Dan tišine u Francuskoj

Posle zvanične predizborne kampanje za odlučujući drugi krug predsedničkih izbora, u Francuskoj je "dan tišine" pred sutrašnje glasanje.

Izvor: B92

Subota, 05.05.2012.

08:43

Default images

U drugom krugu predsedničkih izbora za petogodišnji mandat bore se aktuelni predsednik Nikola Sarkozi i socijalista Fransoa Oland.

Glasanje će za oko 900.000 birača početi već danas na ostrvskoj teritoriji Sen Pjer i Mikelon, a zatim i u Gvadalupeu, na Martiniku, u Francuskoj Gvajani, Francuskoj Polineziji, kao i u diplomatskim predstavništvima u Americi zbog vremenske razlike.

Prema izbornom zakonodavstvu, kandidatima je zabranjeno da danas agituju, a medijima da objavljuju rezultate istraživanja javnog mnjenja koji bi mogli da utiču na raspoloženje 45 miliona birača, prenele su agencije.

Poslednjeg dana kampanje, favorit predizborne trke Oland održao je završni miting u gradu na jugozapadu Perigou, dok je Sarkozi to učinio u obalskom gradu na zapadu zemlje Sabl d' Olonu.
Nikola Sarkozi (Fonet, arhiva)
"Svaki glas će biti važan (...) Ne možete da zamislite na kakvoj ivici će se sve sutra odigravati", rekao je Sarkozi pristalicama, najavljujući u izjavi glasu "Jurop 1" "veliko iznenađenje".

Oland je, pak, svoje biračko telo pozvao da mu obezbedi jasnu pobedu tako da može da ima mandat da sprovede svoj levičarski program i bori se protiv strogih mera štednje koje sprovodi EU.

Rekao je i da mogućim odlaskom Sarkozija problemi u Francuskoj neće nestati i da on "neće odneti javni dug, nezaposlenost i socijalne probleme sa sobom".

Agencije uočavaju da je broj socioloških istraživanja u ovoj predsedničkoj kampanji dostigao rekord - približno 400, što je za trećinu više nego na izborima 2007. godine.

Prema poslednjim anketama pobeda je prognozirana Olandu, s tim što se razlika u odnosu na Sarkozija smanjila u poređenju s onom u prethodnim sedmicama.
Analitičari predviđaju da će glasanje biti napeto, a razlika između kandidata minimalna, kao što je 1974. kada je u borbi Fransoa Miterana i Valerija Žiskara d' Estena odlučilo samo 1,5 odsto ili 400.000 glasova prednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: