Iran:SAD sada nema izgovor za napad

Zamenik ministra spoljnih poslova Irana Husein Amir-Abolahijan rekao je, nakon dogovora Amerike i Rusije o Siriji, da SAD više nemaju izgovor za napad.

Izvor: B92

Subota, 14.09.2013.

20:48

Default images

"Nova situacija znači u stvari da je otklonjen svaki izgovor za SAD ili još neke zemlje da se angažuju u vojnoj akciji protiv Sirije", rekao je on.

Ovo je bila prva reakcija iz Teherana, koji je ključni saveznik sirijskog predsednika Bašara el-Asada, na dogovor koji su danas u Ženevi postigli SAD i Rusija o kontroli sirijskog hemijskog oružja.

Taj dogovor predviđa da sirijsko hemijsko oružje bude potpuno uništeno do sredine sledeće godine, saopštili su šefovi diplomatija SAD i Rusije Džon Keri i Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ženevi.

Dogovoreno je da Sirija mora da preda potpuni spisak svog hemijskog oružja u roku od sedam dana, a da inspektori moraju biti na terenu najkasnije do novembra, a da uništenje hemijskog oružja mora da se okonča do polovine 2014. godine.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je nešto kasnije danas da je navodni napad hemijskim oružjem u jednom od predgrađa Damaska 21. avgusta bio isplaniran.

Vođa sirijske pobunjeničke vojske, general Selim Idris odbacio je večeras dogovor postignut između SAD i Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: