Dačić: Nikad protiv države

Želimo integracije ka EU, ali ne po cenu da u tim procesima ostanemo bez države i elementarnog dostojanstva, poručuje predsednik vlade Ivica Dačić za "Novosti".

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2012.

22:04

Default images

Dačić kaže da na nešto takvo ne bi pristao niko u Evropi ni u svetu.

Predsednik vlade tvrdi da naša zemlja ne odustaje od evropskih integracija, ali da ne može da odobri briselske formulacije koje zadiru u teritorijalni integritet Srbije.

"Stav da poštujemo teritorijalni integritet Kosova Srbija ne može i neće da prihvati, iako razumemo objašnjenje komesara Štefana Filea da je smisao te formulacije da Evropa ne želi podelu južne srpske pokrajine. Poručujem Briselu da nas ne stavlja pred dilemu - Kosovo ili EU - jer se mi ne možemo odreći sebe i svoje države. A ne želimo ni da se odreknemo EU, kojoj stremimo", rekao nam je Dačić.

Predsednik vlade poručuje da Vlada ostaje dosledna ideji EU, jer je svesna značaja koji otvaranje pregovora o članstvu u Uniji nosi društvu i ekonomiji Srbije.

"Srbija se suočava sa nemalim političkim izazovima, kao što je pitanje Kosova, ali Vlada je spremna da se suoči sa izazovima koji joj predstoje i njihovom mirnom razrešenju. Svesni smo značaja koji otvaranje pregovora sa EU nosi društvu i ekonomiji Srbije", preneo nam je Dačić.

Prema rečima predsednika vlade, Srbija će nastaviti proces harmonizacije svog zakonodavstva sa evropskim, a EU ostaje i najvažniji trgovinski partner Srbije.

"Svesni smo da se EU suočava sa ozbiljnim ekonomskim izazovima, koji dosežu i do naših spoljnotrgovinskih partnera kao što su Rusija i Kina. Važno je da sarađujemo sa svima", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: