DS: Vlada ugrožava budućnost Srbije

DS je upozorila Vladu da "po ko zna koji put ugrožava evropsku budućnost zemlje" i ocenila da je datum za početak pregovora više nego ikad doveden u pitanje.

Izvor: B92

Petak, 12.04.2013.

12:11

Default images

Portparolka DS Aleksandra Jerkov rekla je na konferenciji za novinare da vlada pokazuje nespremnost i nestručnost da vodi zemlju i navela da nisu samo loši pregovori o Kosovu ugrozili evropsku budućnost.

"U četvrtom kvartalu 2012. vlada nije ispunila skoro ništa iz evropske agende, vlada i skupština nisu usvojili ni 21 odsto zakona (iz evropske agende) i 36 odsto odredaba, uredbi i pozakonskih akata. Time stranke vladajuće većine pokazuju da ne razumeju suštinu evropske agende", rekla je ona.

Portparolka DS je dodala da se njena stranka uvek zauzimala za usvajanje tih propisa, ne samo zbog pridruživanja EU, već zato što se time vrše neophodne reforme u društvu.

"Srbija će bez toga (usvajanja tih propisa) biti društvo u kom će danas u Novom Sadu, pod izgovorom odbrane od nepostojećeg separatizma, moći da se organizuju stranačke demonstracije, kao i zemlja u kojoj je oslobođen Uroš Mišić i u kojoj ministar ucenjuje opštine da namiri svoju prijateljicu", rekla je Aleksandra Jerkov.

Prema njenim rečima, današnji miting u Novom Sadu je pokušaj da se nasilno dođe na vlast u Vojvodini, kao i da se skrene pažnja građana od suštine problema, odnosno zaustavljanja evropskih integracija i činjenice da se živi sve lošije.

"Pozvali smo i SPS i SNS da preuzmu odgovornost za današnji miting i da jasno saopšte da stoje iza njega, kao i iza onoga što će se možda danas desiti. Te stranke pozvale su ekstremističke organizacije na skup", rekla je Aleksandra Jerkov.

Prema njenim rečima, većina u Skupštini Vojvodine je stabilna, a SNS je održavanje mitinga prepoznala kao jedini način da dođe na vlast u Pokrajini.

"Novi Sad je od jutros prepun autobusa iz cele Srbije, odbori SNS su dobili nalog koliko ljudi treba da dovedu i pitanje je ko to finansira", rekla je Aleksandra Jerkov.

Na pitanje u čemu je razlika između pregovora koje je vodila DS o Kosovu, ona je kazala da je politika DS-a "i Kosovo i Evropa davala rezultata" i navela da je Srbija dobila status kandidata za EU, a nije odustala od građana.

Aleksandra Jerkov je dodala da je DS pregovarala transparentno i uz stalne konsultacije s parlamentom, dok vlada sada vodi pregovore koji su "obavijeni velom tajne".

Prema njenim rečima, Deklaraciju o pravima Vojvodine je usvojila pokrajinska vlada, pa se ne može reći da iza nje stoji samo DS ili predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, kao što ne stoje ni optužbe da je reč o separatizmu.

Aleksandra Jerkov je dodala da je rasprava najpre bila zakazana za 10. april, jer Vlada Vojvodine nije razmišljala da je to dan kada je 1941. godine stvorena Nezavisna Država Hrvatska i da se od rasprave odustalo kada je pokrajinska vlast postala svesna tog datuma.

URS: DS nema monopol nad evrointegracijama

Ujedinjeni regioni Srbije ocenili su da Demokratska stranka nema prava da monopolizuje evropske integracije, posebno jer su, kako se navodi, "napravili samo štetu igrajući se kandidaturom i Kosovom".

"Niko nema tapiju na evropske integracije, a pogotovo ne Demokratska stranka. DS nema moralno pravo da priča o evropskim integracijama nad kojima su uspostavili monopol, a napravili su samo štetu igrajući se kandidaturom i Kosovom. Narušili su kredibilitet zemlje, govoreći jedno u Briselu, a drugo u Beogradu", navodi se u izjavi portparola URS Marka Selakovića.

On je, reagujući na ocenu Aleksandre Jerkov da Vlada Srbije, ugrožava evropski put Srbije, rekao da evropske integracije nisu poligon za ispraznu retoriku i slatkorečive medijske nastupe, već zahtevaju ozbiljan i predan rad".

Prema njegovim rečima, DS je marketinški pristupila čak i evropskim integracijama.

"Pravi primer njihovog ispunjavanja evropske agende je njihova reforma pravosudja, koja je definitivno najgore ocenjena od strane Evropske unije", naveo je Selaković.

Dodao je da je primer kako je DS pristupala evropskoj agendi i Nacionalna laboratorija za ispitivanje hrane za koju je EU dala pet miliona evra i kupila svu opremu, a koja nikada nije ni otvorena.

"Možda najbolji primer je aflatoksin, za koji je ministarstvo koje je vodio DS predložilo nesprovodiv propis. Reforme se ne sprovode zakonima, već njihom potpunom implementacijom, što do sada nije bio slučaj", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, istupanje DS je još jedan očigledan pokušaj te partije da skrene pažnju na sebe i da prikrije činjenicu da njen
rejting vrtoglavo opada, a da stranke koje odgovorno vrše vlast uživaju sve veću podršku gradjana.

"Činjenica da su Ujedinjeni regioni Srbije na izborima u Kovinu osvojili skoro dvostruko više glasova nego DS jasan je dokaz da
građani vrednuju rezultate, a ne marketinške priče", naveo je Selaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: