"Trgovci drogom ulažu u nekretnine"

Jedinica za finansijske istrage MUP-a za tri godine proverila je više od 2.000 osoba, 1.200 firmi, 450 kuća i 1.300 stanova, kaže načelnik Aleksandar Milojević.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2012.

00:59

Default images

On za "Danas" ističe i da su predmet istraga bila i 930 vozila i više od 370 lokala za koje se sumnja da su proistekla iz krivičnog dela.

"Primetili smo da, u poslednje vreme, osumnjičeni najčešće prepisuju sumnjivu imovinu na svoje roditelje i decu, kao i direktore firmi", objašnjava Milojević.

"Nedavno smo imali i slučaj da je osumnjičeni prepisao šest vozila i stan na ime svoje majke, koja nije imala ni dan radnog staža ili bilo kakav legalni prihod", dodaje on.

Na pitanje novinara lista "Danas" da li su kriminalci prestali da prepisuju imovinu na ljubavnice i supruge, načelnik Milojević kaže da ima i takvih slučajeva, ali ređe, jer su se i oni "opametili“ i da ne žele da ostanu bez imovine u slučaju suđenja. Prema njegovim rečima, imovina se najčešće registruje na pouzdanu osobu, koja se kasnije neće predomisliti po pitanju vlasništva. Policija nema tačnu procenu vrednosti oduzete imovine, dodaje on, ali ona iznosi više od 350 miliona evra.

"Dosad je privremeno oduzeto 70 miliona dinara i devet miliona evra, od kojih je trajno oduzeto 147.000 evra. Moram da napomenem da oduzeti novac nije jedino merilo i pokazatelj uspešnosti našeg rada. Naime, o našoj efikasnosti u borbi protiv kriminala i korupcije najbolje govore podaci o oduzetim nekretninama", navodi Milojević.

On dodaje da osumnjičeni većinu ilegalno stečenog novca ulažu u nekretnine ili u privatizaciju preduzeća u Srbiji. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, on kaže da je uočeno da trgovci drogom najčešće ulažu u nekretnine ili vozila, dok osumnjičeni za privredni kriminal najčešće kupuju firme.

"Interesantno je i da su više od 300 stanova, koje smo proveravali, u suštini u vlasništvu raznih firmi", naglašava Milojević.

Tokom trogodišnjeg rada Jedinice ukupno smo sproveli više od 500 finansijskih istraga, od čega više od 150 samo tokom poslednjih godinu dana. On dodaje da je dosad završeno oko 410 predmeta. Prema njegovim rečima, pripadnici Jedinice imaju odličnu saradnju sa svim državnim institucijama, i na republičkom i lokalnom nivou, kada je reč o istragama.

"I dalje je jedan od najvećih problema u našem radu nepostojanje jedinstvene elektronske baze podataka, koji su relevantni za istrage, što pomalo usporava naš rada. Mada, i tu su zabeleženi pomaci, jer su decembra prošle godine ministar policije i direktor Republičkog geodetskog zavoda potpisali protokol o saradnji, kojim je omogućeno da policija koristi podatke tog zavoda u svojim istragama", objašnjava Milojević.

Nedavno je zabeležen i rekord Jedinice, dodaje naš sagovornik, jer su samo za četiri dana uspeli da identifikuju kod osumnjičenih za trgovinu drogom četiri stana, od kojih su tri u međuvremenu trajno oduzeta.

Kada je reč o zapleni ilegalne imovine, načelnik Jedinice za finansijske istrage kaže da je i dalje "rekorder“ Darko Šarić, koji je osumnjičen za trgovinu drogom, kao i članovi njegove kriminalne grupe. Veliki deo te imovine, ističe on, u međuvremenu je i trajno oduzet.

Na pitanje da li su kriminalci "unapredili“ načine skrivanja ilegalnog novca Milojević, kroz osmeh, kaže da policija "intenzivno prati njihov rad“, kao i da uvek ima i spreman odgovor na njihove nove metode "rada“. Između ostalog, ukazuje naš sagovornik, pripadnici Jedinice su do sada prisustvovali na više od 80 seminara, koje su organizovali OEBS, italijanska finansijska policija Garda di finansija, Savet Evrope, kao i program američkog Ministarstva pravde - ICITAP i OPDAT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: