Azilanti dobijaju hranu samo jednom

Azilanti u Centru za azil u Bogovađi dobijaju samo jedan obrok dnevno, i glad je trenutno njihov najveći problem, piše Danas.

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2012.

10:18

Default images

Prema rečima sagovornika tog lista, koji je iz jedne nevladine organizacije koja je nedavno posetila taj centar, veliki propust je i to što, kada eventualno dođe do tuče između migranata koji žive u okolnim šumama, policija ta lica deportuje u Makedoniju.

Na to, kako ocenjuje, ona nema pravo. Naime, policija može da deportuje migranta jedino ukoliko postoji odluka sudije za prekršaje. Takođe, deportacija je dozvoljena i onda kada policija zatekne migranta koji u zemlju nije ušao na legalan način. U tom slučaju policija može i da izda dozvolu za migranta da ostane u zemlji naredna 72 sata.

Takođe, sagovornik Danasa kao veliki problem navodi i izuzetno loše humanitarne uslove. To je, kako kaže, saznao od migranta koji je smešten u Centru, ali je prethodno mesec dana proveo u okolnim šumama, u kojima, prema procenama, živi više od 150 azilanata.

"Neophodno je obezbediti smeštaj za azilante koji žive u okolnim šumama. Mi nismo imali dozvolu da uđemo u Centar, ali smo od azilanata saznali da postoji mogućnost da se dodaju dušeci i tako smanji broj migranata koji su van Centra. To je posebno važno uraditi sada, kada je temperatura sve niža, pa se veliki broj ljudi i razboleo. S druge strane, neophodno je obezbediti i redovniju isporuku hrane", kaže sagovornik Danasa i dodaje da se veliki broj migranata žalio i na probleme u vezi sa higijenom.

Danas dodaje da je u nekoliko navrata pisao o navodnim nepravilnostima u radu Centra u Bogovađi. Taj list podseća da je sve počelo kada je Svetlana Jovanović, koordinatorka prihvatno-tranzitnih centara za readmisiju u Komesarijatu za izbeglice, tvrdila da joj je azilant rekao da upravnik Centra Stojan Sjekloća naplaćuje azilantima za smeštaj 40 evra, a da za izdavanje prijave o odsustvu, na koju oni imaju pravo, uzima od 10 do 30 evra.

Međutim, azilant je kasnije negirao da je to ikada tvrdio. Jovanovićeva je o svemu što je čula od azilanta sastavila službenu belešku i obavestila Kancelariju predsednika Srbije, Agenciju za borbu protiv korupcije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativnu agenciju i ombudsmana.

Povodom ovih navoda otvorena je policijska istraga i do sada je saslušano više lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: