Pola veka od pomirenja Nemačke i FR

Pomirenje Nemačke i Francuske, ozvaničeno Jelisejskim sporazumom od pre pola veka, pokazalo je kako veliki neprijatelji mogu postati saradnici i prijatelji.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

17:19

Default images

To su istakli ambasadori ove dve zemlje u Beogradu, poručujući da bi isti primer trebalo da slede i zemlje na Balkanu.

Dvojica diplomata smatraju da Srbija ima evropsku perspektivu, ali da nastavak integracija nije moguć bez poboljšanja odnosa s Kosovom.

U slavljeničkoj atmosferi sećanja na istorijski sporazum o prijateljstvu, ambasadori Nemačke i Francuske poručili su da veruju da će Srbija uskoro dobiti datum početka pristupnih pregovora sa EU. Prethodno je, ipak, potrebno da Srbija ispuni uslove na kojima EU insistira.

"Stav Nemačke, a to je i stav Evropske unije, je da je potrebna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova. Mi nećemo prihvatiti da jedna zemlja bude članica Evropske unije tako da svoje probleme uvozi u Evropsku uniju. Zato se nadamo da će politički dijalog koji je počeo u oktobru i na kome čestitamo vladi, dovesti do rezultata kako bi Evropski savet uskoro mogao da odredi datum početka pristupnih pregovora”, kaže Hajnc Vilhelm, ambasador Nemačke u Beogradu.

Ambasadore Nemačke i Francuske ne brinu pozivi Albanaca sa juga Srbije da se internacionalizuje rešavanje problema u tom regionu. Fransoa Gzavije Denio nije se nedavno odazvao pozivu na sastanak s predstavnicima lokalne vlasti u Preševu.

"Kao što sam već rekao, to je unutrašnje pitanje Srbije koje bi trebalo rešavati dijalogom i u skladu sa zakonom”, rekao je Denio.

Dva ambasadora obeležila su 50 godina potpisivanja Jelisejskog sporazuma. Potpisala su ga 22. januara 1963. Šarl de Gol i Konrad Adenauer i njime udarili temelje francusko-nemačkom prijateljstvu.

"Prvi konkretan rezultat ovog sporazuma, nešto na šta ponekad zaboravljamo u ovih pedeset godina, je mir! Za decu u zapadnoj Evropi sasvim je normalno da žive u mirnodopskom razdoblju. Za naše očeve to nije bio slučaj”, kaže Denio.

"Poruka Jelisejskog sporazuma je da od neprijateljstva, koje je postojalo i vekovima između dve zemlje, može da se izrodi duboko prijateljstvo. To je i poruka značajna i na Balkanu. Nemačka i Francuska žele da i narodi Balkana prevaziđu neprijateljstva i da postanu prijatelji i članovi Evropske unije, koja je najveći mirovni projekat”, rekao je nemački ambasador.

Današnja istraživanja pokazuju da 85 odsto Nemaca i Francuza imaju pozitivno mišljenje o onom drugom narodu.

Jednom godišnje dve zemlje održavaju zajedničku sednicu državnog vrha, a ministarstva spoljnih poslova na dvojezičnoj veb-stranici redovno izveštavaju o aktuelnim pitanjima.

A 2013. godinu zajednički slave kao nemačko-francusku godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: