"Nova Vlada mora odmah u reforme"

Rekonstruisana vlada mora već od iduće nedelje da definiše novu ekonomsku politiku i da započne reforme, jer to građani od nje očekuju, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Sreda, 28.08.2013.

22:24

Default images

"Prvi put su sve stranke apsolutno jedinstvene u stavu da je ekonomija pitanje svih pitanja. Promene u ekonomiji će biti mera uspešnosti ove vlade. Na osnovu životnog standarda opredeljivaće se i birači. Velike političke teme su konačno izgubile primat i dobro je da ih malo odložimo u fioku", rekao je Ljajić u intervjuu sutrašnjim Novostima.

On je kazao da su resore koje je vodio URS raspodelile najjače stranke, što je u redu. "Ali bilo bi korektno da se uvaži naša politička snaga u parlamentu. Tačnije, red bi bio da participiramo u dogovorima oko podele nekih nadležnosti po dubini, izvan ministarskih mesta", rekao je Ljajić koji je i lider SDPS.

Ljajić smatra da će uspeh ministara, vanstranačkih stručnjaka, u velikoj meri zavisiti od političke volje cele vlade da se sprovedu ekonomske reforme.

"Sada vidim da ta volja postoji, ali je nužno da se sve potvrdi i u praksi", dodao je on.

Ljajić je rekao da nije bio uključen u konsultacije pri izradi zakona o ministarstvima i da je možda razlog za to što nije ni bilo velikih izmena u zakonu.

"Suštinska promena je razdvajanja ministarstava finansija i privrede. Sve ostalo su tehničke izmene i preciziranje nadležnosti", podsetio je on.

Prioriteti vlade biće, kako je naglasio, ekonomski izazovi, kosovski izbori i potpuna primena Briselskog sporazuma i početak pregovora sa EU.

Ljajić je podsetio da od početka mandata govori da ga izbori ne bi iznenadili, ali da bi sada, kada je praktično polovina članova vlade promenjena, bilo potpuno kontraproduktivno da se otvara izborna tema. On predlaže da glavni pregovarač sa EU,, po ugledu na druge zemlje, bude vanstranačka ličnost čija sudbina ne zavisi od sudbine vlade."Ne bi valjalo da posle svakih izbora menjamo pregovarača, jer bi to uticalo na dinamiku pregovaračkog procesa".

Govoreći o pregovorima sa Prištinom o telekomunikacijama, on je podsetio da je prištinskoj strani predloženo da se iz formulacije oko pozivnog broja izbaci da je on jedinstven i ako to bude ispoštovano, biće postignut dogovor.

Ljajić smatra da bojkot izbora na Kosovu ne može da ugrozi primenu Briselskog sporazuma,ali može da oteža poziciju vlade.

"Moramo Srbima jasno i strpljivo da objasnimo značaj izbora. Kosovski Srbi njima dobijaju mehanizme, poluge i međunarodno prihvatljive institucije da nastave svoju političku borbu. Iluzorno je očekivati da oni mogu da ostvare svoje ciljeve tako što će biti u sukobu ne samo sa Prištinom i međunarodnom zajednicom, već i protiv vlastite vlade u Beogradu. Zato, kroz konstantan dijalog moramo doći do zajedničke politike", rekao je Ljajić za Večernje novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: