"Hrvatska da približi ostale EU"

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je u Beču da Hrvatska, kao nova članica EU, ima odgovornost da približi države Balkana članstvu u EU.

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2013.

12:50

Default images

Pusić je, na konferenciji za novinare, posle sastanka sa ministrom inostranih poslova Austrije Mihaelom Špindelegerom, istakla da "to Hrvatska smatra svojom odgovornošću" i da s tim u vezi računa na partnerstvo sa Austrijom.

Zvaničan Zagreb, kao nova članica EU, želi da se zalaže za brzi prijem ostalih država Balkana, rekla je Pusić. Prema njenim rečima, Hrvatska je preodređena da bude advokat zemalja zapadnog Balkana, jer s njima ima mnogo zajedničkog.

S tim u vezi je ukazala na jezičku bliskost i slični istorijski razvoj. Članstvo u EU donosi jasne prednosti kako za Hrvatsku, tako i za sve zemlje zapadnog Balkana, podvukla je Pusić.

Špindeleger je ocenio da je pristupanje Hrvatske EU "veliki dan za Uniju", jer ono ne predstavlja samo impuls za druge zemlje na Balkanu da nastave sa reformskim kursom već i znak ohrabrenja za EU.

"Pristupanje Hrvatske pokazuje da je EU još uvek atraktivna", objasnio je on. Špindeleger je najavio da će Zagreb i Beč kao članice EU veoma tesno sarađivati, i da već imaju mnoge zajedničke projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: