L. Americi preti epidemija raka?

Naučnici su poručili da Latinskoj Americi preti epidemija karcinoma, ako vlasti ne reaguju brzo i ne unaprede zdravstvene sisteme.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2013.

23:16

Default images

Naime, naučnici su objavili kako u Latinskoj Americi od karcinoma umre 13 od 22 bolesne osobe, dok ih u SAD-u toliko umre na 37 bolesnih, a u Evropi na 30 slučajeva, prenosi AFP studiju britanske Lancet onkologije.

Glavni razlog toliko velikom broju smrti je taj što mnogo osoba sazna da boluje od karcinoma tek u kasnijoj fazi bolesti, kada je gotovo nemoguće izlečiti se. Takođe, više od pola stanovništva Latinske Amerike nema uopšte ili nema adekvatno zdravstveno osiguranje.

"Naučnici procenjuju da će do 2030. u Latinskoj Americi i na Karibima čak 1,7 miliona ljudi oboleti od karcinoma, od čega će ih čak milion umreti", otkriveno je na konferenciji u Sao Paolu.

Organizatori konferencije poručili su kako vlasti na smanjenje smrti od karcinoma može uticati s relativno malim troškovima: tako da stanovnike ohrabruje da prestanu sa pušenjem, da smanje unos alkohola i da usvoje zdrave navike života, prenosi Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: