"Vreme da dignemo glas protiv Haga"

Ministar pravde Nikola Selaković smatra da je trenutak da celokupno srpsko društvo prvi put ujedinjeno podigne glas protiv odluka Haškog tribunala.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Petak, 30.11.2012.

00:18

Default images

"Očekujem da Vlada Srbije zauzme čvrst i jasan stav i da ozbiljno razmotri da li je moguća dalja saradnja sa sudom koji oslobađa zločince", rekao je Selaković u intervjuu "Novostima", neposredno pošto je u Hagu objavljena oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja i njegove pomoćnike u zločinu Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja.

Selaković je naglasio da će Srbija upotrebiti, ako postoji ijedan pravni instrument koji možemo da iskoristimo da bismo zaštitili naše interese.
"Ali, posle ovakvih presuda, teško je od Tribunala očekivati bilo kakvu pravdu i pravo. Sada presude Haškog tribunala deluju osvešćujuće na onaj deo srpskog naroda koji je verovao da se tamo sudi po pravu i zakonu", rekao je Selaković. Prema njegovim rečima, Haški tribunal je sve ove godine imao jedan aršin prema srpskim žrtvama, a drugi prema žrtvama druge nacionalnosti.
"Zločinci koji nisu Srbi, oslobođeni su. U čemu više uopšte da sarađujemo? Izručili smo državno, vojno i policijsko rukovodstvo. Sve što je Hag tražio mi smo bezuslovno ispunjavali. Pokazali smo da imamo kapacitete da procesuiramo one koji su bili u Srbiji, a optuženi su za ratne zločine. Dali smo primer čitavom regionu. I ovako nam je vraćeno", rekao je on.

Selaković je rekao da ne bi mešao pitanja evrointegracija i Haškog tribunala.

"EU nije osnovala Tribunal. Srbija ne sme više da bude nema. I predstavnici uglednih i moćnih država na svakom sastanku sa našim zvaničnicima pomenu nekog svog državljanina koji je doživeo povredu prava od organa ili institucija Srbije. Srbija mora na isti način, na svakom sastanku, da pomene ovu ogromnu nepravdu", smatra ministar pravde.

"Kao što sam pre tri meseca izjavio da ne očekujem pozitivnu ocenu o napretku EU integracija, tako sada mogu da kažem da ovo ministarstvo i vlada reformu pravosuđa vode u dobrom smeru. Ta ocena je rezultat svih razgovora koje sam prethodnih dana imao, ne samo u Briselu, već i u Strazburu. Od evropskih komesara dobili smo ohrabrujuće i pozitivne komentare za to što smo uradili", kazao je Selaković.

On je podsetio da smo "po stanovniku" prvi po broju predstavki sudu u Strazburu. "Nije ni čudo kad Srbija poslednjih godina nije ulagala gotovo ništa u kapacitete za zastupanje pred sudom. Sledeće godine poslaćemo mlade ljude tamo da uče kako se radi. Ojačaćemo Ustavni sud, koji postupa po ustavnim žalbama. Odredićemo koagenta, koji će pomagati našem agentu pred sudom. Osnovaćemo i savet za ljudska prava", najavio je Selaković.

Ove godine je isplaćeno po presudama iz Strazbura za nematerijalnu štetu oko milion evra, od čega oko 900.000 radnicima koji su tužili bivša društvena preduzeća zbog neuplaćivanja doprinosa.

Po presudama koje su doneli naši sudovi, a koje nisu realizovane, zbog čega su i upućene predstavke, isplaćeno je još 58 miliona dinara.
"Ove cifre i celokupna situacija naših građana pred evropskim sudom jasno govore u prilog činjenici da su upravo građani direktno trpeli posledice lošeg i neefikasnog pravosuđa", rekao je Selaković.

U prvoj polovini decembra Ministarstvo pravde i državne uprave uputiće tekst izmena zakona Vladi, koja će ga usvojiti i proslediti Skupštini, najavio je on.

"Dekriminalizacija klevete je opšta tendencija u Evropi. Njeno ukidanje je jak podstrek istraživačkom novinarstvu, ali i obaveza za novinare, da ne dođemo u poziciju onih zemalja koje su ovo krivično delo morale da vrate", rekao je Selaković.

On je najavio da će pred radnu grupu za izradu strategije o borbi protiv korupcije u narednih nekoliko dana biti iznet prvi tekst.
Strategija je rađena po ugledu na strategiju Novog Južnog Velsa. Promoviše aktivan stav države, Agencije kao nezavisnog tela i savezništvo sa građanima.

"Ako građanin ne želi da prijavi korupciju, to je zato što nije siguran da će ga onaj kome je prijavi - zaštititi. Dogodine dobijamo zakon o zaštiti uzbunjivača, a narednih dana etički kodeks i plan integriteta Ministarstva pravde i državne uprave", rekao je Selaković.

"Borba protiv korupcije je borba za sprovođenje zakona. Ili će se oni poštovati ili ćemo imati kriminalizovanu i korumpiranu državu. Takvoj državi na put može da stane samo hrabro pravosuđe i vlada voljna da se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom. U sudskim postupcima ne sme da bude političkog revanšizma", naglasio je Selaković.

On je podsetio da je Srbija u Strazburu inicirala donošenje Konvencije Saveta Evrope kojom bi se regulisala pravna pomoć po pitanju oduzimanja imovine proistekle iz krivičnog dela.

"Ako ste osudili vrhunskog kriminalca koji se obogatio na račun države, u kojoj je ostavio samo desetinu bogatstva, a 90 odsto je uložio u inostranstvu, interes je da se novac vrati u tu zemlju. Neke države sada po našim zamolnicama sprovode oduzimanje imovine, druge oduzimaju, ali nam za to naplaćuju troškove, treće oduzmu imovinu, ali zadrže pola za sebe, a četvrte uopšte ne postupaju po zamolnicama", rekao je Selaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: