Tel Aviv o unapređenju statusa u UN

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat najavio je da će Palestinci tražiti od UN da unaprede njihov status u toj svetskoj organizaciji do kraja ove godine.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.09.2012.

20:33

Default images

To bi im omogućilo da tuže Izrael u međunarodnim sudovima.

Ako bude ispunjen zahtev da od entiteta posmatrača postanu država nečlanica posmatrač u UN, Palestinci će imati isti rang kao Vatikan.

Da bi se to postiglo potrebna je većina od 193 zemlje članice Generalne skupštine u UN, gde Palestinci računaju na podršku i gde rezolucije ne može da blokira najveći saveznik Izraela, SAD, navodi Rojters.

"Dan nakon (što dobijemo status) državnosti nečlana, život neće biti isti", rekao je Erekat, dodavši: "Da, okupacija će se nastaviti, naseljavanje će se nastaviti, zločini naseljenika se mogu nastaviti, ali će biti posledica".

Palestinski predsednik Mahmud Abas obratiće se Generalnoj skupštini UN 27. septembra, nakon čega će se njegovi savetnici konsultovati s drugim zemljama pre nego što podnese zahtev da Palestina postane država nečlanica posmtrač, polažući pravo na palestinsku teritoriju koju je Izrael okupirao u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Abas je tražio puno članstvo u UN prošle godine ali zahtev nije mogao da prođe kroz Savet bezbednosti, gde SAD imaju pravo veta. Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali s istočnim Jerisalimom kao glavnim gradom. Izrael je anektirao istočni Jerusalim i izgradio 120 jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Na toj teritoriji živi oko pola miliona Jevreja.

"Nakon glasanja UN Palestina će postati zemlja pod okupacijom i Izrael neće moći da kaže da je to sporno područje", kazao je Erekat.

Portparol izraelskog premijera Mark Regev odgovorio je na Erekatovu najavu upzorenjem da će zahtev za unapređenjem statusa biti "greška i udarac za mirovni proces".

"Nadamo se da se to neće desiti. Palestinci su se posvetili rešenju svih spornih pitanja u pregovorima i takva unilateralna akcija će se smatrati kršenjem", kazao je Regev.

Palestinci će podneti zahtev UN u vreme kada su mirovni pregovori već dugo u zastoju. Palestinska strana neće da se vrati za pregovarački sto dok Izrael ne zamrzne izgradnju domova za Jevreje i na Zapdanoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Palestinski lideri se nadaju da će dobiti podršku 150 od 170 članica UN za svoj zahtev, preneli su izraelski mediji. Izrael smatra da oni mogu da dođu do nezavisnosti samo kroz direktne pregovore.

Kao država posmatrač, Palestina ne može da učestvuje u debatama skupštine, ali moze da uđe agencije UN i Međunaarodni krivični sud u Hagu.
Erekat je nagovestio da će se Palestinci obratiti tom sudu nakon što postanu država posmatrač.

Oni su već ranije tražili od suda istragu navodnih zločina na palestinskim teritorijama, ali je zahtev odbijen zbog statusa u UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: