Hong Kong: Protest zbog Snoudena

Stotine ljudi okupilo se u Hongkongu gde je zatražilo od vlade da ne izruči Edvarda Snoudena.

Izvor: B92

Subota, 15.06.2013.

15:09

Default images

Oni su zatražili od vlade i da uputi oštru kritiku Vašingtonu zbog programa za špijuniranje internet komunikacija koji je bivši radnik CIA razotkrio.

Na prvom protestu u vezi sa slučajem Snouden u ovom gradu, demonstranti su nosili transparente i uzvikivali "Odbranite slobodu govora", "Zaštitite Snoudena", "Ne ekstradiciji" i "Poštuje zakon Hongkonga", javila je agencija Frans pres.

Mnogi okupljeni, među kojima i prodemokratski poslanici i brojni aktivisti, duvali su u pištaljke i nosili maske sa Snoudenovim likom.

Demonstranti su predali pismo američkom konzulatu upućeno na generalnog konzula Stiva Janga, u kojem se ističe da praćenje korisnika na internetu predstavlja kršenje ljudskih prava.

Snouden (29) skriva se u Hongkongu otkako je javnosti otkrio postojanje kompjuterskog programa "prizma", a poručio je da će se boriti protiv svakog zahteva za izručenje.

SAD su pokrenule istragu, ali još nisu zvanično zatražile njegovo izručenje.

Tužilac SAD juče je, međutim, izrazilo uverenje da će Snouden biti priveden pravdi zbog "izuzetno štetnog" delovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: