Sirijski premijer prebegao u Jordan

Premijer Sirije i tri ministra prebegli su u Jordan, a još jedan general i više od 30 vojnika stigli su u Tursku.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.08.2012.

12:02

Default images

Visoki zvaničnik pobunjeničke Slobodne sirijske vojske Ahmad Kasim izjavio je danas da je premijer Riad Hidžab prebegao u Jordan, zajedno s još tri ministra, čiji identitet za sada nije poznat.

Hadžib je najviši vladin zvaničnik koji je prebegao tokom 17-mesečne pobune protiv režima predsednika Bašara el-Asada.

Sirijska državna televizija je neposredno pre Kasimove izjave javila da je Hidžab smenjen, manje od dva meseca pošto je imenovan za premijera. On je prethodno bio ministar poljoprivrede.

Za novog premijera prelazne vlade imenovan je dosadašnji zamenik premijera Omar Galavandži, preneo je Rojters.

Predsednik Bašar el Asad je Hidžaba, koji je pre toga bio ministar poljoprivrede, imenovao za premijera u junu, posle majskih parlamentarnih izbora koji su, prema tvrdnjama vlasti, bili korak napred u pravcu političkih reformi, ali su ih protivnici odbacili kao farsu.

Šef sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman rekao je da je Hidžab "napustio Siriju".

Istovremeno, turska agencija Anadolija javila je da je još jedan general sirijske vojske stigao u Tursku da bi se pridružio opozicionim snagama, zajedno s još pet visokorangiranih oficira i više od 30 vojnika.

Oko 400 sirijskih civila, među kojima preovlađuju žene i deca, došlo je zajedno s vojnicima u Tursku.

U Turskoj ima 46.500 sirijskih izbeglica koje su pobegle zbog nasilja u zemlji i smeštene su u kampove uz granicu, dok su bivši pripadnici sirijske vojske smešteni u odvojeni kamp koji je dodatno obezbeđen.

Inače, borbe u Siriji se nastavljaju, a u Damasku je u zgradi državne televizije eksplodirala bomba. Nije bilo žrtava.

Opozicija: Režim se raspada

Lider opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta Abdel Baset Sajda izjavio je danas da je odluka premijera Riada Hidžaba da napusti zemlju znak da se režim "raspada".

"Pozdravljamo prebeg Riada Hidžaba i svih ostalih među kojima ima civilnih i vojnih zvaničnika", rekao je Sajda agenciji Frans pres u telefonskoj izjavi i ocenio da to "znači da se režim raspada".

"Ovo je početak kraja", kazao je lider glavne sirijske opozicione koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: