Četvrtak, 01.08.2013.

22:59

Prijava korupcije ništa ne menja

Sve više institucija otvara telefone za prijavu korupcije, ali sudski epilozi su retki. Najviše pritužbi kod zapošljavanja, na zdravstvo i sudstvo.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Železnice Srbije najavile su otvaranje telefonske linije za građane koji žele da prijave korupciju u ovom preduzeću.

Ovakvih linija pri drugim državnim institucijama i nevladinim organizacijama trenutno ima dvadesetak. Ali, mnogo je veći broj onih koje su otvarane uz pompezne najave, da bi se posle nekog vremena u tišini zatvorile.

Građani najčešće nisu dobijali nikakvu informaciju koliko je prijava procesuirano.

Tipičan slučaj medijske kampanje bez rezultata bio je telefon za prijavu korupcije u Kliničkom centru Srbije, 2011. KCS je trebalo da evidentira sve prijave, istraži ih i prosledi MUP i tužilaštvu. Kampanja je obustavljena u jesen naredne godine, a od istraga i optužnica nije bilo ništa. U KCS su objasnili da se najviše poziva odnosilo na povredu prava pacijenata, a ne mito. Ministarstvo zdravlja pokrenulo je i 2008. akciju "beli telefon". Ni ona nije dala rezultate.

"Mada je linija trebalo da radi 24 sata, često se niko nije javljao", kaže Ana Babović, izvršni direktor organizacije "Srbija u pokretu", koja je 12. juna, uz podršku Ministarstva zdravlja i Agencije za borbu protiv korupcije, otvorila broj za SMS-prijave.

Za mesec dana stiglo je 439 prijava, ali se jedan broj odnosi na prosvetu i građevinu, pa su uputili građane na inspekcije u ovim resorima. Od onih koje su se odnosile na zdravstvo, samo pola je vezano za mito, trgovinu uticajem i zloupotrebu službene dužnosti, trećina su primedbe zbog nesavesnog lečenja, a petina za čekanje po ordinacijama. "Mnogo prijava je na korupciju prilikom zapošljavanja u zdravstvu. Obavešteno je Ministarstvo. Neke prijave ćemo proslediti i tužilaštvu kada nađemo modus da uzbunjivači budu zaštićeni", kaže Babović.

Ubedljivo najviše prijava stiže Agenciji za borbu protiv korupcije i portalu „Pištaljka“.

"Istražujemo što nam građani anonimno dojave i pravimo priče za naš portal. Policija i tužilaštvo imaju u njih uvid, ali nemamo saznanja da su pokrenuli neki postupak. Jedini slučaj koji smo direktno dostavili Agenciji za borbu protiv korupcije i tužilaštvu, jeste slučaj Dragana Šutanovca i izgradnje zgrade kod Hrama sv. Save", kaže Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik portala Pištaljka.

Ljudi najčešće prijavljuje firme koje im ne uplaćuju poreze i doprinose i sumnjive javne nabavke u zdravstvenim sistemima. Tokom reforme pravosuđa, najviše je bilo prijava protiv sudija.

Telefone za prijave korupcije imaju i carina (u 2012. dobili 6.000 poziva), unutrašnja kontrola MUP, pojedina ministarstva i opštine. Ipak, broj validnih prijava manji je nego što se očekivalo.

"Utisak jeste da je broj prijava mali, a broj sudskih postupaka neznatan", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. "Građani nemaju informacije šta je sa njihovim prijavama, i to ih obeshrabruje. Uzbunjivači nisu zaštićeni, a treba promeniti i zakon i osloboditi odgovornosti one koji prijave da su dali mito".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: