Irak: U napadima 67 poginulo

U seriji koordinisanih napada u pretežno šiitskim četvrtima iračke prestonice Bagdada, danas je poginulo najmanje 67 ljudi, a povređeno na desetine osoba.

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2013.

22:36

Default images

Bombaški napadi počinjeni su oko 18 sati po lokalnom vremenu. Ovo su bili najnoviji u seriji pojačanih večernjih napada, kada Iračani posećuju kafee i druga javna mesta, navodi AFP.

Napadi su počinjeni u 11 različitih delova grada i odneli su više od 50 života u roku za manje od dva sata. Mnogi su poginuli u eksplozijama automobila-bombi.

Nivo krvoprolića u Iraku porastao je na nivoe koji nisu viđeni još od 2008. godine, u vreme kada se država udaljavala s ivice građanskog rata, navodi AP.

U najsmrtonosnijem od napada večeras, eksplodirala su dva automobila-bombe u blizini restorana i prodavnica u šiitskoj četvrti Huseinija na severoistoku Bagdada, pri čemu je poginulo devet ljudi, a ranjeno 32.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali se zna da sunitski ekstremisti povezani sa terorističkom mrežom Al kaidom često napadaju područja u kojima žive šiiti u Iraku.

Ranije danas, u nizu napada u prestonici i oko Bagdada, poginulo je najmanje devet ljudi.

U gradu Džbala, južno od Bagdada, eksplodirao je automobil-bomba, pri čemu je poginulo dvoje, a povređeno sedmoro ljudi, navela je tamošnja policija, a prenela agencija AP.

Pored toga, napadači su iz vatrenog oružja ubili dvoje ljudi u Dori, južnom predgrađu Bagdada, a na različitim mestima širom prestonice su pronađena četiri leša sa prostrelnim ranama.

U Iraku je poslednjih meseci povećano nasilje pa je u toj zemlji povećano i strahovanje da zemlja ide ka svesektaškom nasilju koje je obeležilo 2006. i 2007. godinu.

Vlasti vode obimnu bezbednosnu kampanju protiv ekstremista, mada analitičari i diplomate smatraju da vlada mora pre svega da rešava uzroke nasilja, a to je, kako ocenjuju, nezadovoljavajući položaj sunita.

Prema statistici novinske agencije AFP, u Iraku je od početka ove godine poginulo više od 3.800 ljudi.

Većinu napada poslednjih godina na čijoj meti su bili civili izvele su sunitske ekstremističke grupe, navela je američka agencija AP, dodajući da su poslednjih meseci sve učestaliji napadi i na sunitske džamije, što pojačava strahovanja da su šiitske oružane grupe krenule u osvetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: