Skupa mrsna, pravoslavna svadba

Teško se mladi odlučuju na brak, a na odugovlačenje ih teraju i propratne cene. Za crkveno "da" potrebno je izdvojiti do 100 evra, a za izlazak matičara oko 90.

Izvor: B92

Subota, 18.08.2012.

23:46

Default images

Još teže će da taj događaj obeleže u širokom krugu rodbine i prijatelja.

Objašnjenja poput „hteli smo malu svadbu” ili „nama taj čin ništa ne znači” retko su istinita, a najčešće su samo veo ispod koga je – „nismo imali novca”.

Odluke o svečanom ručku za roditelje i kumove ili žurci nešto elegantnijoj od one za proslavu punoletstva sve su češće i zbog činjenice da je prosečna plata od 350 evra jedva dovoljna da pokrije troškove iznajmljivanja venčanice. Proračuni da će se veselje isplatiti – tačni su, ali zavise samo od toga da li su i mladenci bili darežljivi kada su kao gosti na svadbe odlazili. Ako planirate glomaznu proslavu, evo male računice.

Da bi brak bio zakonski priznat, neophodno je da bude sklopljen u opštini, a opštinsko „da” ne može da prođe bez uverenja o državljanstvu i izvoda iz matične knjige rođenih. Republičke takse za oba papira iznose tačno 990 dinara.

"Mnoge opštine u Srbiji, kako bi došle do dodatnih prihoda, naplaćuju i zahtev za dobijanje ovih dokumenata. Mi to ne radimo, ali svuda se naplaćuje usluga venčanja. Ona u našim prostorijama košta 200 dinara, dok takozvani izlazak matičara na teren iznosi 10.400 dinara," objašnjavaju za Politiku zaposleni u beogradskoj opštini Stari grad.

Tačnu sumu za sklapanje crkvenog braka teško je utvrditi. Iako nas većina sveštenika uverava da je ona simbolična i da „zavisi od mogućnosti”, metodom raspitivanja kod onih koji su „da“ nedavno izgovorili u crkvi utvrdili smo da je tarifa između 8.000 i 12.000 dinara. Sitnica? Čekajte, to je tek početak.

Pošto je brak sklopljen i dogovor oko prezimena postignut, slavlje valja započeti u restoranu. Samo iznajmljivanje prostora mladenci će morati da plate oko deset evra po gostu, a za hranu i piće doplaćuje se još između 35 i 45 evra. Naravno, postoji i jeftinija varijanta koja podrazumeva da se hrana ne kupuje od restorana, već da se za to domaćini pobrinu sami. Mlada će (u venčanici koju je iznajmila po ceni od 200 do 1.000 evra) plesati sa mladoženjom (koji je svoje odelo kupio za oko 400 evra) uz muziku koju svira bend za samo njih dvoje i, naravno, za 1.000 evra. Toliko košta osiguranje od „danas majko ženiš svoga sina” i vrcavih želja i čestitki.

Dok tancuju, sada već bivšoj gospođici, može da se dogodi krah frizure koju je upriličila za 20 evra. To joj verovatno neće mnogo zasmetati, jer je prilikom primanja čestitki i brojnih poljubaca pokvarila šminku vrednu blizu 30 evra.

Naravno, podrazumeva se da je novopečeni bračni par jedno drugom stavio na ruku burmu u vrednosti od, recimo, 400 evra, da je mlada već bacila bidermajer „težak” 3.000 dinara devojci koja će naredna da se preračunava. Mnogi gosti pod dejstvom alkohola ne primećuju one mašne od tila i satenske presvlake za stolice, ni one divne cvetne aranžmane na stolovima... A koštale su ih, nije da nisu... Čitava dekoracija oko 600 evra. Zato su zvanice mladenačku tortu, čiji kilogram košta 1.000 dinara, smazale do poslednjeg, sedmog sprata. Ni sami domaćini se više ne sećaju koliko su platili cipele, ni kako su im izgledale pozivnice i jesu li odabrali one od 50 centi ili su dali troduplo više. Pamćenje su obezbedili kod fotografa i snimatelja za po 200 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: