"Obraz": Žalba sudu u Strazburu

Ustavni sud je doneo odluku o zabrani "Obraza". Reč je o veoma štetnoj odluci i ubeđen sam da je duboko politički motivisana, kaže zastupnik ove organizacije.

Izvor: B92

Sreda, 13.06.2012.

22:44

Default images

"Kad dobijemo odluku Ustavnog suda o zabrani rada "Obraza" i detaljno je pročitamo, tek tada ćemo se obratiti javnosti i izneti svoj stav u vezi s tim", kazao je za "Novosti" Mladen Obradović, prvi čovek ovog udruženja, ne želeći da unapred bilo šta komentariše.

Podsetimo, Ustavni sud je prihvatio zahtev Republičkog javnog tužilaštva, uz obrazloženje da je "Obraz" ne samo tolerisao, već i podržao aktivnosti članova u incidentima tokom kojih je dolazilo do povreda Ustavom zajemčenih prava određenih društvenih grupa i u kojima je iskazan diskriminatorski odnos prema tim grupama.

Zastupnik "Obraza", advokat Goran Petronijević, za "Novosti" je naglasio da će se žaliti sudu u Strazburu, kako se ovakve stvari više ne bi događale. Ističući da ne želi mnogo da polemiše dok ne dobije odluku, Petronijević navodi da je njenim donošenjem došlo do ozbiljne diskriminacije većeg broja ljudi, onih koji su članovi "Obraza", kao i onih koji su njihovi simpatizeri.

"Radi se o veoma štetnoj odluci i ubeđen sam da je ona duboko politički motivisana", navodi Petronijević. "Smatramo da je zabrana potpuno antidemokratska mera. Zabranom se ne dolazi do demokratije, već ona vodi u autokratiju. Ustavni sud ne može da zabrani nečije uverenje i mišljenje."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: