stanovništvom separatizam ne postoji ni kao pokret ni kao ideja. Članovi elite vide sebe kao ministre, ambasadore, državne sekretare, kao komandire i komandante, vole da naređuju da se legitimiše narod. Nas u velikoj Jugoslaviji nisu legitimisali, sada je izgleda negde pala direktiva da to mora da se radi. - Raša Popov >>> http://www.b92.net/zivot/licni_prostor.php?yyyy=2013&mm=09&dd=15&nav_id=753978

Mladen

pre 10 godina

Ja sam iz Sumadije. Smatram da sa Vojvodinom treba da se postigne dogovor oko uredjenja, odnosno autonomije.
Istovremeno smatram da Jelko Kacin nema dobre namere kada je Srbija u pitanju, tako da mi je jasno zasto se ljudima dize kosa na glavi od njega. Treba sami da se dogovorimo, mi u nasoj zemlji, bez mesanja neke tamo trece strane.

kraja

pre 10 godina

"Ne znam zasto se vecito plasimo da ce neko da nam ode..."

...ako ne znas, onda uzmi knjige i novine u ruke pa citaj...
...sve sto evropi ne pada na pamet da uradi u nemackoj, engleskoj, spaniji, italiji, francuskoj, pada joj na pamet kad je ex-yu u pitanju...

deNiro

pre 10 godina

Bezobrazluk dotičnog je bezgraničan.Ovaj plaćeni srbomrzac deli lekcije iz države koja je izbrisala veliki broj svojih gradjana samo zato što nisu arijevski Slovenci.I još govori o multikulturalnosti.Sve je ovo pritisak u sprezi sa domaćim autonomašima.Nikada nisu odgovarali za ubijenu decu na granici,zato nam i sa ovolikim cinizmom dele lekcije.

Branko

pre 10 godina

Ova EU rešila da "sredi" samo Srbiju a to što probleme ima Španija, Belgija, Italija,... sve same članice EU, to nije bitno. Nego da mi rešavamo te probleme kad uđemo u EU. Do tada će EU rešiti i svoje gore pomenute probleme a mi će mo ih primeniti kao primere dobre prakse.

djeturum

pre 10 godina

Jedva cekam mlak odgovor nekoga od vodecih glava. Uz objasnjenje pa nije on to bas tako mislio nego vise od ovoga a manje od onoga, i vreme je da se status resi i to je sveta zemlja...
Dajte referendum u Vojvodini pa neka se vide rezultati. Siguran sam da nece ici u prilog tvrdnji gospodina Kacina.

ledenjak

pre 10 godina

Znaci pocelo je. Sa Kosovom je zavrseno, ostao je jos jedan slobodan pozivni broj i krecemo na Vojvodinu. Tacno je da Nemacka nakon izbora na Kosovu vise nece imati uslova za Srbiju ka EU ali ce sada za vojvodinu da se javi npr Francuska, Engleska ili neko treci. Kuku kuku nama!

Branko

pre 10 godina

@(Samir, Sarajevo, 17. septembar 2013 13:59)
Pa zašto su onda nezadovoljni? Katalonci traže svoju državu koja se ne zove Španija i to nije sporno. Sporno je to što EU neće da ih pmogne u toj nameri. EU i Amerika su pomagale samo one koji su rasturali SSSR i SFRJ a zašto, pojma nemam mogu samo da se prisećam.

Telep

pre 10 godina

@Branislav-Novi Sad-Liman II: Sta koga briga za njih? Imamo svoje probleme da resavamo. A jedan od njih je autonomija Vojvodine. Ako ti se ne dopada, kako vi patriJote vol'te da kazete - idite.

Branislav-Novi Sad-Liman II

pre 10 godina

Koliko ima autonomnih pokrajina u Sloveniji?, Hrvatskoj?, Francuskoj?, Danskoj?, Grckoj?, Portugalu?, Svedskoj?, Poljskoj?. Ceskoj? i opet u SLOVENIJI?

Zoran

pre 10 godina

O tome kakav ce biti ustavnopravni polozaj Vojvodine izjasnice se gradjani Vojvodine, odnosno njhovi legitimno izabrani predstavnici u Skupstini AP Vojvodine, nakon prvih narednih pokrajinskih izbora ! Nema tu mesta ni za kakvu politizaciju, emocije, a posebno za Jelka Kacina. Fair enough ?!

Džigeričar

pre 10 godina

Ovaj kao da namerno dolazi da bi iznervirao Koštunicu.
Sad ce Petkovic opet napamet da uci obavestenja o antiustavnoj EU, antidrzavnim posetama i samoproglasavanjem neutralnosti (samo od EU i NATO) uz dodatni refren o otetom "srpskom" Kosovu....

precanin

pre 10 godina

Halo Patrijote, mozete da se treskate do mili volje, niko vam ne brani, ali ce biti kako Kacin kaze ! Mnogo ste alavi, otvorile vam se skrge pa ne znate gde je mera i osecaj bratske ljubavi !

Гојко Република Српска, Бања Лука

pre 10 godina

Кацин сети се и нас у Републици Српској понекад.
Војводино не дај аутономију !!!! Ми из Републике Српске то најбоље знамо.

alibaba

pre 10 godina

@(Jova Zrenjanin, 17. septembar 2013 13:12)

Sta cemo sa ostatkom Srbije i njenim stanjem prije Milosevica? Sta cemo, na kraju krajeva, sa ostatkom ex Yu i stanjem u ex yu republikama prije uspostavljanja visestranackog sistema? Po cemu ste vi vojvodjani toliko posebni pa samo vas, vise nego ostale,"boli" besparica? Jel zato sto ste "kuleri" koji vole da se nakrkaju svargle, pa ste tako svi simpa, pa vas to cini posebnim?? Po cemu ti, kao Zrenjaninac zasluzujes bolji zivot od Vranjanca? Vojvodina i Vojvodjani su neki "brend", sta? Kako svima u Srbiji, koji pripadaju nekoj nazovi srednjoj kalsi, tako i vama u Vojvodini. Ako vam je dosadilo da kukate, a vi na sledecim izborima glasajte za canka i pastora, pa cete imati sve sto trazite, ali malo morgen.

Samir, Sarajevo

pre 10 godina

da li ste to rekli i u Španiji da treba da se analizira odnos prema Kataloniji regiji koja vuče celu Španiju.
(misko, 17. septembar 2013 13:24)

Misko, Katalonija ima toliko atributa autonomije koliko Vojvodina ne moze ni sanjati da dobije za stotinu godina demokratskih reformi u Srbiji...Vlada Katalonije (Generalitat) ima iskljucivu jurisdikciju nad oblastima kulture, okolisa, komunikacija, transporta, trgovine, javne sigurnosti i lokalne uprave. Katalonija ima svoje policijske snage. Zitelji Katalonije su i Ustavom Spanije i svojim Statutom definisani kao posebna nacija u okviru Spanije. Ne postoji ni jedan region/administrativna jedinica u Evropi sa vecim stepenom autonomije od Katalonije. Sta od prerogativa autonomije ima Vojvodina?

fidel

pre 10 godina

Primetiste li da se niko od Politicara ne hvata za Srednju ili Juznu Srbiju. Samo su Beograd I Vojvodina vazni. Mislim na domace a I strane. Prezaduzeni su , zasto.

mr b

pre 10 godina

da, ovaj lik sigurno na prvom mestu ima brigu o gradjanima vojvodine i srbije. ne znam kako mu je uopste vise dozvoljen ulazak u zemlju. no, siguran sam da ce ovi izdajnici da polizu sve sto im se prospe.

razmisljajte moderno

pre 10 godina

Ne znam zasto se vecito plasimo da ce neko da nam ode ako damo odredjen stepen slobode. Pa mi smo jedna od retkih striktno unitarnih drzava. Jako tesko se odricemo vodjenja sistema iz jednog centra (ili od strane jednog coveka), sto je jako lose. Sad ce sigurno dosta ljudi da skoci i prica kako neko hoce da nam uzme Vojvodinu. Ali vi ne shvatate moderan koncept autonomije. Mi, nazalost, jos ne razumemo sta znaci autonomija gradjanina, pa nije ni cudo sto grebemo noktima, zubima i kandzama da svaku teritoriju koja bi htela autonomiju vezemo selotejpom za fotelju i strpamo u podrum.

Jova Zrenjanin

pre 10 godina

Bravo Kacin!
Ipak, ne treba nama iz EU da govore da nešto treba da uradimo.Krajnje je vreme da se položaj Vojvodine dovede u stanje koje je bilo pre dolaska Miloševića na vlast.
Puna podrška!

Jova Zrenjanin

pre 10 godina

Bravo Kacin!
Ipak, ne treba nama iz EU da govore da nešto treba da uradimo.Krajnje je vreme da se položaj Vojvodine dovede u stanje koje je bilo pre dolaska Miloševića na vlast.
Puna podrška!

mr b

pre 10 godina

da, ovaj lik sigurno na prvom mestu ima brigu o gradjanima vojvodine i srbije. ne znam kako mu je uopste vise dozvoljen ulazak u zemlju. no, siguran sam da ce ovi izdajnici da polizu sve sto im se prospe.

Гојко Република Српска, Бања Лука

pre 10 godina

Кацин сети се и нас у Републици Српској понекад.
Војводино не дај аутономију !!!! Ми из Републике Српске то најбоље знамо.

Branislav-Novi Sad-Liman II

pre 10 godina

Koliko ima autonomnih pokrajina u Sloveniji?, Hrvatskoj?, Francuskoj?, Danskoj?, Grckoj?, Portugalu?, Svedskoj?, Poljskoj?. Ceskoj? i opet u SLOVENIJI?

razmisljajte moderno

pre 10 godina

Ne znam zasto se vecito plasimo da ce neko da nam ode ako damo odredjen stepen slobode. Pa mi smo jedna od retkih striktno unitarnih drzava. Jako tesko se odricemo vodjenja sistema iz jednog centra (ili od strane jednog coveka), sto je jako lose. Sad ce sigurno dosta ljudi da skoci i prica kako neko hoce da nam uzme Vojvodinu. Ali vi ne shvatate moderan koncept autonomije. Mi, nazalost, jos ne razumemo sta znaci autonomija gradjanina, pa nije ni cudo sto grebemo noktima, zubima i kandzama da svaku teritoriju koja bi htela autonomiju vezemo selotejpom za fotelju i strpamo u podrum.

deNiro

pre 10 godina

Bezobrazluk dotičnog je bezgraničan.Ovaj plaćeni srbomrzac deli lekcije iz države koja je izbrisala veliki broj svojih gradjana samo zato što nisu arijevski Slovenci.I još govori o multikulturalnosti.Sve je ovo pritisak u sprezi sa domaćim autonomašima.Nikada nisu odgovarali za ubijenu decu na granici,zato nam i sa ovolikim cinizmom dele lekcije.

Samir, Sarajevo

pre 10 godina

da li ste to rekli i u Španiji da treba da se analizira odnos prema Kataloniji regiji koja vuče celu Španiju.
(misko, 17. septembar 2013 13:24)

Misko, Katalonija ima toliko atributa autonomije koliko Vojvodina ne moze ni sanjati da dobije za stotinu godina demokratskih reformi u Srbiji...Vlada Katalonije (Generalitat) ima iskljucivu jurisdikciju nad oblastima kulture, okolisa, komunikacija, transporta, trgovine, javne sigurnosti i lokalne uprave. Katalonija ima svoje policijske snage. Zitelji Katalonije su i Ustavom Spanije i svojim Statutom definisani kao posebna nacija u okviru Spanije. Ne postoji ni jedan region/administrativna jedinica u Evropi sa vecim stepenom autonomije od Katalonije. Sta od prerogativa autonomije ima Vojvodina?

Mladen

pre 10 godina

Ja sam iz Sumadije. Smatram da sa Vojvodinom treba da se postigne dogovor oko uredjenja, odnosno autonomije.
Istovremeno smatram da Jelko Kacin nema dobre namere kada je Srbija u pitanju, tako da mi je jasno zasto se ljudima dize kosa na glavi od njega. Treba sami da se dogovorimo, mi u nasoj zemlji, bez mesanja neke tamo trece strane.

precanin

pre 10 godina

Halo Patrijote, mozete da se treskate do mili volje, niko vam ne brani, ali ce biti kako Kacin kaze ! Mnogo ste alavi, otvorile vam se skrge pa ne znate gde je mera i osecaj bratske ljubavi !

Zoran

pre 10 godina

O tome kakav ce biti ustavnopravni polozaj Vojvodine izjasnice se gradjani Vojvodine, odnosno njhovi legitimno izabrani predstavnici u Skupstini AP Vojvodine, nakon prvih narednih pokrajinskih izbora ! Nema tu mesta ni za kakvu politizaciju, emocije, a posebno za Jelka Kacina. Fair enough ?!

Boris

pre 10 godina

Koliko je jak separatistički pokret u Vojvodini?

- Jak je kod elite, ali među stanovništvom separatizam ne postoji ni kao pokret ni kao ideja. Članovi elite vide sebe kao ministre, ambasadore, državne sekretare, kao komandire i komandante, vole da naređuju da se legitimiše narod. Nas u velikoj Jugoslaviji nisu legitimisali, sada je izgleda negde pala direktiva da to mora da se radi. - Raša Popov >>> http://www.b92.net/zivot/licni_prostor.php?yyyy=2013&mm=09&dd=15&nav_id=753978

ledenjak

pre 10 godina

Znaci pocelo je. Sa Kosovom je zavrseno, ostao je jos jedan slobodan pozivni broj i krecemo na Vojvodinu. Tacno je da Nemacka nakon izbora na Kosovu vise nece imati uslova za Srbiju ka EU ali ce sada za vojvodinu da se javi npr Francuska, Engleska ili neko treci. Kuku kuku nama!

alibaba

pre 10 godina

@(Jova Zrenjanin, 17. septembar 2013 13:12)

Sta cemo sa ostatkom Srbije i njenim stanjem prije Milosevica? Sta cemo, na kraju krajeva, sa ostatkom ex Yu i stanjem u ex yu republikama prije uspostavljanja visestranackog sistema? Po cemu ste vi vojvodjani toliko posebni pa samo vas, vise nego ostale,"boli" besparica? Jel zato sto ste "kuleri" koji vole da se nakrkaju svargle, pa ste tako svi simpa, pa vas to cini posebnim?? Po cemu ti, kao Zrenjaninac zasluzujes bolji zivot od Vranjanca? Vojvodina i Vojvodjani su neki "brend", sta? Kako svima u Srbiji, koji pripadaju nekoj nazovi srednjoj kalsi, tako i vama u Vojvodini. Ako vam je dosadilo da kukate, a vi na sledecim izborima glasajte za canka i pastora, pa cete imati sve sto trazite, ali malo morgen.

LAZIC

pre 10 godina

Tacno. Vojvodina je uvek bila posebna, imala je posebnu istoriju i zapadnu kulturu i primer je suzivota 30ak nacija koje zive u miru i slozi, sto ne postoji nigde na prostoru ex Yu. Vojvodina se dugo vremena unistava, a njene posebnosti se izvrguju ruglu i podsmesima. Kad se samo spomene V od Vojvodine nacionalisti odmah skacu daju epitete poput izdajnika i neprijatelja srpstva, a ako spomenete Sumadija onda je to u redu. Nacionalisti, vi ne shvatate da nas vi gurate od sebe! Vojvodini sto pre veci stepen autonomije!

kraja

pre 10 godina

"Ne znam zasto se vecito plasimo da ce neko da nam ode..."

...ako ne znas, onda uzmi knjige i novine u ruke pa citaj...
...sve sto evropi ne pada na pamet da uradi u nemackoj, engleskoj, spaniji, italiji, francuskoj, pada joj na pamet kad je ex-yu u pitanju...

Telep

pre 10 godina

@Branislav-Novi Sad-Liman II: Sta koga briga za njih? Imamo svoje probleme da resavamo. A jedan od njih je autonomija Vojvodine. Ako ti se ne dopada, kako vi patriJote vol'te da kazete - idite.

Relja

pre 10 godina

Glavni problem u Vojvodini nije ni etnicki ni finansijski, vec su to ljudi drukcijeg demokratskog kova, kojima npr. smetaju Vuciceve ideje o "upodobljavanju" vojvodjanskih opstina, nametanju "turskolikog" modela vladavine i osiromasenju na racun Beograda, ne ostalog dela Srbije, vec Beograda.

Branko

pre 10 godina

@(Samir, Sarajevo, 17. septembar 2013 13:59)
Pa zašto su onda nezadovoljni? Katalonci traže svoju državu koja se ne zove Španija i to nije sporno. Sporno je to što EU neće da ih pmogne u toj nameri. EU i Amerika su pomagale samo one koji su rasturali SSSR i SFRJ a zašto, pojma nemam mogu samo da se prisećam.

Steva

pre 10 godina

Ljudi nemojte negirati postojanje Vojvodine i njeno pravo na samostalnost t.j. autonomiju, JER setite se ne tako davno beše parola: "Nema više Crne Gore Srbija je izašla na more" pa znamo šta se posle toga zbilo.

djeturum

pre 10 godina

Jedva cekam mlak odgovor nekoga od vodecih glava. Uz objasnjenje pa nije on to bas tako mislio nego vise od ovoga a manje od onoga, i vreme je da se status resi i to je sveta zemlja...
Dajte referendum u Vojvodini pa neka se vide rezultati. Siguran sam da nece ici u prilog tvrdnji gospodina Kacina.

Miroslav

pre 10 godina

Odgovorio bih crnogorki iz Vojvodine da je i nama rodjenim vojvodjanima dosta i vas lopova iz Crne Gore a ne samo onih iz Srbije.Premestite vaš Lovćenac tamo gde mu je mesto.

Vojvođanin ali Srbin

pre 10 godina

Ala su se Hrvati, Crnogorci i druge manjine obradovale ovoj koski jednog EU političara. Ajde Srbi da izađemo na referendum i da konačno ukinemo ovu političku papazjaniju još od vremena komunizma.

Lala do srzi

pre 10 godina

Konacno. Bravo Jelko!
Krajnje vreme da se ovo pitanje internacionalizuje. Govorit gluvim usima u Beogradu ne vredi. Pokradena i eksploatisana Vojvodina samo vracanjem statusa iz 74e moze da opstane i da se normalno razvija u ovoj drzavi.

fidel

pre 10 godina

Primetiste li da se niko od Politicara ne hvata za Srednju ili Juznu Srbiju. Samo su Beograd I Vojvodina vazni. Mislim na domace a I strane. Prezaduzeni su , zasto.

razmisljajte moderno

pre 10 godina

...ako ne znas, onda uzmi knjige i novine u ruke pa citaj...
...sve sto evropi ne pada na pamet da uradi u nemackoj, engleskoj, spaniji, italiji, francuskoj, pada joj na pamet kad je ex-yu u pitanju...
(kraja, 17. septembar 2013 14:10)

A, znaci sve je to Evropa? Nista mi krivi nismo? Svaka teritorija koja vise nije u nasem sastavu je bila divno tretirana, kao i ljudi koji su na njoj ziveli, samo je eto zla Evropa rekla da mora biti drukcije? Prijatelju, ne znam koje knjige citas ali ti preporucujem da probas neke druge. Ako se zenim sedam puta i svaka me napusti, onda jednom moram da shvatim da je nesto i do mene. Ili da prestanem da se zenim.

Branko

pre 10 godina

Ova EU rešila da "sredi" samo Srbiju a to što probleme ima Španija, Belgija, Italija,... sve same članice EU, to nije bitno. Nego da mi rešavamo te probleme kad uđemo u EU. Do tada će EU rešiti i svoje gore pomenute probleme a mi će mo ih primeniti kao primere dobre prakse.

Pera

pre 10 godina

Ne treba nama autonomija Vojvodine vec decentralizacija Srbije.
Meni nista ne donosi ako BG zamenim sa NS. Provedite decenrtalizaciju. Okruzi vec postoje, samo im dajte vece ovlasti ili ce svi da se presele u NS i BG.

Bedak

pre 10 godina

Kosovo i Metohija su od ove vlade dobili mnogo više od onog što žitelji Vojvodine očekuju. I svi tvrde da je Kosovo deo Srbije. Prema tome, vratite nam sudstvo, policiju i finansije i kvit jer ste to dali Albancima a rođenom narodu ne date.

Amos

pre 10 godina

Najbolje je kako se 'vojvodjanski problem' od strane protivnika autonomije uvek tumaci kao "sta sad oni hoce da su posebni, pa da imaju vise prava".
Pri tom se zaboravljaju neke stvari, kao npr istorija. Ne pocinje istorija 2000te, ni 1945 ni 1918, koliko god da se to centralistima svidja. Mozda bi im bilo lepo kad bi istorija pocinjala sa carem Dusanom i Velikom Srbijom, ali onda bi opet imali problem sa Vojvodinom i objasnjavanjem otkud ona tu.
A druga stvar su novci - do sada je Vojvodina punila upadljivo veci deo drzavnog budzeta, a dobijala upadljivo i nesrazmerno manji deo istog. E onda kad se tako sistemski radilo neko vreme, Vojvodina je postajala sve siromasnija zbog tog odliva i sad je ta razlika sve manja i manja... I sad neko moze da kaze - sta hocete, pa vi punite budzet samo malko vise od npr centralne Srbije (a to sto vam je neko decenijama razvlacio i gasio industriju i ispumpavao pare te vas doveo u tu poziciju - to ne znamo ko je kriv).
Da l' su vojvodjanske pare, porezi i prirezi kao i profiti firmi privatnih i posebno drzavnih u proslim decenijama otisli u centralnu Srbiju, na Kosovo, u Beograd ili u ruke tajkuna - meni tako svejedno. Cinjenica je da su otisli i da je Srbija umesto da podstakne svoj najrazvijeniji deo da se razvije jos vise i vuce i ostatak zemlje, odlucila da tom svom delu sise krv i svede ga na prosek ostatka i u tome se i uspelo.

Slatka kuca

pre 10 godina

Ma, koja autonomija Vojvodine. Nas ubija Novi Sad. Moj glavni grad je Zrenjanin, ja u njemu zivim, radim, tu su mi i prijatelji i porodica. To je moj centar sveta. Nase pare ima da ostanu u nasem gradu. I sta ce se promeniti ako bude drugi glavni grad. Nista... Ajd' u zdravlje!

Lala do srzi

pre 10 godina

@misko,
Katalonija ne trazi autonomiju vec samostalnost. Tako i Vojvodina trebala. Kao i Katalonija, probali smo sa autonomijom pa ju nam je Beograd ukinuo. Od najrazvijenije regije u Srbiji pali smo ispod proseka. Opljackani.

pera

pre 10 godina

Tako je treba re[iti pitanje autonomije. Jednostavno ukinuti autonomiju.
(Milan, 17. septembar 2013 14:24)

Da li si ti svestan sta si napisao? Mislis da selom pored Beceja bolje moze da upravlja Beograd nego Becej? A mozda i ne bi bilo lose tako resiti sva ova natezanja na Kosovu? Jednostavno priznamo nezavisnost, odustanemo od bilo kakvih srpskih institucija, i svima glavobolja manje...

dd

pre 10 godina

(Mladen, 17. septembar 2013 14:09)

Slazem se. Kada odgovorni za unistenje privrede Vojvodine budu odgovorali, onda mozemo da pricamo o nekakvim resenjima.

I odjednom, svi toliko ne vole Vojvodinu, a ne zele da ona bude autonomna pokrajina. Sta je problem u tome da Vojvodina bude autonomna kao sto je bila pre SNS bogova? Hm? Je li lepo funkcionisalo? Jeste. Je li nekome nesto falilo? Nije. Da cujem, sta znaci problem autonomije nekome iz Pirota ili Jagodine ili Nisa? Hm?

ЈоГ

pre 10 godina

Razlika izmedju Beograda i Novog Sada je sto su u Beogradu predugo bili turci a u Novi Sad Austrougarska. Jos jedna razlika:Pre tridesetak godina je u BG bilo 50.000 nepismenih a u Novi Sad maloko i to uglavnom dodjosi...
(Nobody, 17. septembar 2013 19:40)

Турци се пише великим словима, а у вашим реченицама горе би требало да стоји "у Новом Саду". Такође се пише и "мало ко", толико о писмености.

Ја иначе подржавам регионализацију Србије на 4 региона плус Београд, а остали центри да буду Нови Сад (Војводина), Крагујевац (регион са границама приближним онима првобитне Кнежевине Србије), Ниш (југоисточна Србија), и Ужице (као центар региона који би био на већини простора на коме је у средњем веку била Рашка).

И никакви специјални статуси за било кога, мултиетничност Војводине се може одсликавати у језичким правима народности у свакој општини у којој живе, а и у Новом Саду као центру региона у коме већина тих народности живе. Такође и мрзим назив "националне мањине" па га зато и не употребљавам, јер све су то грађани Србије који имају иста права као и ја, једино им матерњи језик није српски.

Ponosni Sremac

pre 10 godina

Koliko su prozirni separatisti. Ako ste vi navodno za decentralizaciju, dajte onda lepo da i moj Srem (a i Banat i Bačka) dobije svoju autonomiju unutar APV. To vam ne odgovara, jel'da? Samo centralizacija (i odvajanje) Vojvodine vama odgovara, da bi vam sinovi i kumovi postali ambasadori i APV foteljaši po NS.

Mislim da nama svima (od SU do VR) treba dobra decentralizacija, sa jakim i odgovornim OKRUZIMA i lokalnim samoupravama, a ne da sve bude po BG i NS.

A za gradjane iz centralne Srbije, mislim da Srbija treba da ima i nekoliko velikih regiona (poput Vojvodine, BG regiona, Sumadija, itd.) i koji treba da imaju jednak tretman unutar Republike Srbije. Komunistička APV je prevazišla svoj pojam u 2013 godini.

Szabadka

pre 10 godina

Nemojte da vas bilo ko plaši,u Vojvodini autonomaštvo i separatizam guraju ljudi koji žele što više da pokradu i da napune džepove pričajući o tome.Najbolji primer je Čanak.
Po meni potrebna je potpuna decentralizacija Srbije.Ukidanje AP Vojvodine(kao relikta komunizma koji je ogrezao u birokratiji i raznim malverzacijama).Uspostavljanje okruga ili oblasti.....Srem(centar Srem.Mitrovica),Bačka(centar Novi Sad),Banat(centar Zrenjanin),Šumadija(centar Kragujevac),Raška(centar Novi Pazar),Moravska(centar Niš),itd.Tek onda možemo videti boljitak i tek onda se može napraviti funkcionalna,moderna i decentralizovana država.

Vojvodina Vojvodjanima!!!!

pre 10 godina

Srpski nacionalisticki politicari i svi ostali njima slicni (Hrvatski, Slovenacki....itd)su unistili jedinu mogucu zemlju u kojoj smo mogli da zivimo kao ljudi Zajedno. Sada je posledica jasna: Svaki narod ima vlast a ja bih rekao i zemlju kakvu zasluzuje! Trazili ste-Dobili ste! Neka Vam je sa srecom.

Vojvodjanin

pre 10 godina

Vidim da mnogi pricaju o nama ovde kao da mi to ne zelimo umesto da nas pitaju zasto zelimo i kako to da rese. Kada im kazemo, negoduju i negiraju i zele nam najgore, koriste glupe retorike tipa "svima je tesko" itd. E pa ljudi, resavajte vase pitanje. Ako bi vi resili prvo vase balvane u ocima koji su "bitniji" (stavljaju ljudi na vagu sta je bitnije a bitno je SVE), ja bi prvi rek'o "ovi ljudi znaju, daj da ih zovemo da ih pitamo za savet". Ali vi ne mozete da resite svoje probleme, a nase ko ferma. To sto nam se klinci ubijaju na ulici i sto nemamo policiju to nema veze, to smo mi krivi jel? E pa nije problem ako cemo tako, onda cemo MI da resavamo NASE probleme, a vi samo gledajte kako cemo se sami izjasniti da zelimo to sto Kacin prica i pitajte se otkud sad pa to.

Maja

pre 10 godina

Interesantno. A nama u BiH nameću najoštriju centralizaciju, isti ti iz EU. Ne nasjedajte na blefere. Neka on dijeli svoju Sloveniju ili neka priča malo o toj evropskoj zemlji koja je izbrisala dedestine hiljada našeg naroda. Sjetite se toga i jasno je šta ovaj hoće.

Mile

pre 10 godina

Ja mislim da je najbolje da se otvori pitanje podele te male države Slovenije na Austriju i Italiju.Mislim da je to veoma važno za buduću demokratizaciju Slovenaca,jer i onako nikad kroz istoriju nisu imali državu!

Džigeričar

pre 10 godina

Ovaj kao da namerno dolazi da bi iznervirao Koštunicu.
Sad ce Petkovic opet napamet da uci obavestenja o antiustavnoj EU, antidrzavnim posetama i samoproglasavanjem neutralnosti (samo od EU i NATO) uz dodatni refren o otetom "srpskom" Kosovu....

VOJVODINA

pre 10 godina

@tamara Ajde ne pricaj gluposti. Novi Sad po poslednjem popisu iz 2011. ima oko 360.000 a Beograd (sa prigradskim naseljima) 1,7 miliona. Sam grad Beograd ne prelazi 1,3 miliona, a povrsinski je manji cak i od Zagreba. Ne vidim zasto imate potrebu da pljujete i nipodastavate sve sto je vojvodjansko... i onda se cudite autonomasima.

dnK

pre 10 godina

ocigledno je da je posle Kosova, sledeca zelja EU i prijatelja Vojvodina. Kako se samo brinu o nama, to je neverovatno. Ako ima imalo pravde na vasem obrazu, prvo krenite o raspravi autonomije Republike Srpske gde gotovo pre 90% stanovnista zeli autonomiju, pa i svoju drzavu. E, ali time ne dobijaju nista na raspadu srpske drzave, nego dolazi do mogucnosti potencijalnog ujedinjenja RS i Srbije, zato je to opasno za raspravu. Sramite se šejtanski poslanici!

Vladimir

pre 10 godina

Što bi ovdašnji svet, tzv. demokratskog opredeljenja rekao, a snsovci još glasnije izgarali za ideju, treba da se rešimo balasta vojvodjanskog, baš kako smo se rešili svih drugih, sličnih balasta u poslednjih 20ak godina. Sve to da napokon bolje živimo, postanemo deo evropske porodice i ostalo. Naravno, kad se rešimo vojvodjanskog, sledi raški balast...

tashanna

pre 10 godina

Kao Crnogorka u Vojvodi, a zgađena vođenjem politike na nivou cele države, jedino kao spas za narod koji živi na području AP Vojvodine je odvajanje od Srbije u svakom smislu. Pa dosta više raznih političkih manipulatora, lopova i demagoga iz Srbije.

Aleksandar

pre 10 godina

Gospodin Kacin je zadužen da potpiruje vatre gde god se to može u Srbiji. On je politički piroman.
Kada je toliko pametan zašto ne potegne pitanje autonomije Koruške , Korzike ili Katalonije koje su i formalno u Evropskoj uniji.Neka reši probleme prvo u svom dvorištu.
Zašto brine našu brigu.

Nisi mi ti to dao da bi mogao to da mi uzmeš

pre 10 godina

@Nenade, živeo ti nama dugo i lepo ali tvoj predlog je kako pišeš pošten samo ako uključuje i kompenzaciju za decenije kada je Vojvodina plaćala više i dobijala mnogo manje (od vremena prve reforme 1923. pa do nacionalizacije 50tih i sisanja ekonomije od 90tih.
Danas mnoge firme koje imaju pogone po periferiji Srbije imaju kancelarije tj. sedište u BG. Dok po Srbiji i Vojvodini zaradjuju, slivaju profit firme u centralu koja je u BG i onda centrale plaćaju porez pa zato tvoja statistika da BG donosi više od periferije izgleda tako!!!

I ne zaboravi razlozi za jaku autonomiju (i decentralizaciju) nisu samo pare već i razlike u mentalno/kulturno/istorijsko/etnološkom pogledu.

Na sve one tekstove u kojima neki pišu "Treba oduzeti Vojvodini autonomiju"...odgovaram da Nije Vojvodina DOBILA autonomiju od Srbije pa sad da joj Srbija može uzimati. Ne zaboravi da Vojvodina (Bačka, Banat, bez Srema ali sa Baranjom) je bila prisajedinjena Srbiji (malkice spornom metodom) i to prvi put u istoriji pre nekih 95 god. a 1400 godina je bila deo drugih država. Ni za vreme kraljevine nije bila u potpunosti celina sa užom Srbijom (već Dunavske banovine) a prvi put je pripala Srbiji u AVNOJu ali sa autonomijom...

Bez_Cenzure

pre 10 godina

On je rekao da je ovo naročito važno u svetlu iskorišćavanja pretpristupnih, a potom i kohezionih fondova EU, koji mogu iskoristiti samo autonomne jedinice, kao što je Vojvodina.

A kako su neke novopečene EU članice koristile ove fondove s obzirom da nemaju niti jednu autonomnu pokrajinu u svom sastavu. Ne trebamo ići toliko daleko. Kako su Hrvatska i Slovenija koristile pristupne fondove ako u svom sastavu nemaju autonomnih pokrajina? Kada god nekome na Zapadu ponestane ideja o destabilizaciji Srbije iz naftalina vade "problem Vojvodine" a u paketu nam pošalju i klovna Kacina da nam valja šuplju.

Zoran

pre 10 godina

Izgleda da se svih 55 "autonomasa" izredjalo na ovoj vesti,i to po nekoliko puta. Kacin ih je "podgrejao" bas bobro. Samo bih nesto da mi objasne isti: razliku izmedju Beograda i Novog Sada za obicnog coveka sa teritorije Vojvodine.

b

pre 10 godina

Barem ekonomski da se odvojimo, pa neka vojska i sport ostanu zajednički, pa da crknemo od gladi kao Slovenija i ostali koji su pobegli...
Evo jedan primer: RTV ima 10 puta bolji program od RTS i za njih bi platio pretplatu, ovako ne dam za reprize i hvalospeve Aci.

goran

pre 10 godina

(kraja, 17. septembar 2013 14:10)

Zato sto nisu glupi kao Srbi, zato sto se bave svojim poslom, zato sto su za 50 godina od II svetskog rata nesto napravili od svojih zemalja dok su Jugosloveni izigravali cvrcka koji svira i peva dok drugi rade (radio ne radio svira ti radio - cuvena poslovica nasih naroda i narodnosti). I sad bi da uzmemo nesto na mufte, da nesto isprosimo, zajmimo pa a da ne vratimo a da nas uz to jos i postuju kao da smo neko i nesto. E nece da moze, nazalost. Jel' sad razumes?

rada

pre 10 godina

Pazi sad mesanje u unutrasnja pitanja. Pa to rade bar godinu dana VIDNO, I sad se iznenadjujete. Ode Kosovo ,za mene divno. Sada ce I Vojvodina, zasto da ih vucemo nazad. Ja kao Beogradjanka sam za otcepljenje Beograda. Nesreca je jedino sto bi I politicari sa nama.

Sin po materi

pre 10 godina

Sramota da Kacin mora da trlja na nos nasima da postuju onaj ustav koji su sami napisali, dali na usvajanje, koji su gradjani odobrili i parlament. Sada se prave ludi i pitaju sta hoce Kacin? Jeste li vi normalni?

Vlada

pre 10 godina

ovde medju komentarima ima mnogo gresaka:
1:Beograd puni budzet Srbije a ne Vojvodina,
2:mi koji smo protiv autonomije Vojvodine nismo za centralizam vec za to da lokal ima autonomiju (Vrsac,Subotica,Pancevo,Jagodina,Novi Pazar),a ne da imamo jos jednu drzavu u drzavi
3:u vezi pitanja di su nasi novci?U ovoj zemlji se ne zna kako se trose narodne pare(nisam pristalica bivsih komunista ali drzavne pare jesu narodne pare zato sto su sakupljene od poreza koji narod placa)
Ovo trece se odnosi na CELU Srbiju: umesto sto se stalno svadjamo KO trosi pare i GDE sedi taj sto trosi pare bolje da trazimo da SVAKA drzavna ustanova i preduzece redovno objavljuje potpun spisak SVIH rashoda i prihoda do zadnjeg dinara.
Ako se neko pita ja sam iz Beograda i boli me uvo da li ce biti autonomije ili nece vec kako ce narod ziveti,sto ljudi imaju vise para vise ce trositi i ostavljati kod frizera,mesara,lekara,putara,seljaka pa ce onda i oni imati za recimo novi stan ili kucu pa ce onda i gradjevinci imati para da dalje trose,itd.da ne duzim ovo je valjda svima jasno(sem politicarima izgleda)
Prica o ovakvoj autonomiji samo vodi povecanju birokratije i laksem maznjavanju para,kako kaze Jelko Kacin;PRETPRISTUPNI FONDOVI...Sto se mene tice moze sve ALI da se do ZADNJEG dinara objavljuju prihodi i rashodi,pa da se stvarno vidi:DI SU NASI NOVCI?

marija

pre 10 godina

Pre ce Pirot sa Mishelin-om da nas vodi u EU, nego Vojvodina. Gledam ih na Fruskoj Gori, ni svoju zemlju ne obradjuju nego zivotare od penzija.

Deus

pre 10 godina

Kacin je u pravu. Treba zaista pokrenuti to püitanje i ukinuti sve oblike autonomije Vojvodine - to su recidivi komunistickih vremena a preko te autonomije uhlebljenje nalaze bas deca nekadasnjih komunistickih funkcionera ne radeci decenijama nista. Parlament, vladu i sve institucije Vojvodine do poslednje poslati u istoriju. Nacionalne manjine mogu da ocuvaju svoj identitet i u okviru Srbije. Za njih se apsolutno nista ne bi promenilo osim sto bi bili manje zastupljeni u republickom parlmanetu jer ih proporcionalno manje ima u Srbiji nego u Vojvodini. To je i jedini razlog zasto se deo nacionalnih manjina - Madjari, zalazu za ocuvanje autonomije. U Vojvodini su "veca" manjina u procentima i misle da ce tako bolje ocuvati svoj nacionalni interes. I u jedinstvenoj Srbiji (bez ikakve autonomije Vojvodine) mogli bi da ostvare ista prava. Cisto ekonomski gledano autonomija Vojvodine kosta puno a ne donosi apsolutno nikakve prednosti osim izvikanog ocuvanja "multietnicnosti". Pa ta multietnicnost nema veze sa autonomijom vec sa normalnim suzivotom ljudi na tom prostoru. Sto se finansiranja tice - opstine treba da dobiju procentualno vise sredstava za sebe od drzave ali i da budu mnogo ostrije kontrolisane i sankcionisane za nesavesno poslovanje. Lokalne administracije su svuda leglo nepotizma, zloupotreba i najrazlicitijih vidova korupcije. To vazi za sve opastine u Srbiji, bez izuzetka. Manje administracije i laznih radnih mesta i bice vise novca za resavanje stvarnih problema.

Nobody

pre 10 godina

@Zoran
Razlika izmedju Beograda i Novog Sada je sto su u Beogradu predugo bili turci a u Novi Sad Austrougarska. Jos jedna razlika:Pre tridesetak godina je u BG bilo 50.000 nepismenih a u Novi Sad maloko i to uglavnom dodjosi. U Novi Sad je skoro trideset nacija,vekovima zivelo u dobrim medjuljudskin odnosima, a danas ?
Kako ti objasnjavas,da su ljudi iz drugih delova Srbije oduvek dolazili da zive u Novi Sad (Vojvodina) a ne obrnuto, a sta je danas,neki gradovi u Srbiji imaju bolji standard (ne mislim da je dobar) nego Vojvodina (Novi Sad) a ta Vojvodina bi mogla da nahrani Evropu?!?!
Ps: U Vojvodini je separatizam koji ne postoji,izgovor da se ukine autonomija koja Vojvodini pripada iz kulturnoistorijskih razloga a osim toga savremena drzava je sve vise decentralizovana.

kraja

pre 10 godina

"Nista mi krivi nismo"
(razmisljajte moderno, 17. septembar 2013 15:11)

...a ko smo to mi...???
...milosevic, seselj, pajtic, bozovic, krunic...???
...kada ce nam dati referendum, da zaista MI odlucimo...???
...kada cemo birati funkcionere poimenicno ne cekajuci da nam stranke postave kojekakvu fukaru na rukovodeca mesta...???

онасебуди

pre 10 godina

Аутономија свима или никоме.
Дакле, потребно је отворити питање аутономије Срема, Баната и Бачке. Следствено томе, Шумадије, Полимља, Раса, Тимочке карајине...13 округа државе Србије.
Одредити надлежности и одговорност. Да више не слушамо приче типа ''...а Београд се гради''.

Winston

pre 10 godina

Halo, sto se Vojvodini, po zakon, vec 4-5 godina ne placa njen 7% od drzavni budget sto joj pripada? Sto? Prvo to pitanje mora da dobije odgovor. Ali da li ce Vojvodina da ode iz Srbije, ne verujem, ali Srbija mora da se ponasa prema Vojvodini kako zakon kaze. Milosevic je sve ovo pokrenuo, da pljacka sto vise pare za BG i sebe - mozda Dacic to sve moze objasniti, ali nema vise. igra je gotova, i hvala Bogu.

nebojsa

pre 10 godina

Tashanna, a sta mislite o tome da se sever Crne Gore otcepi i prisajedini sa Srbijom a da se istocni deo drzave sa dobrim delom priobalja i dalje, sve do Podgorice, pripoji Albaniji, jer su Srbi i "jadni Albanci" potpuno obespravljeni?
Svi znamo da Kacin samo slusa naredjenja zlocinaca iz proslog i pretproslog veka a koji nikada nisu odgovarali za svoje zlocine nad srpskim narodom, ne, nego se jos narod koji je uz Ruse i Jevreje u dvadesetom veku najvise stradao proglasava krivim za sve ono sto je u stvari njemu radjeno uz svesrdnu pomoc balkanskih satelita medju koje se od Milove ere sa ponosom ubraja i Crna Gora...jer upravo od Milovog vremena, od Crnogoraca dolaze sokantne srbomrzacke poruke normalnom coveku neshvatljive.
I to jos nije najveci probem, veci je taj sto u ovoj zemlji postoji makar i jedan Srbin, bez obzira na ekonomski status,koji ne ljubi svim srcem i svom dusom svojom svoju otadzbinu.To je nas problem a ne Kacinove provokacije.Novci su jadan izgovor za nedostatak svesti o majci Srbiji, jadnoj i jedinoj, za koju su nasi junaci toliko krvi prolili.

Winston

pre 10 godina

Jedva am cekao to da cujem od EU, hvala Bogu. Ako naprednjaci hoce stvarno u EU, nije da hoce nego moraju, onda moraju da slusaju EU, i da postuju zakone. I jedan veliki zakon je, ne mozete da kradete od Vojvodine. Sto mislite da su Mirovic i Vucevic, oba SNSovci, za izbore u Vojvodinu - da bi mogli da Vojvodinu kontrolisu. A to se nece desiti, Vojvodina ce ostane nezavisna pokrajna, i vlada Srbije da isplati sve te pare sto joj duguje. Ako ne, nema EU, Acko.

GS

pre 10 godina

sve je ovo vec vidjeno, secam se kako su hrvati I slovenci urlali da sve eto ode u BG, kako bi oni bez Bg bili u najmanju ruku nova svica.
Bijase li netko skoro u Hrvatskoj? Zivi se jadno gospodo, jako jadno puno gore nego pre.
Samo rad red I stega mogu da nas izvuku oz gliba. Sve ostalo je demagogija.

kraja

pre 10 godina

(goran, 17. septembar 2013 15:25)


...dok se mi nadmudrujemo u pameti i demokratiji, pogledaj ko je kupio vec pola vojvodine...
...o kakvoj autonomiji pricate ljudi...???
...to ce vas kostati novih 10.000 radnih mesta u drzavnom aparatu, izdatke za vojsku, naoruzanje, pristupanje nato-u (to se valda podrazumeva), vracanje imovine folksdojcerima koji su vas klali i streljali na pocetku WWII (ili su vas to srbi vesali, slabo citam)...
...najteze vam je da od svog rukovodstva, canaka, pajtica i ostalih zatrazite polaganje racuna za potrosene pare iz budzeta...
...zapravo, ja sam ubedjen da vi niste MI, vec oni mali partijski srafovi koji ce sutra doci da potraze nadoknadu za svoju borbu protiv mrske srbije...po blogovima i ostalim novinama...
...dajte REFERENDUM...
...AKO SMETE...
...ne trujte narod...

vedro nebo

pre 10 godina

To je ta prijateljska EU.....pitanje za sve evropejce ZASTO RUSI NISU POSTAVILI OVO PITANJE? Zato sto se ne mesaju u unutrasnje stvari suverene drzave! ZBOG TOGA SU NAM RUSI PRIJATELJSKI NAROD

nenad

pre 10 godina

E ovako..Ja sam za to da se sve zaradjene pare ostanu u Vojvodini,a onda da se proporcijonalno uplati u budzet iznos za:Zdravstvo,policiju,sudstvo,vojsku,subvencije,drzavna predstavnistva,jednostavno sve troskove drzave..A ono sto ostane radite sta hocete..TO JE JEDINO POSTENO..Al nemojte se cuditi ako vam ostane manje nego sad jer to je stvarni prihod..
P.S. Beograd Zaradjuje vise od Vojvodine,te stoga i vise uplacuje u drzavni budzet...Sve ima na sajtu ministarstva..tako da nemojte da vam pune glave kako neko Vojv.podkrada,bice da je obrnuto..Sami proverite...uporedite bilanse...sve je javno...

boljevac1

pre 10 godina

REFERENDUM!!!
I da jednom za sva vremena sklonimo tu temu sa jelovnika .I to samo u Vojvodini pa da vidi Evropa i Svet da ne postoji nigde vece demokratije.
A ne kada se malo situacija smiri u Srbiji oni salj takve kao sto je ovaj Slovenac da pale vartu.

Vuk

pre 10 godina

Treba ukinuti autonomiju Vojvodine kao zaostavštinu bivše SFRJ ... a naravno dati određeni stepen autonomije ili po regionima ili po gradovima i cela priča završena. Na žalost, autonomija Vojvodine ničemu nikada nije služila osim interesima pojedinaca koji od ogromnog dela novca budžeta Srbije isisavaju novac i guraju sebi u džepove. Treba da se razvija lokal naravno, ali ne sigurno propalim modelom autonomije i to ni manje ni više nego čitave Vojvodine ... ma nemojte.

sladyan petkovic

pre 10 godina

Vojvodina-Severna Srbija treba da ima autonomiju kakvu treba da ima i
Grad Beograd
Centralna Srbija-Smederevo, Kragujevac, Cacak, Kraljevo
Zapadna Srbija- Sabac, Valjevo, Uzice
Severoistocna Srbija-Pozarevac, Bor, Zajecar, Jagodina, Krusevac
Jugoistocna Srbija-Nis, Kursumlija, Pirot, Vranje, Leskovac
***KOSOVO 1244
ZNACI, ISTA PRAVA I DUZNOSTI ZA SVE.
Srbiju treba debeogradizovati-zivot treba da se desava i u Zrenjaninu,Novom Pazaru,Subotici....

dovidjenaviszontlatas

pre 10 godina

Kao i u zadnjih 20, 30 godina po celoj Jugoslaviji - najglasniji su oni najnepismeniji i najgluplji. Zapanjujuce kako se nista ne menja i kako uvek isti mentalni sklopovi isplivavaju, bilo da su to "tradicionalni" srpski, hrvatski, albanski nacional-sovinisti ili ovi najnoviji koji se sada ovde javljaju, novokomponovani vojvodjanski nacional-sovinisti koji se ovde hvale pismenoscu ili sta vec. Kao neko ko je iz Vojvodine, zamolio bih lepo obe ove grupacije, i srpske unitariste i ove turbo-autonomase da nas zaobidju u sirokom luku. Nemojte da nas "branite" ni jedni ni drugi.

Predrag Jovic

pre 10 godina

Boze me sakloni, znaci autonomija nekog dela drzave zbog kao ekonomije, znaci novca od papira koji je u stvari imaginaran, pa to samo ludi ljudi rade, a jezik i pismo i ista rasa se zaboravlja. Svi problemi na prostoru bivse YU su nastali jer ljudi koji su bili na vlasti su se poeli osecati posebnim jer su ih vlade US, EU i nekih velikih zemalja primale kao neke drzavnike i kao pitale ih za neka resenja, a posto nigde nisu putovali i bili pajseri u svojim mestima, ta putovanja su ih promenila i oni se primili. Pazite ovu glupost, jedna mala drzava ko Srbija ima dve vlade, i kad se setim Canka koji se klanja i ljubi ruke Madlin Olbrajt jer se oseca posebnim posto ga vlada najjace zemlje prima kao nekog posebnog lika, meni se okrece u stomaku. Ja sam mnogo proputovao, i iz ovoga sto sam shvatio je to da smo mi mala i nebitna zemlja koja je uz to i siromasna sa krezubim ljudima. Ajte da se decentralizujemo i svaka opstina ima svog gradonacelnika, koristimo tehnologiju i nove komunikacije i tako svi oni elektronskim putem donose odluke za drzavu i bar nesto novo unesemo u svet. Ovo sada je zabokrecina, a tzv. Vlada Vojvodine je samo maska za te ljude u toj vladi koji ne znaju nista drugo da rede nego da prave razmirice i farse i budu placeni za to, a mi smo svi kolektivno ovce i isto tako samo znamo da blejimo.

gastarbeiter

pre 10 godina

E pa ovo sam cekao, a o tome i pisao ovde u komentarima. Jednom recju ode vojvodina dok ti narode cutis i neces da istrebis komunjare. Ala cete biti silna drzava kada vas rasparcaju ko panta pitu. Hvala ti boze da sam otisao iz tog ludila od srbije.

Plavuša

pre 10 godina

Uvek mi je pred očima vaše upozorenje da (između ostalog) nećete objavljivati komentare kojima se podstiče diskriminacija, mržnja i slično... a vazda nam stavljate jeftinu, primitivnu mržnju ovog ćelavog, matorog Jelka Kacina pod nos...
I, kako biti pametan - ta on je predstavnik čuvene europejske (podvučeno žutilom) demokratije. Još kad se tu nađu i poznati srboljupci (iz hitlerovskog, nacističkog doba) Mađari, pa Hrvati, Crnogorci i Albanci, ma ljubavi nikad kraja.
Nego, stvarno bih volela da ti srpski lešinari iz Vojvodine postanu novo Kosovo, ako baš žele.

foka1960

pre 10 godina

Tako je dragi moji Srbi... Sada na brzinu skuckajte nešto sitniša, da ovoga bradatog . pozovete kao važnog gosta na nekoliko večera, da se konkretno provede na "Splavovima" i u Skadarliji, a nakon toga neka vam opet "krkne"... Po ne znam koji put...

Kad tad će te se iznenaditi

pre 10 godina

Prvo opširna i detaljna javna diskusija na ovu temu, faktori ZA i PROTIV, pa onda opšte prihvaćeno i pravedno definisano referendumsko pitanje, pa na kraju referendum za gradjane Vojvodine (one sa trajnim boravkom u Vojvodini idealno samo one što žive bar 10 god. u Vojvodini)....
Siguran sam da bi se mnogi začudili rezultatom referenduma.
Naravno u korist jake autonomije ako ne i zahtevom za republiku Vojvodinu uz konfederaciju sa Srbijom!

Pera Detlic

pre 10 godina

Ovo je sramno gospodine Kacin. Međutim, niste Vi krivi, jer ste i Vi i naši političari samo marionete Evropske unije. Nadam se da ste svesni da bi ovakva izjava, u politički normalno uređenoj državi, značila i kršenje ustavnog poretka i snosila konsekvence. Mada, svi smo nažalost svesni da ona nije pravno i politicki uređena, ali to svakako ne daje svima za pravo da se igraju sa osećanjima ovog naroda. Takođe, jedno je centralizam, i nešto drugo čemu bi smo svi trebali da težimo a to je decentralizam, a nešto sasvim treće je ovakva izjava koju Vi dajete.
Zar nam je potrebna Evropska unija, Dominik Stros-Kan, Jelko Kacin i njima slični da bi država bila pravno i politički uređena, a društvo u granicama morala!? Siguran sam da nisu!

Toza

pre 10 godina

Samo u srbiji cija se teritorija samnjila za 70% ima se paranoja ako slucajno pomislis da postoji mogucnos za odcepljenje jos jednog dela teritorije(Vojvodine). Ovde se radi o paranoji stabilnosti srbije, paranoicno ubedjenih ljudi da ne postoji nikakva sansa za odcepljenjem vojvodine i ako istorija i trenutno stanje govore suprotno

nedjo

pre 10 godina

Posto nas pozivas da razmisljamo moderno,u spaniji bilo ko da spomene referandum za neovisnost baskije dobiva automatski 7 godina zatvora i vojska intervenise.
Uzdrzi se davati kometare o stvarima koje nepoznajes,spanija jedan od mnogih primera u evropi .Ja mislim da sam ti moderno odgovorijo jer mogao sam biti mnogo grublji.

tamara

pre 10 godina

50 hiljada nepismenih je jel BG ima 2 miliona gradjana a NS 150 hiljada.U procentima NS je nepismeniji od BG Pre 2 svetskog rata BG je imao 250 hiljada dusa a NS 17.5 hiljada Po zavrsetku rata svi iz pasivnih krajeva bivse YU u nagrnuli u prestonicu Kraljevine Srbije pa Kraljevine SHS pa kraljevine YU i YU.Privuklo ih je obilje poslova, kulturnih desavanja, pozorista, bioskopa, galerija, kafana, ambasada, stranih, kulturnih centara, stranaca. Jednom recju dopao im se kosmopolitski predstonicki sjaj BG.Uticaj Austrije I Turaka na Srbiju je lepo pomenuti jer tvrdnja u obrazovanju u Srbiji u zadnjih 60 godina kako smo 500 godina pod Turcima je netacna.Smederevo je palo 1456 Prva velika seoba S je 1690 I druga 1737. Velike su jer se 80% Srbije tada iselilo iz Turske okupirane Srbije u Austrijske oblasti. U Srbiji samoj je ostalo 20% najsiromasnijih I nesposobnih da se pokrenu.Tako da dolazimo do 281 godine Turske vlasti nad Srbijom.Interesantno je pomenuti da je Istanbul I Otomansko carstvo u 16 veku bilo najprosperitativnije u obrazovanju I vojnoj industriji.Uspesnije od Austrije u tom trenutku tako da rani uticaj na nas nije ni bio tako los.Sa prelaskom bogatih I obrazovanih Srba I naroda u Austriju u seobama celokupno obrazovanje kultura I nacin zivota poprima Zapadni model Turski uticaj nestaje Medjutim cim se ukazuje mogucnost povratka u Srbiju skoro svi se vracaju Mali deo ostaje umoran od selidba.Sa povratkom svi sa sobom donose Austrijski uticaj u okupirane krajeve Srbije.

nenad

pre 10 godina

@b ti bi ekonomski da se odvojis a da vojsku placamo mi...zanimljivo...znaci racune drugi...Ajde bolje proporcijalno zaradi davati u budzet za troskove drzave(zdravstva,policije,sudstva itd.)..Cega se plasite ako ste sigurni da dajete vise...

D

pre 10 godina

@nenad

A Ovca, Borca, ceo PKB, Novi Neograd, Indjija, Pazova, aerodrom Nikola Tesla... se nalaze na teritoriji....? Pa Vojvodina jeste siromasna zato sto su je izmuzli i sto je danas muzu.

viva Vojvodina

pre 10 godina

@Tamara.
Jesi napisala gomilu gluposti.
Znas li ko je gradio institucije u Srbiji, pravio pozorista, napisao prvi gradjanski zakonik , otvorio prvu apoteku .
Koliko je bilo pismenij u Srbiji u vreme prvog balkanskog rata, da je pocetkom veka Subotica imala veci broj stanovnika od Beograda . Parazitskog.

Jova Zrenjanin

pre 10 godina

Bravo Kacin!
Ipak, ne treba nama iz EU da govore da nešto treba da uradimo.Krajnje je vreme da se položaj Vojvodine dovede u stanje koje je bilo pre dolaska Miloševića na vlast.
Puna podrška!

precanin

pre 10 godina

Halo Patrijote, mozete da se treskate do mili volje, niko vam ne brani, ali ce biti kako Kacin kaze ! Mnogo ste alavi, otvorile vam se skrge pa ne znate gde je mera i osecaj bratske ljubavi !

razmisljajte moderno

pre 10 godina

Ne znam zasto se vecito plasimo da ce neko da nam ode ako damo odredjen stepen slobode. Pa mi smo jedna od retkih striktno unitarnih drzava. Jako tesko se odricemo vodjenja sistema iz jednog centra (ili od strane jednog coveka), sto je jako lose. Sad ce sigurno dosta ljudi da skoci i prica kako neko hoce da nam uzme Vojvodinu. Ali vi ne shvatate moderan koncept autonomije. Mi, nazalost, jos ne razumemo sta znaci autonomija gradjanina, pa nije ni cudo sto grebemo noktima, zubima i kandzama da svaku teritoriju koja bi htela autonomiju vezemo selotejpom za fotelju i strpamo u podrum.

alibaba

pre 10 godina

@(Jova Zrenjanin, 17. septembar 2013 13:12)

Sta cemo sa ostatkom Srbije i njenim stanjem prije Milosevica? Sta cemo, na kraju krajeva, sa ostatkom ex Yu i stanjem u ex yu republikama prije uspostavljanja visestranackog sistema? Po cemu ste vi vojvodjani toliko posebni pa samo vas, vise nego ostale,"boli" besparica? Jel zato sto ste "kuleri" koji vole da se nakrkaju svargle, pa ste tako svi simpa, pa vas to cini posebnim?? Po cemu ti, kao Zrenjaninac zasluzujes bolji zivot od Vranjanca? Vojvodina i Vojvodjani su neki "brend", sta? Kako svima u Srbiji, koji pripadaju nekoj nazovi srednjoj kalsi, tako i vama u Vojvodini. Ako vam je dosadilo da kukate, a vi na sledecim izborima glasajte za canka i pastora, pa cete imati sve sto trazite, ali malo morgen.

deNiro

pre 10 godina

Bezobrazluk dotičnog je bezgraničan.Ovaj plaćeni srbomrzac deli lekcije iz države koja je izbrisala veliki broj svojih gradjana samo zato što nisu arijevski Slovenci.I još govori o multikulturalnosti.Sve je ovo pritisak u sprezi sa domaćim autonomašima.Nikada nisu odgovarali za ubijenu decu na granici,zato nam i sa ovolikim cinizmom dele lekcije.

mr b

pre 10 godina

da, ovaj lik sigurno na prvom mestu ima brigu o gradjanima vojvodine i srbije. ne znam kako mu je uopste vise dozvoljen ulazak u zemlju. no, siguran sam da ce ovi izdajnici da polizu sve sto im se prospe.

Branislav-Novi Sad-Liman II

pre 10 godina

Koliko ima autonomnih pokrajina u Sloveniji?, Hrvatskoj?, Francuskoj?, Danskoj?, Grckoj?, Portugalu?, Svedskoj?, Poljskoj?. Ceskoj? i opet u SLOVENIJI?

Samir, Sarajevo

pre 10 godina

da li ste to rekli i u Španiji da treba da se analizira odnos prema Kataloniji regiji koja vuče celu Španiju.
(misko, 17. septembar 2013 13:24)

Misko, Katalonija ima toliko atributa autonomije koliko Vojvodina ne moze ni sanjati da dobije za stotinu godina demokratskih reformi u Srbiji...Vlada Katalonije (Generalitat) ima iskljucivu jurisdikciju nad oblastima kulture, okolisa, komunikacija, transporta, trgovine, javne sigurnosti i lokalne uprave. Katalonija ima svoje policijske snage. Zitelji Katalonije su i Ustavom Spanije i svojim Statutom definisani kao posebna nacija u okviru Spanije. Ne postoji ni jedan region/administrativna jedinica u Evropi sa vecim stepenom autonomije od Katalonije. Sta od prerogativa autonomije ima Vojvodina?

Telep

pre 10 godina

@Branislav-Novi Sad-Liman II: Sta koga briga za njih? Imamo svoje probleme da resavamo. A jedan od njih je autonomija Vojvodine. Ako ti se ne dopada, kako vi patriJote vol'te da kazete - idite.

LAZIC

pre 10 godina

Tacno. Vojvodina je uvek bila posebna, imala je posebnu istoriju i zapadnu kulturu i primer je suzivota 30ak nacija koje zive u miru i slozi, sto ne postoji nigde na prostoru ex Yu. Vojvodina se dugo vremena unistava, a njene posebnosti se izvrguju ruglu i podsmesima. Kad se samo spomene V od Vojvodine nacionalisti odmah skacu daju epitete poput izdajnika i neprijatelja srpstva, a ako spomenete Sumadija onda je to u redu. Nacionalisti, vi ne shvatate da nas vi gurate od sebe! Vojvodini sto pre veci stepen autonomije!

Zoran

pre 10 godina

O tome kakav ce biti ustavnopravni polozaj Vojvodine izjasnice se gradjani Vojvodine, odnosno njhovi legitimno izabrani predstavnici u Skupstini AP Vojvodine, nakon prvih narednih pokrajinskih izbora ! Nema tu mesta ni za kakvu politizaciju, emocije, a posebno za Jelka Kacina. Fair enough ?!

marija

pre 10 godina

Pre ce Pirot sa Mishelin-om da nas vodi u EU, nego Vojvodina. Gledam ih na Fruskoj Gori, ni svoju zemlju ne obradjuju nego zivotare od penzija.

tashanna

pre 10 godina

Kao Crnogorka u Vojvodi, a zgađena vođenjem politike na nivou cele države, jedino kao spas za narod koji živi na području AP Vojvodine je odvajanje od Srbije u svakom smislu. Pa dosta više raznih političkih manipulatora, lopova i demagoga iz Srbije.

Relja

pre 10 godina

Glavni problem u Vojvodini nije ni etnicki ni finansijski, vec su to ljudi drukcijeg demokratskog kova, kojima npr. smetaju Vuciceve ideje o "upodobljavanju" vojvodjanskih opstina, nametanju "turskolikog" modela vladavine i osiromasenju na racun Beograda, ne ostalog dela Srbije, vec Beograda.

Гојко Република Српска, Бања Лука

pre 10 godina

Кацин сети се и нас у Републици Српској понекад.
Војводино не дај аутономију !!!! Ми из Републике Српске то најбоље знамо.

kraja

pre 10 godina

"Ne znam zasto se vecito plasimo da ce neko da nam ode..."

...ako ne znas, onda uzmi knjige i novine u ruke pa citaj...
...sve sto evropi ne pada na pamet da uradi u nemackoj, engleskoj, spaniji, italiji, francuskoj, pada joj na pamet kad je ex-yu u pitanju...

Vojvođanin ali Srbin

pre 10 godina

Ala su se Hrvati, Crnogorci i druge manjine obradovale ovoj koski jednog EU političara. Ajde Srbi da izađemo na referendum i da konačno ukinemo ovu političku papazjaniju još od vremena komunizma.

djeturum

pre 10 godina

Jedva cekam mlak odgovor nekoga od vodecih glava. Uz objasnjenje pa nije on to bas tako mislio nego vise od ovoga a manje od onoga, i vreme je da se status resi i to je sveta zemlja...
Dajte referendum u Vojvodini pa neka se vide rezultati. Siguran sam da nece ici u prilog tvrdnji gospodina Kacina.

Lala do srzi

pre 10 godina

Konacno. Bravo Jelko!
Krajnje vreme da se ovo pitanje internacionalizuje. Govorit gluvim usima u Beogradu ne vredi. Pokradena i eksploatisana Vojvodina samo vracanjem statusa iz 74e moze da opstane i da se normalno razvija u ovoj drzavi.

Džigeričar

pre 10 godina

Ovaj kao da namerno dolazi da bi iznervirao Koštunicu.
Sad ce Petkovic opet napamet da uci obavestenja o antiustavnoj EU, antidrzavnim posetama i samoproglasavanjem neutralnosti (samo od EU i NATO) uz dodatni refren o otetom "srpskom" Kosovu....

ledenjak

pre 10 godina

Znaci pocelo je. Sa Kosovom je zavrseno, ostao je jos jedan slobodan pozivni broj i krecemo na Vojvodinu. Tacno je da Nemacka nakon izbora na Kosovu vise nece imati uslova za Srbiju ka EU ali ce sada za vojvodinu da se javi npr Francuska, Engleska ili neko treci. Kuku kuku nama!

Szabadka

pre 10 godina

Nemojte da vas bilo ko plaši,u Vojvodini autonomaštvo i separatizam guraju ljudi koji žele što više da pokradu i da napune džepove pričajući o tome.Najbolji primer je Čanak.
Po meni potrebna je potpuna decentralizacija Srbije.Ukidanje AP Vojvodine(kao relikta komunizma koji je ogrezao u birokratiji i raznim malverzacijama).Uspostavljanje okruga ili oblasti.....Srem(centar Srem.Mitrovica),Bačka(centar Novi Sad),Banat(centar Zrenjanin),Šumadija(centar Kragujevac),Raška(centar Novi Pazar),Moravska(centar Niš),itd.Tek onda možemo videti boljitak i tek onda se može napraviti funkcionalna,moderna i decentralizovana država.

Lala do srzi

pre 10 godina

@misko,
Katalonija ne trazi autonomiju vec samostalnost. Tako i Vojvodina trebala. Kao i Katalonija, probali smo sa autonomijom pa ju nam je Beograd ukinuo. Od najrazvijenije regije u Srbiji pali smo ispod proseka. Opljackani.

Boris

pre 10 godina

Koliko je jak separatistički pokret u Vojvodini?

- Jak je kod elite, ali među stanovništvom separatizam ne postoji ni kao pokret ni kao ideja. Članovi elite vide sebe kao ministre, ambasadore, državne sekretare, kao komandire i komandante, vole da naređuju da se legitimiše narod. Nas u velikoj Jugoslaviji nisu legitimisali, sada je izgleda negde pala direktiva da to mora da se radi. - Raša Popov >>> http://www.b92.net/zivot/licni_prostor.php?yyyy=2013&mm=09&dd=15&nav_id=753978

Bez_Cenzure

pre 10 godina

On je rekao da je ovo naročito važno u svetlu iskorišćavanja pretpristupnih, a potom i kohezionih fondova EU, koji mogu iskoristiti samo autonomne jedinice, kao što je Vojvodina.

A kako su neke novopečene EU članice koristile ove fondove s obzirom da nemaju niti jednu autonomnu pokrajinu u svom sastavu. Ne trebamo ići toliko daleko. Kako su Hrvatska i Slovenija koristile pristupne fondove ako u svom sastavu nemaju autonomnih pokrajina? Kada god nekome na Zapadu ponestane ideja o destabilizaciji Srbije iz naftalina vade "problem Vojvodine" a u paketu nam pošalju i klovna Kacina da nam valja šuplju.

Predrag Jovic

pre 10 godina

Boze me sakloni, znaci autonomija nekog dela drzave zbog kao ekonomije, znaci novca od papira koji je u stvari imaginaran, pa to samo ludi ljudi rade, a jezik i pismo i ista rasa se zaboravlja. Svi problemi na prostoru bivse YU su nastali jer ljudi koji su bili na vlasti su se poeli osecati posebnim jer su ih vlade US, EU i nekih velikih zemalja primale kao neke drzavnike i kao pitale ih za neka resenja, a posto nigde nisu putovali i bili pajseri u svojim mestima, ta putovanja su ih promenila i oni se primili. Pazite ovu glupost, jedna mala drzava ko Srbija ima dve vlade, i kad se setim Canka koji se klanja i ljubi ruke Madlin Olbrajt jer se oseca posebnim posto ga vlada najjace zemlje prima kao nekog posebnog lika, meni se okrece u stomaku. Ja sam mnogo proputovao, i iz ovoga sto sam shvatio je to da smo mi mala i nebitna zemlja koja je uz to i siromasna sa krezubim ljudima. Ajte da se decentralizujemo i svaka opstina ima svog gradonacelnika, koristimo tehnologiju i nove komunikacije i tako svi oni elektronskim putem donose odluke za drzavu i bar nesto novo unesemo u svet. Ovo sada je zabokrecina, a tzv. Vlada Vojvodine je samo maska za te ljude u toj vladi koji ne znaju nista drugo da rede nego da prave razmirice i farse i budu placeni za to, a mi smo svi kolektivno ovce i isto tako samo znamo da blejimo.

Vuk

pre 10 godina

Treba ukinuti autonomiju Vojvodine kao zaostavštinu bivše SFRJ ... a naravno dati određeni stepen autonomije ili po regionima ili po gradovima i cela priča završena. Na žalost, autonomija Vojvodine ničemu nikada nije služila osim interesima pojedinaca koji od ogromnog dela novca budžeta Srbije isisavaju novac i guraju sebi u džepove. Treba da se razvija lokal naravno, ali ne sigurno propalim modelom autonomije i to ni manje ni više nego čitave Vojvodine ... ma nemojte.

Deus

pre 10 godina

Kacin je u pravu. Treba zaista pokrenuti to püitanje i ukinuti sve oblike autonomije Vojvodine - to su recidivi komunistickih vremena a preko te autonomije uhlebljenje nalaze bas deca nekadasnjih komunistickih funkcionera ne radeci decenijama nista. Parlament, vladu i sve institucije Vojvodine do poslednje poslati u istoriju. Nacionalne manjine mogu da ocuvaju svoj identitet i u okviru Srbije. Za njih se apsolutno nista ne bi promenilo osim sto bi bili manje zastupljeni u republickom parlmanetu jer ih proporcionalno manje ima u Srbiji nego u Vojvodini. To je i jedini razlog zasto se deo nacionalnih manjina - Madjari, zalazu za ocuvanje autonomije. U Vojvodini su "veca" manjina u procentima i misle da ce tako bolje ocuvati svoj nacionalni interes. I u jedinstvenoj Srbiji (bez ikakve autonomije Vojvodine) mogli bi da ostvare ista prava. Cisto ekonomski gledano autonomija Vojvodine kosta puno a ne donosi apsolutno nikakve prednosti osim izvikanog ocuvanja "multietnicnosti". Pa ta multietnicnost nema veze sa autonomijom vec sa normalnim suzivotom ljudi na tom prostoru. Sto se finansiranja tice - opstine treba da dobiju procentualno vise sredstava za sebe od drzave ali i da budu mnogo ostrije kontrolisane i sankcionisane za nesavesno poslovanje. Lokalne administracije su svuda leglo nepotizma, zloupotreba i najrazlicitijih vidova korupcije. To vazi za sve opastine u Srbiji, bez izuzetka. Manje administracije i laznih radnih mesta i bice vise novca za resavanje stvarnih problema.

Slatka kuca

pre 10 godina

Ma, koja autonomija Vojvodine. Nas ubija Novi Sad. Moj glavni grad je Zrenjanin, ja u njemu zivim, radim, tu su mi i prijatelji i porodica. To je moj centar sveta. Nase pare ima da ostanu u nasem gradu. I sta ce se promeniti ako bude drugi glavni grad. Nista... Ajd' u zdravlje!

razmisljajte moderno

pre 10 godina

...ako ne znas, onda uzmi knjige i novine u ruke pa citaj...
...sve sto evropi ne pada na pamet da uradi u nemackoj, engleskoj, spaniji, italiji, francuskoj, pada joj na pamet kad je ex-yu u pitanju...
(kraja, 17. septembar 2013 14:10)

A, znaci sve je to Evropa? Nista mi krivi nismo? Svaka teritorija koja vise nije u nasem sastavu je bila divno tretirana, kao i ljudi koji su na njoj ziveli, samo je eto zla Evropa rekla da mora biti drukcije? Prijatelju, ne znam koje knjige citas ali ti preporucujem da probas neke druge. Ako se zenim sedam puta i svaka me napusti, onda jednom moram da shvatim da je nesto i do mene. Ili da prestanem da se zenim.

Branko

pre 10 godina

Ova EU rešila da "sredi" samo Srbiju a to što probleme ima Španija, Belgija, Italija,... sve same članice EU, to nije bitno. Nego da mi rešavamo te probleme kad uđemo u EU. Do tada će EU rešiti i svoje gore pomenute probleme a mi će mo ih primeniti kao primere dobre prakse.

dnK

pre 10 godina

ocigledno je da je posle Kosova, sledeca zelja EU i prijatelja Vojvodina. Kako se samo brinu o nama, to je neverovatno. Ako ima imalo pravde na vasem obrazu, prvo krenite o raspravi autonomije Republike Srpske gde gotovo pre 90% stanovnista zeli autonomiju, pa i svoju drzavu. E, ali time ne dobijaju nista na raspadu srpske drzave, nego dolazi do mogucnosti potencijalnog ujedinjenja RS i Srbije, zato je to opasno za raspravu. Sramite se šejtanski poslanici!

Ponosni Sremac

pre 10 godina

Koliko su prozirni separatisti. Ako ste vi navodno za decentralizaciju, dajte onda lepo da i moj Srem (a i Banat i Bačka) dobije svoju autonomiju unutar APV. To vam ne odgovara, jel'da? Samo centralizacija (i odvajanje) Vojvodine vama odgovara, da bi vam sinovi i kumovi postali ambasadori i APV foteljaši po NS.

Mislim da nama svima (od SU do VR) treba dobra decentralizacija, sa jakim i odgovornim OKRUZIMA i lokalnim samoupravama, a ne da sve bude po BG i NS.

A za gradjane iz centralne Srbije, mislim da Srbija treba da ima i nekoliko velikih regiona (poput Vojvodine, BG regiona, Sumadija, itd.) i koji treba da imaju jednak tretman unutar Republike Srbije. Komunistička APV je prevazišla svoj pojam u 2013 godini.

Zoran

pre 10 godina

Izgleda da se svih 55 "autonomasa" izredjalo na ovoj vesti,i to po nekoliko puta. Kacin ih je "podgrejao" bas bobro. Samo bih nesto da mi objasne isti: razliku izmedju Beograda i Novog Sada za obicnog coveka sa teritorije Vojvodine.

vedro nebo

pre 10 godina

To je ta prijateljska EU.....pitanje za sve evropejce ZASTO RUSI NISU POSTAVILI OVO PITANJE? Zato sto se ne mesaju u unutrasnje stvari suverene drzave! ZBOG TOGA SU NAM RUSI PRIJATELJSKI NAROD

tamara

pre 10 godina

50 hiljada nepismenih je jel BG ima 2 miliona gradjana a NS 150 hiljada.U procentima NS je nepismeniji od BG Pre 2 svetskog rata BG je imao 250 hiljada dusa a NS 17.5 hiljada Po zavrsetku rata svi iz pasivnih krajeva bivse YU u nagrnuli u prestonicu Kraljevine Srbije pa Kraljevine SHS pa kraljevine YU i YU.Privuklo ih je obilje poslova, kulturnih desavanja, pozorista, bioskopa, galerija, kafana, ambasada, stranih, kulturnih centara, stranaca. Jednom recju dopao im se kosmopolitski predstonicki sjaj BG.Uticaj Austrije I Turaka na Srbiju je lepo pomenuti jer tvrdnja u obrazovanju u Srbiji u zadnjih 60 godina kako smo 500 godina pod Turcima je netacna.Smederevo je palo 1456 Prva velika seoba S je 1690 I druga 1737. Velike su jer se 80% Srbije tada iselilo iz Turske okupirane Srbije u Austrijske oblasti. U Srbiji samoj je ostalo 20% najsiromasnijih I nesposobnih da se pokrenu.Tako da dolazimo do 281 godine Turske vlasti nad Srbijom.Interesantno je pomenuti da je Istanbul I Otomansko carstvo u 16 veku bilo najprosperitativnije u obrazovanju I vojnoj industriji.Uspesnije od Austrije u tom trenutku tako da rani uticaj na nas nije ni bio tako los.Sa prelaskom bogatih I obrazovanih Srba I naroda u Austriju u seobama celokupno obrazovanje kultura I nacin zivota poprima Zapadni model Turski uticaj nestaje Medjutim cim se ukazuje mogucnost povratka u Srbiju skoro svi se vracaju Mali deo ostaje umoran od selidba.Sa povratkom svi sa sobom donose Austrijski uticaj u okupirane krajeve Srbije.

Steva

pre 10 godina

Ljudi nemojte negirati postojanje Vojvodine i njeno pravo na samostalnost t.j. autonomiju, JER setite se ne tako davno beše parola: "Nema više Crne Gore Srbija je izašla na more" pa znamo šta se posle toga zbilo.

Bedak

pre 10 godina

Kosovo i Metohija su od ove vlade dobili mnogo više od onog što žitelji Vojvodine očekuju. I svi tvrde da je Kosovo deo Srbije. Prema tome, vratite nam sudstvo, policiju i finansije i kvit jer ste to dali Albancima a rođenom narodu ne date.

Mladen

pre 10 godina

Ja sam iz Sumadije. Smatram da sa Vojvodinom treba da se postigne dogovor oko uredjenja, odnosno autonomije.
Istovremeno smatram da Jelko Kacin nema dobre namere kada je Srbija u pitanju, tako da mi je jasno zasto se ljudima dize kosa na glavi od njega. Treba sami da se dogovorimo, mi u nasoj zemlji, bez mesanja neke tamo trece strane.

Pera

pre 10 godina

Ne treba nama autonomija Vojvodine vec decentralizacija Srbije.
Meni nista ne donosi ako BG zamenim sa NS. Provedite decenrtalizaciju. Okruzi vec postoje, samo im dajte vece ovlasti ili ce svi da se presele u NS i BG.

pera

pre 10 godina

Tako je treba re[iti pitanje autonomije. Jednostavno ukinuti autonomiju.
(Milan, 17. septembar 2013 14:24)

Da li si ti svestan sta si napisao? Mislis da selom pored Beceja bolje moze da upravlja Beograd nego Becej? A mozda i ne bi bilo lose tako resiti sva ova natezanja na Kosovu? Jednostavno priznamo nezavisnost, odustanemo od bilo kakvih srpskih institucija, i svima glavobolja manje...

Amos

pre 10 godina

Najbolje je kako se 'vojvodjanski problem' od strane protivnika autonomije uvek tumaci kao "sta sad oni hoce da su posebni, pa da imaju vise prava".
Pri tom se zaboravljaju neke stvari, kao npr istorija. Ne pocinje istorija 2000te, ni 1945 ni 1918, koliko god da se to centralistima svidja. Mozda bi im bilo lepo kad bi istorija pocinjala sa carem Dusanom i Velikom Srbijom, ali onda bi opet imali problem sa Vojvodinom i objasnjavanjem otkud ona tu.
A druga stvar su novci - do sada je Vojvodina punila upadljivo veci deo drzavnog budzeta, a dobijala upadljivo i nesrazmerno manji deo istog. E onda kad se tako sistemski radilo neko vreme, Vojvodina je postajala sve siromasnija zbog tog odliva i sad je ta razlika sve manja i manja... I sad neko moze da kaze - sta hocete, pa vi punite budzet samo malko vise od npr centralne Srbije (a to sto vam je neko decenijama razvlacio i gasio industriju i ispumpavao pare te vas doveo u tu poziciju - to ne znamo ko je kriv).
Da l' su vojvodjanske pare, porezi i prirezi kao i profiti firmi privatnih i posebno drzavnih u proslim decenijama otisli u centralnu Srbiju, na Kosovo, u Beograd ili u ruke tajkuna - meni tako svejedno. Cinjenica je da su otisli i da je Srbija umesto da podstakne svoj najrazvijeniji deo da se razvije jos vise i vuce i ostatak zemlje, odlucila da tom svom delu sise krv i svede ga na prosek ostatka i u tome se i uspelo.

kraja

pre 10 godina

(goran, 17. septembar 2013 15:25)


...dok se mi nadmudrujemo u pameti i demokratiji, pogledaj ko je kupio vec pola vojvodine...
...o kakvoj autonomiji pricate ljudi...???
...to ce vas kostati novih 10.000 radnih mesta u drzavnom aparatu, izdatke za vojsku, naoruzanje, pristupanje nato-u (to se valda podrazumeva), vracanje imovine folksdojcerima koji su vas klali i streljali na pocetku WWII (ili su vas to srbi vesali, slabo citam)...
...najteze vam je da od svog rukovodstva, canaka, pajtica i ostalih zatrazite polaganje racuna za potrosene pare iz budzeta...
...zapravo, ja sam ubedjen da vi niste MI, vec oni mali partijski srafovi koji ce sutra doci da potraze nadoknadu za svoju borbu protiv mrske srbije...po blogovima i ostalim novinama...
...dajte REFERENDUM...
...AKO SMETE...
...ne trujte narod...

Plavuša

pre 10 godina

Uvek mi je pred očima vaše upozorenje da (između ostalog) nećete objavljivati komentare kojima se podstiče diskriminacija, mržnja i slično... a vazda nam stavljate jeftinu, primitivnu mržnju ovog ćelavog, matorog Jelka Kacina pod nos...
I, kako biti pametan - ta on je predstavnik čuvene europejske (podvučeno žutilom) demokratije. Još kad se tu nađu i poznati srboljupci (iz hitlerovskog, nacističkog doba) Mađari, pa Hrvati, Crnogorci i Albanci, ma ljubavi nikad kraja.
Nego, stvarno bih volela da ti srpski lešinari iz Vojvodine postanu novo Kosovo, ako baš žele.

Vojvodina Vojvodjanima!!!!

pre 10 godina

Srpski nacionalisticki politicari i svi ostali njima slicni (Hrvatski, Slovenacki....itd)su unistili jedinu mogucu zemlju u kojoj smo mogli da zivimo kao ljudi Zajedno. Sada je posledica jasna: Svaki narod ima vlast a ja bih rekao i zemlju kakvu zasluzuje! Trazili ste-Dobili ste! Neka Vam je sa srecom.

Branko

pre 10 godina

@(Samir, Sarajevo, 17. septembar 2013 13:59)
Pa zašto su onda nezadovoljni? Katalonci traže svoju državu koja se ne zove Španija i to nije sporno. Sporno je to što EU neće da ih pmogne u toj nameri. EU i Amerika su pomagale samo one koji su rasturali SSSR i SFRJ a zašto, pojma nemam mogu samo da se prisećam.

nenad

pre 10 godina

E ovako..Ja sam za to da se sve zaradjene pare ostanu u Vojvodini,a onda da se proporcijonalno uplati u budzet iznos za:Zdravstvo,policiju,sudstvo,vojsku,subvencije,drzavna predstavnistva,jednostavno sve troskove drzave..A ono sto ostane radite sta hocete..TO JE JEDINO POSTENO..Al nemojte se cuditi ako vam ostane manje nego sad jer to je stvarni prihod..
P.S. Beograd Zaradjuje vise od Vojvodine,te stoga i vise uplacuje u drzavni budzet...Sve ima na sajtu ministarstva..tako da nemojte da vam pune glave kako neko Vojv.podkrada,bice da je obrnuto..Sami proverite...uporedite bilanse...sve je javno...

Pera Detlic

pre 10 godina

Ovo je sramno gospodine Kacin. Međutim, niste Vi krivi, jer ste i Vi i naši političari samo marionete Evropske unije. Nadam se da ste svesni da bi ovakva izjava, u politički normalno uređenoj državi, značila i kršenje ustavnog poretka i snosila konsekvence. Mada, svi smo nažalost svesni da ona nije pravno i politicki uređena, ali to svakako ne daje svima za pravo da se igraju sa osećanjima ovog naroda. Takođe, jedno je centralizam, i nešto drugo čemu bi smo svi trebali da težimo a to je decentralizam, a nešto sasvim treće je ovakva izjava koju Vi dajete.
Zar nam je potrebna Evropska unija, Dominik Stros-Kan, Jelko Kacin i njima slični da bi država bila pravno i politički uređena, a društvo u granicama morala!? Siguran sam da nisu!

Vlada

pre 10 godina

ovde medju komentarima ima mnogo gresaka:
1:Beograd puni budzet Srbije a ne Vojvodina,
2:mi koji smo protiv autonomije Vojvodine nismo za centralizam vec za to da lokal ima autonomiju (Vrsac,Subotica,Pancevo,Jagodina,Novi Pazar),a ne da imamo jos jednu drzavu u drzavi
3:u vezi pitanja di su nasi novci?U ovoj zemlji se ne zna kako se trose narodne pare(nisam pristalica bivsih komunista ali drzavne pare jesu narodne pare zato sto su sakupljene od poreza koji narod placa)
Ovo trece se odnosi na CELU Srbiju: umesto sto se stalno svadjamo KO trosi pare i GDE sedi taj sto trosi pare bolje da trazimo da SVAKA drzavna ustanova i preduzece redovno objavljuje potpun spisak SVIH rashoda i prihoda do zadnjeg dinara.
Ako se neko pita ja sam iz Beograda i boli me uvo da li ce biti autonomije ili nece vec kako ce narod ziveti,sto ljudi imaju vise para vise ce trositi i ostavljati kod frizera,mesara,lekara,putara,seljaka pa ce onda i oni imati za recimo novi stan ili kucu pa ce onda i gradjevinci imati para da dalje trose,itd.da ne duzim ovo je valjda svima jasno(sem politicarima izgleda)
Prica o ovakvoj autonomiji samo vodi povecanju birokratije i laksem maznjavanju para,kako kaze Jelko Kacin;PRETPRISTUPNI FONDOVI...Sto se mene tice moze sve ALI da se do ZADNJEG dinara objavljuju prihodi i rashodi,pa da se stvarno vidi:DI SU NASI NOVCI?

boljevac1

pre 10 godina

REFERENDUM!!!
I da jednom za sva vremena sklonimo tu temu sa jelovnika .I to samo u Vojvodini pa da vidi Evropa i Svet da ne postoji nigde vece demokratije.
A ne kada se malo situacija smiri u Srbiji oni salj takve kao sto je ovaj Slovenac da pale vartu.

Vojvodjanin

pre 10 godina

Vidim da mnogi pricaju o nama ovde kao da mi to ne zelimo umesto da nas pitaju zasto zelimo i kako to da rese. Kada im kazemo, negoduju i negiraju i zele nam najgore, koriste glupe retorike tipa "svima je tesko" itd. E pa ljudi, resavajte vase pitanje. Ako bi vi resili prvo vase balvane u ocima koji su "bitniji" (stavljaju ljudi na vagu sta je bitnije a bitno je SVE), ja bi prvi rek'o "ovi ljudi znaju, daj da ih zovemo da ih pitamo za savet". Ali vi ne mozete da resite svoje probleme, a nase ko ferma. To sto nam se klinci ubijaju na ulici i sto nemamo policiju to nema veze, to smo mi krivi jel? E pa nije problem ako cemo tako, onda cemo MI da resavamo NASE probleme, a vi samo gledajte kako cemo se sami izjasniti da zelimo to sto Kacin prica i pitajte se otkud sad pa to.

GS

pre 10 godina

sve je ovo vec vidjeno, secam se kako su hrvati I slovenci urlali da sve eto ode u BG, kako bi oni bez Bg bili u najmanju ruku nova svica.
Bijase li netko skoro u Hrvatskoj? Zivi se jadno gospodo, jako jadno puno gore nego pre.
Samo rad red I stega mogu da nas izvuku oz gliba. Sve ostalo je demagogija.

Maja

pre 10 godina

Interesantno. A nama u BiH nameću najoštriju centralizaciju, isti ti iz EU. Ne nasjedajte na blefere. Neka on dijeli svoju Sloveniju ili neka priča malo o toj evropskoj zemlji koja je izbrisala dedestine hiljada našeg naroda. Sjetite se toga i jasno je šta ovaj hoće.

sladyan petkovic

pre 10 godina

Vojvodina-Severna Srbija treba da ima autonomiju kakvu treba da ima i
Grad Beograd
Centralna Srbija-Smederevo, Kragujevac, Cacak, Kraljevo
Zapadna Srbija- Sabac, Valjevo, Uzice
Severoistocna Srbija-Pozarevac, Bor, Zajecar, Jagodina, Krusevac
Jugoistocna Srbija-Nis, Kursumlija, Pirot, Vranje, Leskovac
***KOSOVO 1244
ZNACI, ISTA PRAVA I DUZNOSTI ZA SVE.
Srbiju treba debeogradizovati-zivot treba da se desava i u Zrenjaninu,Novom Pazaru,Subotici....

Nobody

pre 10 godina

@Zoran
Razlika izmedju Beograda i Novog Sada je sto su u Beogradu predugo bili turci a u Novi Sad Austrougarska. Jos jedna razlika:Pre tridesetak godina je u BG bilo 50.000 nepismenih a u Novi Sad maloko i to uglavnom dodjosi. U Novi Sad je skoro trideset nacija,vekovima zivelo u dobrim medjuljudskin odnosima, a danas ?
Kako ti objasnjavas,da su ljudi iz drugih delova Srbije oduvek dolazili da zive u Novi Sad (Vojvodina) a ne obrnuto, a sta je danas,neki gradovi u Srbiji imaju bolji standard (ne mislim da je dobar) nego Vojvodina (Novi Sad) a ta Vojvodina bi mogla da nahrani Evropu?!?!
Ps: U Vojvodini je separatizam koji ne postoji,izgovor da se ukine autonomija koja Vojvodini pripada iz kulturnoistorijskih razloga a osim toga savremena drzava je sve vise decentralizovana.

b

pre 10 godina

Barem ekonomski da se odvojimo, pa neka vojska i sport ostanu zajednički, pa da crknemo od gladi kao Slovenija i ostali koji su pobegli...
Evo jedan primer: RTV ima 10 puta bolji program od RTS i za njih bi platio pretplatu, ovako ne dam za reprize i hvalospeve Aci.

gastarbeiter

pre 10 godina

E pa ovo sam cekao, a o tome i pisao ovde u komentarima. Jednom recju ode vojvodina dok ti narode cutis i neces da istrebis komunjare. Ala cete biti silna drzava kada vas rasparcaju ko panta pitu. Hvala ti boze da sam otisao iz tog ludila od srbije.

Nisi mi ti to dao da bi mogao to da mi uzmeš

pre 10 godina

@Nenade, živeo ti nama dugo i lepo ali tvoj predlog je kako pišeš pošten samo ako uključuje i kompenzaciju za decenije kada je Vojvodina plaćala više i dobijala mnogo manje (od vremena prve reforme 1923. pa do nacionalizacije 50tih i sisanja ekonomije od 90tih.
Danas mnoge firme koje imaju pogone po periferiji Srbije imaju kancelarije tj. sedište u BG. Dok po Srbiji i Vojvodini zaradjuju, slivaju profit firme u centralu koja je u BG i onda centrale plaćaju porez pa zato tvoja statistika da BG donosi više od periferije izgleda tako!!!

I ne zaboravi razlozi za jaku autonomiju (i decentralizaciju) nisu samo pare već i razlike u mentalno/kulturno/istorijsko/etnološkom pogledu.

Na sve one tekstove u kojima neki pišu "Treba oduzeti Vojvodini autonomiju"...odgovaram da Nije Vojvodina DOBILA autonomiju od Srbije pa sad da joj Srbija može uzimati. Ne zaboravi da Vojvodina (Bačka, Banat, bez Srema ali sa Baranjom) je bila prisajedinjena Srbiji (malkice spornom metodom) i to prvi put u istoriji pre nekih 95 god. a 1400 godina je bila deo drugih država. Ni za vreme kraljevine nije bila u potpunosti celina sa užom Srbijom (već Dunavske banovine) a prvi put je pripala Srbiji u AVNOJu ali sa autonomijom...

dd

pre 10 godina

(Mladen, 17. septembar 2013 14:09)

Slazem se. Kada odgovorni za unistenje privrede Vojvodine budu odgovorali, onda mozemo da pricamo o nekakvim resenjima.

I odjednom, svi toliko ne vole Vojvodinu, a ne zele da ona bude autonomna pokrajina. Sta je problem u tome da Vojvodina bude autonomna kao sto je bila pre SNS bogova? Hm? Je li lepo funkcionisalo? Jeste. Je li nekome nesto falilo? Nije. Da cujem, sta znaci problem autonomije nekome iz Pirota ili Jagodine ili Nisa? Hm?

Aleksandar

pre 10 godina

Gospodin Kacin je zadužen da potpiruje vatre gde god se to može u Srbiji. On je politički piroman.
Kada je toliko pametan zašto ne potegne pitanje autonomije Koruške , Korzike ili Katalonije koje su i formalno u Evropskoj uniji.Neka reši probleme prvo u svom dvorištu.
Zašto brine našu brigu.

nenad

pre 10 godina

@b ti bi ekonomski da se odvojis a da vojsku placamo mi...zanimljivo...znaci racune drugi...Ajde bolje proporcijalno zaradi davati u budzet za troskove drzave(zdravstva,policije,sudstva itd.)..Cega se plasite ako ste sigurni da dajete vise...

nebojsa

pre 10 godina

Tashanna, a sta mislite o tome da se sever Crne Gore otcepi i prisajedini sa Srbijom a da se istocni deo drzave sa dobrim delom priobalja i dalje, sve do Podgorice, pripoji Albaniji, jer su Srbi i "jadni Albanci" potpuno obespravljeni?
Svi znamo da Kacin samo slusa naredjenja zlocinaca iz proslog i pretproslog veka a koji nikada nisu odgovarali za svoje zlocine nad srpskim narodom, ne, nego se jos narod koji je uz Ruse i Jevreje u dvadesetom veku najvise stradao proglasava krivim za sve ono sto je u stvari njemu radjeno uz svesrdnu pomoc balkanskih satelita medju koje se od Milove ere sa ponosom ubraja i Crna Gora...jer upravo od Milovog vremena, od Crnogoraca dolaze sokantne srbomrzacke poruke normalnom coveku neshvatljive.
I to jos nije najveci probem, veci je taj sto u ovoj zemlji postoji makar i jedan Srbin, bez obzira na ekonomski status,koji ne ljubi svim srcem i svom dusom svojom svoju otadzbinu.To je nas problem a ne Kacinove provokacije.Novci su jadan izgovor za nedostatak svesti o majci Srbiji, jadnoj i jedinoj, za koju su nasi junaci toliko krvi prolili.

nedjo

pre 10 godina

Posto nas pozivas da razmisljamo moderno,u spaniji bilo ko da spomene referandum za neovisnost baskije dobiva automatski 7 godina zatvora i vojska intervenise.
Uzdrzi se davati kometare o stvarima koje nepoznajes,spanija jedan od mnogih primera u evropi .Ja mislim da sam ti moderno odgovorijo jer mogao sam biti mnogo grublji.

Mile

pre 10 godina

Ja mislim da je najbolje da se otvori pitanje podele te male države Slovenije na Austriju i Italiju.Mislim da je to veoma važno za buduću demokratizaciju Slovenaca,jer i onako nikad kroz istoriju nisu imali državu!

ЈоГ

pre 10 godina

Razlika izmedju Beograda i Novog Sada je sto su u Beogradu predugo bili turci a u Novi Sad Austrougarska. Jos jedna razlika:Pre tridesetak godina je u BG bilo 50.000 nepismenih a u Novi Sad maloko i to uglavnom dodjosi...
(Nobody, 17. septembar 2013 19:40)

Турци се пише великим словима, а у вашим реченицама горе би требало да стоји "у Новом Саду". Такође се пише и "мало ко", толико о писмености.

Ја иначе подржавам регионализацију Србије на 4 региона плус Београд, а остали центри да буду Нови Сад (Војводина), Крагујевац (регион са границама приближним онима првобитне Кнежевине Србије), Ниш (југоисточна Србија), и Ужице (као центар региона који би био на већини простора на коме је у средњем веку била Рашка).

И никакви специјални статуси за било кога, мултиетничност Војводине се може одсликавати у језичким правима народности у свакој општини у којој живе, а и у Новом Саду као центру региона у коме већина тих народности живе. Такође и мрзим назив "националне мањине" па га зато и не употребљавам, јер све су то грађани Србије који имају иста права као и ја, једино им матерњи језик није српски.

VOJVODINA

pre 10 godina

@tamara Ajde ne pricaj gluposti. Novi Sad po poslednjem popisu iz 2011. ima oko 360.000 a Beograd (sa prigradskim naseljima) 1,7 miliona. Sam grad Beograd ne prelazi 1,3 miliona, a povrsinski je manji cak i od Zagreba. Ne vidim zasto imate potrebu da pljujete i nipodastavate sve sto je vojvodjansko... i onda se cudite autonomasima.

Kad tad će te se iznenaditi

pre 10 godina

Prvo opširna i detaljna javna diskusija na ovu temu, faktori ZA i PROTIV, pa onda opšte prihvaćeno i pravedno definisano referendumsko pitanje, pa na kraju referendum za gradjane Vojvodine (one sa trajnim boravkom u Vojvodini idealno samo one što žive bar 10 god. u Vojvodini)....
Siguran sam da bi se mnogi začudili rezultatom referenduma.
Naravno u korist jake autonomije ako ne i zahtevom za republiku Vojvodinu uz konfederaciju sa Srbijom!

онасебуди

pre 10 godina

Аутономија свима или никоме.
Дакле, потребно је отворити питање аутономије Срема, Баната и Бачке. Следствено томе, Шумадије, Полимља, Раса, Тимочке карајине...13 округа државе Србије.
Одредити надлежности и одговорност. Да више не слушамо приче типа ''...а Београд се гради''.

Winston

pre 10 godina

Jedva am cekao to da cujem od EU, hvala Bogu. Ako naprednjaci hoce stvarno u EU, nije da hoce nego moraju, onda moraju da slusaju EU, i da postuju zakone. I jedan veliki zakon je, ne mozete da kradete od Vojvodine. Sto mislite da su Mirovic i Vucevic, oba SNSovci, za izbore u Vojvodinu - da bi mogli da Vojvodinu kontrolisu. A to se nece desiti, Vojvodina ce ostane nezavisna pokrajna, i vlada Srbije da isplati sve te pare sto joj duguje. Ako ne, nema EU, Acko.

dovidjenaviszontlatas

pre 10 godina

Kao i u zadnjih 20, 30 godina po celoj Jugoslaviji - najglasniji su oni najnepismeniji i najgluplji. Zapanjujuce kako se nista ne menja i kako uvek isti mentalni sklopovi isplivavaju, bilo da su to "tradicionalni" srpski, hrvatski, albanski nacional-sovinisti ili ovi najnoviji koji se sada ovde javljaju, novokomponovani vojvodjanski nacional-sovinisti koji se ovde hvale pismenoscu ili sta vec. Kao neko ko je iz Vojvodine, zamolio bih lepo obe ove grupacije, i srpske unitariste i ove turbo-autonomase da nas zaobidju u sirokom luku. Nemojte da nas "branite" ni jedni ni drugi.

fidel

pre 10 godina

Primetiste li da se niko od Politicara ne hvata za Srednju ili Juznu Srbiju. Samo su Beograd I Vojvodina vazni. Mislim na domace a I strane. Prezaduzeni su , zasto.

Miroslav

pre 10 godina

Odgovorio bih crnogorki iz Vojvodine da je i nama rodjenim vojvodjanima dosta i vas lopova iz Crne Gore a ne samo onih iz Srbije.Premestite vaš Lovćenac tamo gde mu je mesto.

foka1960

pre 10 godina

Tako je dragi moji Srbi... Sada na brzinu skuckajte nešto sitniša, da ovoga bradatog . pozovete kao važnog gosta na nekoliko večera, da se konkretno provede na "Splavovima" i u Skadarliji, a nakon toga neka vam opet "krkne"... Po ne znam koji put...

Vladimir

pre 10 godina

Što bi ovdašnji svet, tzv. demokratskog opredeljenja rekao, a snsovci još glasnije izgarali za ideju, treba da se rešimo balasta vojvodjanskog, baš kako smo se rešili svih drugih, sličnih balasta u poslednjih 20ak godina. Sve to da napokon bolje živimo, postanemo deo evropske porodice i ostalo. Naravno, kad se rešimo vojvodjanskog, sledi raški balast...

Toza

pre 10 godina

Samo u srbiji cija se teritorija samnjila za 70% ima se paranoja ako slucajno pomislis da postoji mogucnos za odcepljenje jos jednog dela teritorije(Vojvodine). Ovde se radi o paranoji stabilnosti srbije, paranoicno ubedjenih ljudi da ne postoji nikakva sansa za odcepljenjem vojvodine i ako istorija i trenutno stanje govore suprotno

Winston

pre 10 godina

Halo, sto se Vojvodini, po zakon, vec 4-5 godina ne placa njen 7% od drzavni budget sto joj pripada? Sto? Prvo to pitanje mora da dobije odgovor. Ali da li ce Vojvodina da ode iz Srbije, ne verujem, ali Srbija mora da se ponasa prema Vojvodini kako zakon kaze. Milosevic je sve ovo pokrenuo, da pljacka sto vise pare za BG i sebe - mozda Dacic to sve moze objasniti, ali nema vise. igra je gotova, i hvala Bogu.

D

pre 10 godina

@nenad

A Ovca, Borca, ceo PKB, Novi Neograd, Indjija, Pazova, aerodrom Nikola Tesla... se nalaze na teritoriji....? Pa Vojvodina jeste siromasna zato sto su je izmuzli i sto je danas muzu.

rada

pre 10 godina

Pazi sad mesanje u unutrasnja pitanja. Pa to rade bar godinu dana VIDNO, I sad se iznenadjujete. Ode Kosovo ,za mene divno. Sada ce I Vojvodina, zasto da ih vucemo nazad. Ja kao Beogradjanka sam za otcepljenje Beograda. Nesreca je jedino sto bi I politicari sa nama.

goran

pre 10 godina

(kraja, 17. septembar 2013 14:10)

Zato sto nisu glupi kao Srbi, zato sto se bave svojim poslom, zato sto su za 50 godina od II svetskog rata nesto napravili od svojih zemalja dok su Jugosloveni izigravali cvrcka koji svira i peva dok drugi rade (radio ne radio svira ti radio - cuvena poslovica nasih naroda i narodnosti). I sad bi da uzmemo nesto na mufte, da nesto isprosimo, zajmimo pa a da ne vratimo a da nas uz to jos i postuju kao da smo neko i nesto. E nece da moze, nazalost. Jel' sad razumes?

Sin po materi

pre 10 godina

Sramota da Kacin mora da trlja na nos nasima da postuju onaj ustav koji su sami napisali, dali na usvajanje, koji su gradjani odobrili i parlament. Sada se prave ludi i pitaju sta hoce Kacin? Jeste li vi normalni?

viva Vojvodina

pre 10 godina

@Tamara.
Jesi napisala gomilu gluposti.
Znas li ko je gradio institucije u Srbiji, pravio pozorista, napisao prvi gradjanski zakonik , otvorio prvu apoteku .
Koliko je bilo pismenij u Srbiji u vreme prvog balkanskog rata, da je pocetkom veka Subotica imala veci broj stanovnika od Beograda . Parazitskog.

kraja

pre 10 godina

"Nista mi krivi nismo"
(razmisljajte moderno, 17. septembar 2013 15:11)

...a ko smo to mi...???
...milosevic, seselj, pajtic, bozovic, krunic...???
...kada ce nam dati referendum, da zaista MI odlucimo...???
...kada cemo birati funkcionere poimenicno ne cekajuci da nam stranke postave kojekakvu fukaru na rukovodeca mesta...???