Trećina dece "rasisti" prema Romima

U Srbiji 37 odsto dece pokazuje izrazito rasističke stavove prema Romima, rezultati su istraživanja Helsinškog odbora iz 2011.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2012.

14:43

Default images

Koordinator Lige za dekadu Roma Osman Balić je na seminaru posvećenom izveštavanju o romskoj populaciji kazao da taj podatak predstavlja ozbiljan društveni problem, ukazujući da su deca takav stav ponela najverovatnije iz kuće i škole, kao i da veliki uticaj imaju mediji.

Komentarišući ulogu medija u formiranju stava građana prema Romima, Balić je ukazao na jučerašnje i današnje pisanje jednog uglednog beogradskog dnevnog lista u čijim člancima se Romi pominju u negativnoj konotaciji, što ukazuje na zlu nameru.

"O Romima se piše kao da su remetilački faktor u Srbiji", kazao je Balić i dodao da novinari o toj populaciji pišu bez dovoljno znanja i direktnog kontakta sa akterima koji se pominju u tekstovima.

On je takođe ukazao na moguće teme o kojima novinari treba da pišu, među kojima su - zašto je za tri godine sredstva za samozapošljavanje dobilo 185 Roma, zašto se napadači na Rome ne kažnjavaju zatvorskom kaznom, zašto je samo 0,001 odsto Roma zaposleno u državnoj upravi, koliko Roma prima socijalnu pomoć ...

Balić je apelovao na novinare da, koliko je god moguće, ne pišu o negativnim stereotipima o Romima sve dok se ne informišu o njihovoj kulturi.

Na skupu je takođe ukazano na podatke UNDP-a iz 2005. godine prema kojima je procenat zaposlenosti kod romske populacije samo 17 odsto na 60 odsto neromske, kao i da tek svaki stoti Rom upiše fakultet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: