Šta Angelina stranka očekuje od nas

Visoki predstavnik partije kancelarke Angele Merkel, Andreas Šokenhof, predstavio je u Beogradu očekivanja vladajuće nemačke stranke od Srbije u sedam tačaka.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 13.09.2012.

14:02

Default images

Te tačke bi trebalo ispuniti pre početka pregovora sa EU.

Predstavnik vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije Andreas Šokenhof kaže da Nemačka očekuje da Srbija pre početka pregovora o prijemu u članstvo EU s Kosovom potpiše zajedničku pravno-obavezujuću izjavu o međusobnim odnosima koja bi bila sprovedena do kraja pregovora o prijemu.

Govoreći o zajedničkoj izjavi koju očekuju od Beograda i Prištine, on je kazao da je "na partnerima" da osmisle njen sadržaj, ali je kao primer naveo ugovor o dobrosusedskim odnosima.

On se ogradio istakavši da tu vrstu sporazuma navodi "isključivo kao primer".

"Za nas je važno da dođe do zajedničke izjave u pisanom obliku pre početka pristupnih pregovora sa EU, a da do kraja pregovora tačke izjave budu sprovedene u delo", rekao je Šokenhof na konferenciji za novinare.

"Za nas je važno da dodje do zajedničke izjave u pisanom obliku pre početka pristupnih pregovora sa EU, a da do kraja pregovora tačke izjave budu sprovedene u delo. Dakle, dogovor pre započinjanja pregovora, a realizacija dogovora do okončanja pregovora. To ostavlja odredjeni manevarski prostor", rekao je on.

Šokenhof je rekao da "sedam tačaka" nisu nikakvi novi zahtevi Berlina - već kriterijumi koji su bili predočeni ne samo prethodnoj vladi i parlamentu, već i predstavnicima svih političkih stranaka i političkih grupa u prethodnom sazivu, uključujući tadašnju opoziciju.

Osim ugovora o odnosima Prištine i Beograda, Nemačka očekuje sprovođenje dosadašnjih dogovora u procesu dijaloga Beograda i Prištine, ali očekuje i dogovor o nastavku dijaloga i izvan predviđenih tema, kao što su energetika i telekomunikacije.

Takođe, Nemačka očekuje početak ukidanja paralelnih struktura u bezbednosnom aparatu i upravi na severu Kosova i njihovog finansiranja. Kako je rekao Šokenhof, te strukture "tamo postoje nezakonito", a godišnji finansijski doprinos Beograda je, po saznanjima Berlina, "veći nego onaj doprinos koji Srbija dobija od EU".

Berlin želi i da Beograd kontinuirano utiče na Srbe na severu Kosova da aktivno sarađuju sa Euleksom i Kforom, kao i da "doprinese promeni svesti".

"Severni deo Kosova nije deo Srbije, ali znamo da Beograd tamo ima značajan uticaj... Znamo, takođe, da nova vlada Srbije tamo može još više uticati. Zbog toga očekujemo da Beograd još više upotrebi svoj uticaj i kontinuirano utiče na Srbe sa severa Kosova da oni aktivno sarađuju sa Euleksom i Kforom i da doprinose menjanju svesti", rekao je Šokenhof.

Beograd treba da ispuni akcioni plan potpisan sa Evopskom komisijom, posebno kada je reč o reformi pravosudja i borbi protiv korupcije. Nemačka tražiti vidljive pomake u razjašnjenju paljenja njihove ambasade 2008. godine.

Zatim traže se jasni signali "u pravcu pomirenja u regionu". Šokenhof je naveo da je izjavom da "nije bilo genocida u Srebrenici" u tom kontekstu učinjen korak unazad. Ono sto je Šokenhof govorio na konferenciji nema u zvaničnim saopštenjima sa sastanaka koje su predstavnici nemačkog Bundestaga imali sa srpskim zvaničnicima, navodi se da je Beograd spreman za nastavak dijaloga.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić naglasio je neophodnost da preduslovi za otvaranje pregovora sa EU budu objektivni, jasni i da se ne proširuju.

Srbija je proteklih godina preduzela bitne korake u prevazilaženju prošlosti i za poboljšanje odnosa sa susednim državama, ali su potrebni dalji koraci, posebno u pogledu BiH, rekao je Šokenhof.
"Mimo toga nemamo nikakvih drugih očekivanja pre otpočinjanja pregovora", poručio je on.

Šokenhof je istakao da su to ista očekivanja koja je i nemačka kancelarka Angela Merkel navela prilikom prošlogodišnje posete Beogradu i dodao da je Berlin svestan koliko je ovo pitanje osetljivo u Srbiji i da zato naglašava da ne postoje nova očekivanja, već da je to isti stav Nemačke kao i ranije, "s ciljem da se da zeleno svetlo za otpočinjanje pregovora sa Srbijom".

Prema njegovim rečima, važno je da se saopšti šta Berlin očekuje od Srbije pre nego što se, posle preporuke Evropske komisije u oktobru, bude u Evropskom savetu izjašnjavao o početku pregovora. Šokenhof je ipak istakao da ne govori u ime nemačke vlade, već da su to kriterijumi koje zahteva vladajuća stranka u Nemačkoj, a vlada će, kako je primetio, delovati na osnovu odluke parlamenta, koji će glasati pošto Evropska komisija iznese svoje mišljenje. Šokenhof i delegacija nemačkog parlamenta razgovarali su danas u Beogradu sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Vučić je u razgovoru s njima potvrdio spremnost Beograda da nastavi dijalog sa Prištinom i istakao da je interes Srbije da što snažnije sarađuje sa Nemačkom. On je takođe otvrdio spremnost za nastavak dijaloga sa Prištinom i ispunjenje obaveze koje je preuzela prethodna vlada.

Ministar spoljnih poslova Srbije je naglasio da bi preduslovi za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom trebalo da budu objektivni i jasni i da se ne proširuju.

"Srbija u EU je interes Nemačke"

Predstavnici vladajuće koalicije CDU-CSU u nemačkom Bundestagu sastali su se sa predsednikom Narodne skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem ocenili su da je pridruživanje Srbije Evropskoj uniji u interesu Nemačke i dodali da će Bundestag pre odluke o sledećoj fazi pridruživanja sam doneti svoju odluku.

Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika Skupštine Srbije, predstavnici vladajuće koalicije nemačkog parlamenta, koje je predvodio Andreas Šokenhof, naglasili su činjenicu da Bundestag ima posebnu grupaciju koja se bavi integracijom zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Poseta srpskom parlamentu, kako se ističe, ima za cilj upoznavanje nemačkih parlamentaraca sa situacijom u Srbiji i njenim naporima na putu pridruživanja Evropskoj uniji.

Šokenhof je konstatovao da se promenom vlade i novom skupštinskom većinom u parlamentu nisu promenili prioriteti srpske politike koji se odnose na pridruživanju Evropskoj uniji i uverio svog domaćina u potpunu otvorenost nemačkog parlamenta prema Srbiji, ističe se u saopštenju.

Predstavnici Demohrišćanske unije zainteresovani su za blisku saradnju sa srpskim parlamentom i van pitanja koja se odnose na Evropsku uniju, a uz pomoć fondacije Konrad Adenauer spremni su da saradnju dva parlamenta podignu na viši nivo.

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović zahvalio se na podršci predstavnika poslaničke grupe u nemačkom parlamentu i ocenio da je u odnosima Srbije i Nemačke otvorena nova era kao i da se nada da će to u narednom periodu biti vidljivo i u saradnji parlamenata.

"Svesni uloge koju Nemačka i njen parlament imaju u Evropskoj uniji i vrlo smo raspoloženi da unapredimo parlamentarnu saradnju u svim oblastima", izjavio je Stefanović i upoznao goste sa prioritetima za koje smatra da će u parlamentu ubrzati i unaprediti procese prema Evropskoj uniji.

Stefanović je, u vezi sa ispunjavanjem uslova za sledeću fazu u odnosima sa EU, posebno istakao čitav niz zakona koji će se uskoro naći pred Skupštinom i koji se odnose na borbu protiv korupcije i poboljšanje rada pravosudja u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: