"Bezbednosna situacija stabilna"

Bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, bez obzira na latentnu opasnost na jugu zemlje i moguće prelivanje sa KiM i Makedonije na jug Srbije, kaže Ivica Dačić.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2012.

17:40

Default images

Ističući značaj stabilne bezbednosne situacije u zemlji, Dačić je istovremeno naglasio da je za to potrebna i politička stabilnost zemlje.

On je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, podnoseći izveštaj o radu MUP-a od jula do septembra 2012. godine, ukazao i na opasnost od organizovanog kriminala.

Govoreći o situaciji u kopnenoj zoni bezbednosti, premijer je naglasio da na tom području nije bilo terorističkih napada, da se za ta tri meseca od jula do septembra dogodilo 28 slučajeva rafalne ili pojedinačne vatre, kao i krađe, nelegalnog sečenja šume...

Dačić je, govoreći o etničkom nasilju, ukazao na to da se najteži slučaj dogodio kada je 6. jula ubijen bračni par Jeftić u Uroševcu, a da se dogodilo ukupno 29 slučajeva etničkog nasilja.

On je rekao da postoji latentna opasnost od organizovanog kriminala, koji ima ambicije da utiče na centre odlučivanja i da su zbog toga jako bitni rezultati koji se postižu u borbi protiv organizovanog kriminala, a naročito protiv narkotika.

Dačić je podvukao dobru saradnju, pored ostalih, i s Rusijom i SAD.

"Najveća zaplena heroina dogodila se na graničnom prelazu Gradina kad su turski i holandski državljani pokušali da uvezu u našu zemlju 22 kilograma te droge. Poznata je ta balkanska ruta koja ide ka Zapadnoj Evropi kada je reč o švercu i prodaji heroina", rekao je Dačić.

On je, međutim, ukazao na to da ne treba potcenjivati ni proizvodnju i stavljanje u promet marihuane i skanka, istakavši da je to postao posao kojim se bave ilegalni trgovci, ali i da u Srbiji ima onih koji se bave proizvodnjom marihuane.

On je ukazao i na to da je povećan promet marihuane i skanka iz Albanije ka Zapadnoj Evropi i da je pronađeno više desetina zasada.

Premijer je podsetio da je bilo 1.450 zaplena i da je u tim akcijama zaplenjeno tona i 270 kilograma te droge.

Dačić je takođe naglasio da je Srbija malo tržište za prodaju kokaina, a da droga koja se švercuje potiče iz Latinske Amerike.

"Naši ljudi su, međutim, upleteni u taj šverc", rekao je on i podsetio na akcije, među kojima je i "Balkanski ratnik", u kojima je i Srbija učestvovala.
"Mi, nažalost, ne možemo da se hvalimo svim onim što smo uradili zbog specifičnosti tih operacija, ali dovoljno je reći da je u poslednjih četiri-pet godina zaplenjeno više od pet tona, naročito kokaina", rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da se mora nastaviti borba protiv proizvodnje narkotka i trgovine njima, jer je droga prisutna na srpskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: