Sreda, 15.05.2013.

11:38

Bundestag o Srbiji: Odluka 27. juna

Bundestag će na sednici 27. juna doneti odluku o tome da li će Nemačka podržati početak pregovora Srbije sa EU, rečeno za Tanjug u nemačkom parlamentu.

Izvor: Tanjug

Default images

Odluka nemačkog parlamenta, koja je obavezujuća za vladu u Berlinu, zavisiće, između ostalog, i od primene briselskog sporazuma.

Evropski savet će na sednici 27-28. juna doneti odluku o datumu početka pregovora, a ta odluka zahteva konsenzus država članica.

Gunter Krihbaum, član vladajuće koalicije CDU/CSU i šef delegacije Bundestaga koja je 10. i 11. aprila, zajedno s francuskih poslanicima, boravila u poseti Beogradu, izjavio je tom prilikom da će odluka nemačkog parlamenta o početku pristupnih pregovora Srbije i EU zavisiti u velikoj meri od izveštaja Evropske komisije, koji obuhvata i procenu napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači parafirali su 19. aprila u Briselu sporazum o principima normalizacije odnosa, a EK je tri dana kasnije podnela izveštaj o napretku, u kojem je preporučila otvaranje pregovora sa Srbijom.

Dve strane, međutim, još nisu uspele da se dogovore oko primene tog sporazuma i naredni sastanak Dačića i Tačija u Briselu zakazan je za 21. maj.

Visoki predstavnik partije nemačke kancelarke Angele Merkel, Andreas Šokenhof, izneo je u septembru prošle godine sedam uslova od kojih će, kako je rekao, zavisiti odluka Berlina.

"Za nas je važno da dođe do zajedničke izjave u pisanom obliku pre početka pristupnih pregovora sa EU, a da do kraja pregovora tačke izjave budu sprovedene u delo", rekao je Šokenhof na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Dakle, dogovor pre započinjanja pregovora, a realizacija dogovora do okončanja pregovora", rekao je Šokenhof.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: