Čistka u vrhu SRS-a

Na burnoj petočasovnoj sednici Centralne otadžbinske uprave došlo do prave čistke u vrhu stranke. Doskorašnji prvi čovek SRS Dragan Todorović sada je samo član.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2012.

00:57

Default images

Kako saznaje Danas, na predlog lidera Vojislava Šešelja Centralna otadžbinska uprava je za nove potpredsednike SRS-a izabrala Vjericu Radetu, Zorana Krasića, Nemanju Šarovića i Dejana Mirovića, najviše eksponirane funkcionere u predizbornoj kampanji.

Kao što se i očekivalo, nakon izbornog debakla, SRS izabrala je novi sastav užeg partijskog rukovodstva. To bi bio logičan sled događaja da četvoro novoizabranih funkcionera ne snose i najveću odgovornost za to što su radikali, nakon dvodecenijskog parlamentarnog staža, završili ispod cenzusa.

Dragan Todorović, doskorašnji prvi čovek radikala u odsustvu Šešelja, nije više potpredsednik stranke niti je predsednik Izvršnog odbora.

Pored njega nisu reizabrani potpredsednici Aleksandar Martinović, koji je slovio za novu perspektivnu nadu, kao ni vojvođanski kadar Milorad Mirčić i, očekivano, Gordana Pop Lazić. "Kurir" piše da je Lidija Vukićević vratila člansku kartu Srpske radikalne stranke.

Izvori lista "Danas" navode da nije slučajno to što Todorović nije više potpredsednik.

"Već duže vreme između njega i Šešelja tinja sukob oko koncepcije vođenja stranke. Todorović je zagovarao da mladi ljudi zauzmu čelne pozicije i malo razdrmaju učmalu atmosferu, a da se oni koji su preterano eksponirani na neko vreme sklone sa strane. Šešelj je bio protiv toga, zbog čega je Todorović pred parlamentarne izbore saopštio da se povlači iz stranke, navodno zbog poslovnih problema. I na subotnjoj sednici Centralne otadžbinske uprave Todorović je izneo niz kritika, tvrdeći da je moglo štošta da se uradi drugačije. Kako to nije prihvaćeno, saopštio je da će ubuduće biti običan član stranke“, kaže izvor lista iz vrha SRS.

Todorović nije hteo da komentariše nezvanična saznanja našeg lista.

Drugi istaknuti potpredsednik Aleksandar Martinović u subotu se nije ni pojavio na sednici najvišeg stranačkog organa. On je svoje odsustvo nagovestio prošle sedmice, kada je na zasedanju Uprave, zajedno s nekolicinom „mladih lavova“, tražio od Vjerice Radete da podnese ostavku kao najveći krivac za izborni poraz. Ona je to odbila da učini, poručujući da „nema kome da podnese ostavku“. Martinović je tada, besan zbog njene reakcije, napustio sednicu rekavši: „Gospodo, do viđenja, ja ovde nemam šta da tražim do daljeg“.

Izvori lista "Danas" navode da Martinović nema nameru da prelazi u SNS ili neku drugu stranku, ali će aktivan politički rad „zameniti strukom“.

Boris Aleksić, još jedan iz plejade mladih nada SRS, u subotu je prisustvovao sednici Centralne otadžbinske uprave, ali samo da bi podneo ostavku na mesto člana Predsedničkog kolegijuma i Uprave. Aleksić za list "Danas" nije želeo da objasni razloge za takav potez, dodajući da je „tamo gde treba rekao ono što treba“. Rekao nam je i da ostaje član stranke.

Milorad Mirčić je prisustvovao sednici najvišeg organa SRS, ali nije želeo da se izjašnjava o ponuđenom mestu predsednika Izvršnog odbora. Zbog toga će Nemanja Šarović i u narednih šest meseci biti v.d. predsednika IO. Znatan deo članstva SRS Šarovića smatra krivim za loše rezultate na izborima za Skupštinu grada Beograda.

Dejan Mirović će se ubuduće s mesta potpredsednika stranke baviti spoljnim poslovima, pre svega Rusijom i Haškim tribunalom, dok će Zoran Krasić biti zadužen za pravna pitanja i odbranu Šešelja. Vjerica Radeta, osim funkcije potpredsednice, imaće i status „specijalnog savetnika“. O tome koga će da savetuje i kako je, uprkos pritiscima članstva da podnese ostavku, napredovala, Radeta juče nije želela da govori. „Nisam u prilici da govorim o stranačkom angažmanu“, kazala je Radeta za "Danas", ljubazno se izvinjavajući.

U okviru rekonstrukcije užeg rukovodstva stranke, na funkciju generalnog sekretara izabrana je Ana Simonović, a novi predsednik Gradskog odbora Beograda je Aleksandar Dražić.

Sednica Centralne otadžbinske uprave protekla je bez većih direktnih sučeljavanja, sa izuzetkom podužeg oštrog dijaloga između dvojice dosadašnjih poslanika Jadranka Vukovića i Zorana Krasića. Vuković je optužio Krasića da, „kao što je u parlamentu uzurpirao govornicu, tako je uzurpirao i izbornu kampanju“, optuživši ga da uništava stranku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: