Haradinaj: Albanci za NATO i EU

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je, u obraćanju parlamentu Albanije, da je albanski narod izabrao svoj put koji vodi ka NATO-u i EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2012.

23:32

Default images

"Albanski faktor na Balkanu je ključni za ekonomiju, politiku i bezbednost tog regiona", rekao je Haradinaj, prenela je albanska agencija ATA.

Zvanična albanska novinska agencija navodi da je predsednica Skupštine Jozefina Topali "pohvalila Haradinaja zbog odbrane kosovske borbe za nezavisnost".

Haradinaj se u Tirani sreo s predsednikom Socijalističke partije albanije Edijem Ramom i na sastanku je istaknuto da "zajednički izazovi stoje pred Albanijom i Kosovom za mapu puta u procesu ka nacionalnom ujedinjenju, kao ujednjenju Albanaca pod nebom Evropske unije".

Kako je prenela agencija, Rama je na konferenciji za novinare posle susreta rekao da je "naglašena potreba pravljenja zajedničkih projekata između dve države i vlade".

"Taj nacionalni projekat uključiće jedinstveni obrazovni sistem za decu Albanije i Kosova, energetsku bezbednost za Albance unutar i izvan granice, jedinstvenu turističku ponudu, koja je veoma atraktivna", rekao je Rama.

"Svi smo za evropske integracije, miran region, dobre odnose suseda", rekao je Haradinaj, dodajući da je "svima glavni cilj poboljšanje života građana i održivi ekonomski razvoj", prenela je ATA.

Haški tribunal oslobodio je 29. novembra krivice nekadašnje komandante tzv. OVK Haradinaja, Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja, protiv kojih je na ponovljenom suđenju vođen postupak zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine.

Haradinaj i Baljaj su bili osumnjičeni po šet tačaka optužnice za ratne zločine, kršenje zakona i običaja rata, a Brahimaj po četiri tačke za ista dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: