Jug Srbije nije tema za Brisel

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da događaje na jugu Srbije nikako ne treba mešati s razgovorima koji se vode u Briselu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 21.01.2013.

13:29

Default images

Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da tema juga Srbije nikada nije bila tema razgovora u Briselu. "Kakve to veze ima sa Preševom? Uostalom, u Preševu se vide albanske zastave, a ne zastave Kosova i zašto bi se uopšte govorilo o eskalaciji nasilja, jer to uopšte nije bio kulturno-istorijski spomenik", rekao je Dačić.

On je naveo da se u podne u centru Preševa, prema informacija koje je dobio, okupilo oko 2.000 građana koji su nosili zastave Albanije, da je skup protekao mirno i da je završen u 13 časova, te da je protekao bez incidenata.

"Je l' to Albanija i kakve to ima veze sa Kosovom? To je dokaz da je Kosovo pokušaj stvaranja jedne lažne države i da je sve to Albanija. Zato sam govorio da treba pregovarati sa Albanijom, ali me niko nije slušao", naveo je Dačić. Na ponovljeno pitanje da li situacija na jugu Srbije može da utiče na briselske razgovore, s obzirom na reakcije iz Prištine, Dačić je odgovorio da bi to bilo tako kada bi dijalog zavisio od Beograda i Prištine.

"Siguran sam da se tu ne pitaju ni Priština ni Beograd", naglasio je Dačić i dodao da se jug Srbije i Kosovo i Metohija nikada i nisu vezivali i to upravo voljom međunarodne zajednice, a ne njegovom voljom.

I prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je uveren da posle uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu neće doći do prekida dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Dačić je ponovio da je bezbednosna situacija u Preševu stabilna i da ne zavisi od uklanjanja jednog spomenika. On je istakao da je uklanjanje nelegalno postavljenog spomenika ne samo pripadnicima OVPBM, već i pripadnicima OVK koji su poginuli na Kosovu unutrašnja stvar Srbije, što su mu, kako je rekao, poručili i strani ambasadori s kojima se nedavno sastao upravo zbog spomenika u Preševu.

"I u čemu je sad problem? Neće nas niko ponižavati. Čvrsto smo opredeljeni da nikome neće biti povređena ljudska, nacionalna i građanska prava, ali niko nema ni prava da ponižava Srbiju. Još mi se niko nije iz međunarodne zajednice žalio", rekao je Dačić zamoljen da prokomentariše to što je OEBS ocenio da je trebalo sačekati da pregovori dovedu do kompromisnog rešenja.

Premijer je naglasio da je spomenik uklonjen po nalogu Ministarstva pravde pošto su istekli svi rokovi, te da se trenutno nalazi u Direkciji za oduzetu imovinu Ministarstva pravde.

Dačić je više puta podvukao da je uklanjanje spomenika u Preševu unutrašnje pitanje Srbije i da je srećan što je vlada Srbije postupila civilizovano, žandarmerija profesionalno i da je bilo sve u skladu sa zakonom.

Primetio je da da sa albanske strane nije ni bilo želje da se ukloni spomenik, jer bi to, kako je kazao, dovelo do pada političkog rejtinga nekih stranačkih vođa.

"Srbija ne može da čeka da se svaka ćelija OVK izjasni da li da se pomera spomenik. Ne biste to ni vi dozvolili u vašim državama", poručio je Dačić oficirima za vezu i predstavnicima stranih zemalja u Srbiji sa kojima je prethodno imao sastanak, a koji je bio otvoren za javnost.

On je takođe ocenio da nije Srbija napravila problem time što je uklonila spomenik, već da je problem nastao kad je spomenik postavljen, da je za to kriva država, zbog čega je najavio da će odgovorni za to snositi posledice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: