Srbi odlučili: Privremena deblokada

Predsednici Srba sa severa Kosova na zajedničkoj sednici doneli odluku da privremeno prekinu proteste na Jarinju. Srbi okupljeni na prelazu se razišli.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 07.12.2012.

07:09

Default images

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova doneli su tu odluku na zajedničkoj sedinci u Leposaviću, koja je počela jutros u 10 časova, iako, kako su naveli, nisu saglasni s primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) na prelazima Jarinje i Brnjak.

Odluka je doneta jednoglasno, ali su pre glasanja sednicu napustili odbornici SRS.

Iz stranke tvrde da se u zaključcima Vlade Srbije ne vidi nijedna garancija za Srbe sa Kosova i Metohije.

"U zaključcima vlade se ne vidi nijedna garancija za Srbe. Srpski radikali nisu licemeri da prvo kritikuju, a kada dođe vreme za glasanje podrže rešenja koja nisu dobra. Iz tog razloga smo napustili sednicu pre glasanja", navodi se u saopštenju SRS.

Kako se navodi u saopštenju, odbornici SRS su, nakon diskusije povodom zaključaka Vlade Srbije, napustili zajedničku sednicu skupština opština Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica "u znak neprihvatanja bilo koje varijante stvaranja granica koje predstavljaju podelu unutar Srbije".

Deo teške mehanizacije jednog novopazarskog preduzeća je dovezen kod Jarinja na mestu gde bi trebalo da budu nastavljeni radovi na izgradnji integrisanog prelaza između ovog dela pokrajine i centralne Srbije.

Jedan bager i još jedna gradevinska mašina su dovezeni na mesto gde su pre četiri dana prekinuti radovi na izgradnji putne infrastrukture neophodne za budući prelaz kada su na to mesto nenajavljeno stigli Srbi sa severa Kosova.

U zaključcima sa zajedničke sednice je navedeno da Srbi sa severa od Vlade Srbije očekuju obustavu započetih radova na Jarinju.

Takođe se ističe da opštine i građani sa severa Kosova ostaju dosledni u stavu da ne prihvataju uspostavljanje granica sa Srbijom na Jarinju i Brnjaku, da ne prihvataju institucije iz Prištine i da se sva otvorena pitanja moraju rešavati nenasilnim i političkim sredstvima u okviru Rezolucije 1244.

Naglašava se da je Ustavni sud Srbije dužan da oceni ustavnost donetih uredbi i sporazuma s tim u vezi.

Odbornici su upoznati sa zaključkom Vlade Srbije od 6. decembra, a određene tačke tog zaključka shvataju kao pisanu garanciju vlade za slobodno kretanje robe i građana severa Kosova, preko prelaza Jarinje i Brnjak, do postizanja konačnog dogovora.

"Odbornici očekuju da Narodna skupština potvrdi garancije vlade kroz odgovarajuću skupštinsku rezoluciju", navedeno je u dokumentu.

Od najviših državnih organa odbornici su zahtevali puno učešće Srba s Kosova i Metohije u izradi platforme i utvrđivanja zajedničke politike o Pokrajini.

Posle sednice, odbornici će, kako je najavljeno, krenuti na Jarinje kako bi okupljene Srbe upoznali sa usvojenim zaključcima.

Pre završetka sednice, obraćajući se novinarima za vreme pauze, predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je u Leposaviću da je na prethodnom sastanku u Briselu prihvaćen zahtev srpskog premijera Ivice Dačića koji se odnosi na zahteve kosovskih Srba da režim na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak ostane nepromenjen.

"Svi naši zahtevi su prihvaćeni i od strane EU i kosovskog premijera", rekao je Pantić i dodao da ne vidi razlog da skupština ne podrži zaključke Vlade Srbije koji su juče usvojeni i da ubuduće, zajedno sa njom, postigne najbolje moguće rešenje za status severa Kosova i cele pokrajine.

On je naveo da će 10. januara u Briselu ponovo biti nastavljeni razgovori o integrisanom upravljanju prelazima jer, kako je objasnio, tehnički protokoli o ovom pitanju nisu jasno definisani.

Pantić je naveo da sporazum o integrisanom upravljanju prelazima neće važiti samo do 10. januara, već dok ne bude postignuto takvo rešenje koje će uvažavati naše legalne i legitimne interese.

Pantić je rekao da je na sastanku s državnim vrhom u Beogradu dogovoreno da Srbi s Kosova i Metohije odrede svog člana pregovaračkog tima u budućim razgovorima s Prištinom.

"Dogovorili smo juče da se svi naredni koraci usaglašavaju sa našom vladom i predsednikom Srbije kako bi za sva rešenja koja se pripremaju imali podršku Srba sa Kosova i Metohije", rekao je on.

Pantić je istakao da su predstavnici Srba sa severa Kosova dobili garancije i od premijera i od predsednika Republike da ova vlada neće činiti ništa što prethodno neće objasniti građanima.

“Mi za sada nemamo razloga da ne verujemo Vladi Srbije i predsedniku Tomislavu Nikoliću, koji je jasno rekao da će svi budući potezi državnih organa biti usklađeni sa interesima Srba sa Kosova i Metohije”, rekao je on.

Član opštinskog veća u Zubinom Potoku Vladimir Milentijević (DSS) izjavio je da je na prvi pogled zadovoljan zaključcima Vlade Srbije, jer su prvi put kosovski Srbi dobili pisane garancije za ono što su tražili, "kojima za sada treba da verujem".

Imamo razloga za strah, zato što i dalje imamo nejasnu situaciju toga šta vlasti Srbije imaju nameru da preduzmu kada je u pitanju Kosovo i Metohija, posebno sever Pokrajine, ukazao je Milentijević.

"Kosovo nije izgubljeno i mi ćemo nastaviti da se borimo i pomognemo vlastima u Beogradu u očuvanju Kosova u sastavu Srbije, jer Srbiju doživljavamo kao jedinu državu", rekao je Milentijević. "Hoćemo sve drugo osim da živimo u nezavisnom Kosovu i prihvatimo institucije samoproglašene Republike Kosovo", naglasio je Milentijević.

U zaključku Vlade Srbije, koji je pred početak sednice podeljen odbornicima četiri opštine, navodi se da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine i drugih dažbina za robu namenjenu severnom delu Kosova, da će biti omogućeno slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i ostalih dokumenata koje je izdala Republika Srbija.

Vlada će primeniti postignuti sporazum u vezi s integrisanim upravljanjem administrativnim prelazima i, ukoliko bude kršen dogovor, Vlada će suspendovati dalje sprovođenje tog sporazuma.

U njemu je, takođe, naznačeno da će ovaj režim biti na snazi do postizanja konačnog dogovora iz oblasti sporazuma vezanog za integrisano upravljanje prelazima.

U zaključku je precizirano i to da će prelazi Jarinje i Merdare biti otvoreni 10. decembra, a prelazi Brnjak i Končulj do 31. decembra.

Vulin: Prekid protesta odraz poverenja Srba u državu

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je da je odluka Srba sa severa Kosova da privremeno prekinu proteste na Jarinju, izraz njihovog poverenja u svoju državu.

"To je izraz poverenja u svoju državu, u svoju Srbiju, jer nema veće garancije Srbima nego što je garancija vlade i predsednika Republike Srbije", rekao je Vulin Tanjugu.

Vulin je naveo da su Srbi s Kosova i Metohije time rekli da veruju svojoj državi i da hoće da budu deo svoje države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: