"Ustavna monarhija iznad politike"

Povratak zemnih ostataka članova moje porodice mnogo znači i meni i mojoj porodici, kaže za Nedeljnik naslednik srpske krune Petar III Karađorđević.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.05.2013.

20:39

Default images

Povratak mog dede kralja Petra II, moje bake kraljice Aleksandre, moje prabake kraljice Marije i mog deda-strica princa Andreja pruža osećaj spokojstva i nade u pravdu i bolju budućnost za Srbiju, kaže on.

"Ovaj izuzetno odvažan čin nacionalnog pomirenja predstavlja spremnost da krenemo napred poštujući sve elemente svoje prošlosti. Povratak mojih predaka kući znači povratak jedinstva u Srbiju i poštovanja prema mojoj porodici. Moja porodica i ja zahvalni smo predsedniku Nikoliću, Vladi Republike Srbije i Državnoj komisiji za povratak posmrtnih ostataka porodice Karađorđević, čiji član je i moj otac", kaže svom prvom obraćanju za Nedeljnik naslednik srpske krune Petar III Karađorđević.

Momak za koga su mnogi još 5. oktobra 1991, kad su se Karađorđevići vratili u zemlju, rekli da ima najveće šanse da bude srpski kralj, sad prvi put priča o tome, rekavši "Mi jesmo kod kuće, veoma često smo u Beogradu i ozbiljno smo zainteresovani za događaje u Srbiji. Naše karijere vezane su za inostranstvo, ali Srbija je naš dom".

Petar u Nedlejniku tvrdi da bi kralj zemlji dao novi, pozitivan imidž.

"Moram da istaknem da je ustavna monarhija iznad politike. Ona je simbol jedinstva i kontinuiteta države. Moj otac se mnogo trudio da političarima objasni kako ni jedna politička stranka ili pojedinac ne smeju da budu ekskluzivni. Naša zemlja je prošla kroz mnogo toga i strašno je propatila. Takođe, i u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, mnogi su propatili, izgubili svoje voljene, svoje domove i svoju imovinu. Vladalo je potpuno ludilo. Posle toliko negativne propagande, nije lako spoznati šta ustavna monarhija znači. Sada je došlo vreme da učimo iz prethodnih grešaka i da izgradimo bolju budućnost za našu zemlju, zasnovanu na demokratskim načelima i tržišnoj ekonomiji. Da obezbedimo novi početak i nove odnose s našim susedima i drugim zemljama".

U intervjuu Petar III prvi put javno priča o svojoj prvoj poseti Srbiji 5..oktobra 1991, svojoj porodici i odrastanju u Americi, osećanju za srpstvo, emigraciji, najvažnijim istorijskim datumima poput 27. marta i Kardeljevog ukaza kojim su njegovoj porodici uzeta sva prava. Petar priča i detaljno o sahrani poslednjeg srpskog kralja Petra II, njegove majke, brata i supruge koja će prvi put na Oplencu ove nedelje okupiti sve Karađorđeviće na jednom mestu, kao i svetsku elitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

241 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: