"Ova vlada nije lagala građane"

Prošlo je godinu dana od formiranje vlade. Nismo lagali građane, nismo spinovali, već smo rešavali probleme, složni su Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Subota, 27.07.2013.

10:00

Default images

Na godišnjici formiranja Vlade Srbije, premijer Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić su govorili o ciljevima i politici Vlade u narednom periodu.

Vučić je rekao da su građani prepoznali povećanu odgovornost, ozbiljnost i posvećenost poslu i konstatovao da nema problema sa tim ko će i šta da napiše, ali da mora da kaže da je vlada radila pod stalnim pritiskom i paskom da je nestručna "i to od onih koji nemaju stručnosti da to govore".

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić kaže da su krenuli u rekonstrukciju zato što su "hteli da vide jasne i merljive rezultate".

"Svako od vas šta god da misli o ovoj vladi može sa sigurnošću da kaže dve stvari, jedno da je Srbija dobila nešto što se nije moglo zamisliti pre, a to su pregovori sa EU, a druga stvar je jasna borba protiv korupcije utemeljena u političkoj volji, i u sistemskim zakonima, strategiji i akcinim planovima. Te akte su pohvalili i Evropska komisija i Venecijanska komisija, i mi to sprovodimo najbolje moguće u delo“, kaže Vučić.

On je dodao da oni zbog toga nisu "najpopularniji ni u svojim strankama" zato što žele da menjaju stvari i ponašanje i da pokažu da Srbija može bolje.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da je najvažniji cilj vlade u budućnosti modernizacija Srbije i smanjenje nezaposlenosti i konstatovao da je najvažnije dostignuće aktuelne vlade što je u politički život unela veću odgovornost, ozbiljnost i posvećenost poslu i podigla lestvicu kad je reč o ciljevima i rezultatima.
(Tanjug)
Vučić je naveo da postoji jedan osnovni cilj koji se može podeliti u tri dela koja uzajamno doprinose osnovnom, a to su modernizacija odnosno eknomski razvoj Srbije.

Objasnio je da su ti delovi - pregovori sa EU koji će omogućiti nove investicije, vladavina prava i pravna država i popravljanje ekonomskog ambijenta i u tom smislu otvaranje kancelarije za brzi odgovor i smanjenje broja nezaposlenih.

Vučić očekuje da se dogodine broj nezaposlenih smanji za 40 do 50 hiljada, za šta je potrebna, kako je rekao, podrška gradjana za teške promene u javnom sektoru pre svega.

"Ako ne budemo ušli u restrukturiranje javnih preduzeća poješćemo sami sebe", upozorio je Vučić i dodao da ćemo se suočiti sa problemima, ali da nas čeka bolja budućnost.

Prvi potpredsednik je dodao da je ovoj vladi potrebna podrška građana Srbije.

"Teško je u Srbij pomeriti i kamen, da ne kažem nešto drugo“, kaže Vučić.

On je dodao da je ova vlada pokazala da ne spinuje i da govori istinu i rešava probleme.

"Kada je teško nismo sedeli u kabinetima, nego smo išli svuda, a nigde nije bilo ni lepo ni lako da vidimo šta je to što možemo da uradimo i da napravimo za Srbiju“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara, zašto lider URS-a Mlađan Dinkić ne prisustvuje konferenciji za štampu povdom godišnjice rada, Dačić je odgvorio
da to nije namerno, da se Vučićem dogovorio pre razilaženja stavova, kao i da u sali nema ni predsednika ostalih stranaka koje
čine vladu.

Prema njegovim rečima, SPS i SNS sada cekaju odgovor URS da li pristaju na temeljnu rekonstrukciju vlade.

Zahvalivši Dačiću i lideru URS Mlađanu Dinkiću i svim ministrima na saradnji Vučić je poručio da "oni koji nisu ili misle da mogu bolje sa nekim drugim - široko im polje" .

Dodao je da mu je žao onih koji posle "nečeg tako velikog i novog uspostavljenog u politici imaju komentar da to nije neka rekonstrukcija".

Dačić: Ovo najbolja vlada u dve decenije

(Tanjug)
Premijer Ivica Dačić je rekao da ima tu čast da bude prvi premijer koji može da kaže da su neki rezultati postignuti. To što se i pored dobrih rezultata ova vlada prihvatili i rekonstrukcije, kako bi dogodine bilo bolje, govori da ova vlada postoji samo zbog Srbije, i ničega više.

"Možemo da kažemo, bez ozbira što će neko sa pozicije vlasti ili opozicije imati različito mišljenje, ali ovo je prva vlada u dvadesetak godina u kojoj i pored teške situacije, političke i ekonomske krize i pritisaka, postoji poverenje i očekivanje građana da će biti bolje", kaže Dačić.

Premijer Srbije je izjavio da je cilj u narednom periodu da Srbija bude sledeća članica EU, da narod živi bolje i da Srbija bude zemlja pravde - jednakosti pred zakonom ali i ravnomernije raspodele društvenog bogatstva.

"Naš cilj nije da ojačamo našu političku vlast nego da promenimo Srbiju i približimo je stanadardu i načinu života koji će značiti ne da je ušla u EU nego da je Srbija postala normalan zemlja u kojoj se normalno živi", rekao je Dačić.

Dačić je zahvalio Vučiću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci jer su zajedno prošli kroz jedan od najtežih perioda.

"Pokazali smo da možemo da rešavamo probleme, da ne nastavljamo bitke i ratove koje ne možemo da dobije nego da glavna bitka treba da bude bitka za budućnost. Pokazali smo da su promene nezaustavljiv proces", poručio je premijer, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS).

Dačić je kazao da je cilj vlade u narednom periodu da narod živi bolje, da dođe do ekonomskog razvoja i povećanja stope zaposlenosti, otvaranja novih radnih mesta.

Prema njegovim rečima, vlada još toga treba da uradimo da bi se približila idealu vlade jasnih ciljeva i postignutih rezultata a to je da svaki član prezume jasne obaveze, da predstavi ciljeve i zadatake koje misli da može da ispuni, i da to bude razlog njegovog daljeg ostanka i izlaska iz vlade.

"Imaćemo ono što nam je potrebno - vladu zbog Srbije, a ne zbog nas i naših političkih ambicija", rekao je Dačić.

Povodom odluka o rekonstukciji koje su juče doneli SNS i SPS, Dačić je kazao da su posle svega što je preduzeto smešne i besmislene ocene da je rekonstrukcija vlade "igrokaz i predstava" i poručio da će svaka politička stranka i političar biti ocenjeni na narodnom sudu - a to su izbori.

On je kazao da vlada nije nikoga lagala ni u zemlji ni u svetu i da je vodila politiku "bez maske", da je ostvaren višedecenijski cilj u evrointegraciji, a da je Srbija danas postala zemlja o kojoj se lepo govori u svetu.

Vučić i Dačić o izborima na KiM, pregovorima...

Foto: Tanjug
Odgovarajući na pitanja novinara, Dačić je o eventualnom napuštanju mesta ministra unutrašnjih poslova rekao da to svakako nije tabu tema, ali nije pitanje od cenralne važnosti, poput pitanja opstanka koalicije u "ovom formatu".

"Ono što znam sigurno je da je MUP bilo najbolje ministarstvo u prethodnoj vladi, a o personalnim pitanjima ćemo razgovarati", dodao je premijer.

Dačić je odgovarajući na pitanje da li će rekonstruisana vlada imati više članova nego sada, rekao da će doći do povečanja broja članova ukoliko dođe do razdvajanja ministarstava i izbora novih ministara, ali da cilj nije "izmišljanje novih ministarstava da bi se povećala vlada".

Dodao je da će se svakako raspravljati i o propasti male mature i odgovornosti ministra prosvete Žarka Obradovića, potpredsednika SPS, kao i da još nije "zatvorena priča o kadrovskim promenama".

Vučić je kazao da je ministar poljoprivrede Goran Knežević smenjen iz "nekih drugih razloga", kao što je neukrupnjavanje zemljišnih poseda, a ne zbog afere aflatoksin.

On je ponovio ranije iznet stav, da je afera oko aflatoksina napravljena da bi se "uništio srpski seljak", "razorila zemlja" i da bi "neko kupovao stanove u Beču".

"Za to su krivi neki drugi, a ne Knežević, mi još ne znamo gde su pare i instrumenti koje su date iz EU za otvaranje laboratorije, gde je 15 miliona evra", upitao je Vučić.

Na pitanje da li će Vulin biti novi ministar odbrane, Vučić je odgovorio da što se toga tiče ima mnogo spekulacija i netačnih informacija, kao i da o tome nije razgovarano. "Uveren sam da će ministar odbrane imati uređen sistem iza sebe", naveo je vicepremijer. On je, takođe, dodao da očekuje da će 20. i 21. izaći pred narodnu skupštinu sa rešenjima o sastavu nove vlade.

Kada je reč o pregovorima o tehničkim pitanjima između Beograda i Prištine, Vučić je istakao da su razgovori u Briselu teški za Srbiju, ali, kako kaže, "daćemo sve od sebe da dođemo do rešenja". Dačić je takođe potvrdio da je to za Srbiju "teška bitka" . On je dodao da se pregovori nastavljaju 27. avgusta, a što se tiče pregovarača, premijer je rekao da će se odrediti u narednim nedeljama.

Vučić je istakao da je optimista kada je reč o telekomunikacijam i energetici, i da se nada da će se tu postići sporazum, dok je pitanje pravosuđa to koje koči pregovore.

Premijer je naveo da je kod energetike problem naša trafostanica. "Oni su želeli da Gazivode pripadne njima. Mi smo nudili mešovite kompanije, nisu hteli da pristanu. Trafostanica Valač je takođe velliko pitanje. Mi smo i tu ponudili da napravimo mešovitu kompaniju, jer je to imovina Srbije, ali neka bude imovina zajedničkih opština, međutim, nije bilo razumevanja", objašnjava Vučić.

Premijer Dačić je ponovio da je potvrđeno da Srbi na Kosovu mogu da glasaju sa svim aktuelnim dokumentima, kao i da je moguće da se glasa i van Kosova. On je dodao i da je dogovoreno da Srbi imaju predstavnika u Centralnoj izbornoj komisiji, kao i da je odbijen zahtev da policajci koji će biti integrisani u taj sistem polažu zakletvu kosovske policije.

"Ja želim da glasam na lokalnim izborima, zato što sam rođen dole, i pozivam sve Srbe poreklom sa Kosova da uz pomoć naše kancelarije za Kosovo i Metohiju daju svoj doprinos Srbima na KIosovu i Metohiji", poručio je Dačić. Dve vodeće stranke u vladajućoj koaliciji - Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije juče su "otvorile karte" po pitanju personalnih promena "svojih" u Vladi, a njihovi lideri Vučić i Dačić otvoreno poručili da nije isključeno da nespremnost trećeg partnera u koaliciji URS-a na promene rezultira "ispadanjem" te stranke iz vladajuće koalicije.

URS će danas održati sednicu Kolegijuma posvećenu rekonstrukciji vlade, o čemu će svoj stav ta stranka izneti sutra, posle sednice proširenog Predsedništva.

Glavni odbor SNS je sinoć podržao sva rešenja predsednika stranke Vučića koji je predložio smenu četiri ministra iz redova te stranke i to sebe na mestu ministra odbrane, zatim ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, ministra kulture Bratislava Petkovića i ministarku sporta Alisu Marić.

Istovremeno, SPS je juče saopštio da su prihvatili predlog Milutina Mrkonjića da se izabere novi ministar saobraćaja, ali je lider socijalista Dačić posle sednice Predsedništva stranke rekao da nije konačan stav stranke da će samo Mrkonjić biti smenjen i dodao da će danas sve biti definisano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

246 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: