"Šoškićeva smena realan epilog"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je veoma realno da epilog sutrašnje sednice Skupštine Srbije bude smena guvernera Narodne banke Dejana Šoškića.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 01.08.2012.

20:17

Default images

Nikolić je u intervjuu televiziji Pink rekao da je proteklih 12 godina svaka nova vlast imala potrebu da ima guvernera Narodne banke u kojeg će imati poverenja i zapitao se zbog čega se digla velika prašina oko promene guvernera.

"Sačekajte, ako Skupština promeni guvernera Narodne banke Srbije, a može da ga promeni po zakonu, procenite njegov rad. Mi loše ocenjujemo rad guvernera Narodne banke Srbije", kazao je Nikolić, pred sutrašnje zasedanje parlamenta na kojem će se razmatrati i izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS).

Predsednik Srbije ocenio je da je veliki deo privrede Srbije nestao zato što se zaduživao po jednom kursu dinara, a danas se dug otplaćuje po 50 odsto većem kursu.

U Briselu sa zabrinutošću gledaju na najavljenu smenu guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića, rečeno je Tanjugu u sedištu Evropske unije. Predsednik Srbije izjavio je da Srbija nema pravo ni da se odriče Kosova, ni da se od njega svakoga dana udaljava. On je rekao da jedva čeka da se formira Nacionalni savet za bezbednost kako bi bila definisana strategija rešavanja kosovskog problema.

"Sve vreme čekam da se vlada formira, da dobijemo Savet za nacionalnu bezbednost, da na njemu svi otvoreno, a ja prvi imam tu obavezu, iznesemo svoje viđenje kako treba rešiti situaciju na Kosovu i Metohiji", rekao je Nikolić.

"Potom treba onaj koga vlada ovlasti, prvo da se upusti u nastavak razgovora, a potom i u razgovore sa drugim ljudima u Srbiji koji mnogo znače, i od kojih treba tražiti savet i saglasnost", dodao je Nikolić.

Nikolić je, međutim, dodao da je "sve u principu jasno".

"Srbija nema pravo na odricanje od Kosova i Metohije, isto tako nema pravo da se svakog dana pomalo udaljava od Kosova, a ponekad se čini kao da nam pesak curi kroz prste", rekao je on.

Predsednik je ukazao da konsenzus nije samo kad državni vrh raspravlja o važnom pitanju, već da on treba stepenasto da se izgrađuje.

Nikolić je rekao da je Savet za nacionalnu bezbednost "organ koji će morati najverovatnije da predloži strategiju za Kosovo i Metohiju", te da su u njemu članovi po službenoj dužnosti ministri i direktori službi bezbednosti.

"Rodić bi bio dobar izbor za šefa BIA"

Predsednik Srbije izjavio je da bi Nebojša Rodić koji je trenutno generalni sekretar predsednika Republike, bio dobar izbor za šefa Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

"On je državni pravnik sa jako dugim iskustvom i siguran sam da bi taj posao obavljao izuzetno dobro, jer nije čovek koji bi se bavio prisluškivanjem, zataškavanjem, pravljenjem fajlova i dosijea", rekao je Nikolić.

Nikolić je, međutim, podsetio, da će odluku o novom šefu BIA doneti Vlada Srbije.

Prema Zakonu o Bezbednosno-informativnoj agenciji, direktora BIA postavlja i razrešava Vlada Srbije. Mandat direktora traje pet godina, ali ga Vlada može razrešiti i pre vremena. Takođe, prema Zakonu o BIA, „pripadnici Agencije ne mogu biti članovi političkih partija“.

Pre Rodićevog imenovanja, vlada mora da razreši dužnosti aktuelnog direktora Sašu Vukadinovića, koji će ostati poznat po tome što je dan nakon njegovog imenovanja uhapšen haški begunac Radovan Karadžić. Na pitanje da li i dalje stoji pri stanovištu da nikome mandat nije zagarantovan na četiri godine, Nikolić je ponovio da nijedna vlada, pa ni ona koju je sastavio SNS ne mora da traje pun mandat.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlada će ili biti uspešna ili je neće biti, a nikome u njoj nije overen mandat na četiri godine.

"Zbog Srbije želim da ova vlada bude uspešna", zaključio je Nikolić.

Predsednik Srbije izjavio je da će borba protiv korupcije i kriminala biti odlučna, oštra i opasna, a "moguće je i da Srbija dobije novog Sanadera".

"Videćemo ko je koliko umešan, ne mogu sada da kažem da će dobiti (novog Sanadera), ali može da se desi", kazao je predsednik Srbije.

On je ocenio da ne treba "proganjati bivše", ali i poručio i da će biti organizovana "hajka" na kriminal. Predsednik Nikolić izjavio je da treba utvrditi da li su nepoštovanje protokola i nemar uzrok nesreće na Kopaoniku, u kojoj su dvojica podoficira Vojske Srbije poginula prilikom čišćenja terena od eksplozivnih sredstava.

"Videćemo, neka ostane da sačekamo nalaz istražnog sudije i vidimo šta se tačno desilo i pod kojim okolnostima, ali ovo otvara pitanje da li postoji nemar koji se provlači neprekidno kroz ljude na najodgovornijim funkcijama", kazao je Nikolić.

Nikolić je ukazao da su nastradali veoma stručni, iskusni i osposobljeni ljudi Vojske Srbije.

"Bojim se da nije postovan protokol. Ako nije, konačno je vreme da izađemo pred građane Srbije i kažemo taj i taj nije sve uradio, nije sve obezbedio, da ne pada krivica na one koji su stradali", kazao je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: