Obama:Crvena linija hemijsko oružje

Predsednik SAD Barak Obama kaže da bi crvena linija posle koje bi promenio stav o krizi u Siriji bila upotreba hemijskog oružja. Sirija:Hemijsko oružje izgovor.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

08:24

Default images

Obama je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da do sada nije izdao naredbu o vojnoj intervenciji SAD u Siriji, ali da Vašington sa "velikom pažnjom posmatra" dešavanja u toj zemlji.

Kako je javila agencija Frans pres, Obama je naglasio da bi odluka sirijskih vlasti da upotrebe hemijsko oružje imala "ogromne posledice" i da bi "znatno promenila njegove procene" o rešavanju sirijske krize.

"To nije samo pitanje koje zabrinjava Siriju, već i naše bliske saveznike u regionu, uključujući i Izrael. To zabrinjava i nas. Ne možemo da imamo situaciju u kojoj hemijsko ili biološko oružje dospeva u ruke pogrešnih ljudi", kazao je američki predsednik.

Obama je izrazio i duboku zabrinutost zbog nedavnih napada avganistanskih bezbednosnih snaga na pripadnike misije NATO-a, najavljujući da će o tom problemu razgovarati s predsednikom Avganistana Hamidom Karzaijem.

Govoreći o nedavnim smrtonosnim napadima pripadnika avganistanskih snaga bezbednosti na trenere NATO-a i američke trenere, Obama je naveo da je očigledno da je potrebno uložiti više napora u njihovu obuku.

"U dužem periodu videćemo manje američkih i koalicionih žrtava tako što ćemo se držati našeg tranzicionog plana i tako što ćemo osigurati da imamo najefikasnije moguće avganistanske snage bezbednosti, ali to moramo da učinimo tako da naši momci ne budu ranjivi", rekao je predsednik SAD.

Sirija: Hemojsko oružje izgovor

Tvrdnje Zapada da Sirija ima hemijsko oružje predstavlja samo povod za spoljno mešanje, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Moskvi potpredsednik sirijske vlade Kadri Džamil.

"Zapad samo traži izgovor za spoljno mešanje", rekao je sirijski vicepremijer posle susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejom Vavrovom, preneo je Itar-Tas s.

Džamil je, takodje, podsetio na "iračku istoriju sa oružjem za masovno uništenje: čim je Irak okupiran, ispostavilo se da nikakvog oružja tamo nema".

Za izjave američkog predsednika Baraka Obame o mogućnosti vojnog upada u Siriju zbog pretnje hemijskim oružjem, Džamil je rekao da su "propagandističke pretnje", povezane sa predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

"Tamo počinju razno-razne igre", dodao je on.

Džamil je kazao i da je vojni upad u Siriju nemoguć, jer bi to stvorilo opasan presedan za čitav region. Potpredsednik vlade Sirije je rekao da je potrebno započeti unutarnacionalni dijalog ali bez uslovljavanja ili spoljnog mešanja.

"Ako takav bude pristup, o ostalim pitanjima biće moguće postići dogovor", naveo je Džamil.

On je napomenuo da se u okviru tog dijaloga može razgovarati i o ostavci sirijskog predsednika Bašara al Asada, ali ne pre početka dijaloga.

"To ne može biti preduslov za dijalog", naglasio je Džamil. Rusko ministarstvo inostranih poslova je posle susreta Lavrova sa Džamilom saopštilo da je Damask spreman da odmah započne politički dijalog sa opozicijom, kao i da je podpredsednik sirijske vlade podsetio da je vlast odavno imenovala svog predstavnika na tim pregovorima, Alija Hajdara.

"Sirijska strana zahvalila je Rusiji na pomoći koju pruža Siriji, uključujući pomoć preko medjunarodnih humanitarnih organizacija", navodi se u saopštenju.

„Ne postoji alternativa rešavanju (konflikta) na temelju odgovarajućih rezolucija SB UN, plana (izaslanika UN i Arapske lige) Kofija Anana i ženevske izjave Akcione grupe za Siriju", istakli su sagovornici.

Ranije je zamenik načelnika Federalne uprave za bezbednost skladištenje i uništavanje hemijskog oružja, pukovnik Vladimir Mandić, izjavio da Rusija nema veze sa sirijskim hemijskim oružjem, prenela je ruska državna agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: