Kuper: Regionalna saradnja ključna

Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper ističe, uoči nove runde razgovora u Briselu, da je pitanje regionalne saradnje od ključne važnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

15:48

Default images

Na dnevnom redu sutrašnje runde dijaloga biće regionalno predstavljanje Prištine i primena postignutih sporazuma.

Govoreći o nastavku dijaloga, Kuper je novinarima rekao da će, pored regionalnog predstavljanja Prištine, glavna tema biti primena sporazuma o integrisanom upravljanju granicama.

"Ako uspemo da dođemo do sporazuma sutra, to će biti dobro za Kosovo i za region", rekao je Kuper.

Za integrisano upravljanje granicama, on je naveo da "nema smisla imati dogovor ako se on ne primenjuje".

"Sada je reč o tome da se politički sporazum prevede u nešto funkcionalno i operativno", dodao je Kuper.

On je naglasio da je pitanje regionalne saradnje od ključne važnosti, jer je i sama EU zasnovana na tome. Kako je dodao, EU sada radi na evropeizaciji regiona Zapadnog Balkana.

Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je ranije danas da je Srbija spremna na dogovor i istakao da bi osnov za to bio asimetrični model.

Premijer Kosova Hašim Tači, s druge strane, tvrdi da je model predstavljanja, u kojem bi, pored Kosova, bili pomenuti i Rezolucija 1244 i mišljenje MSP i Rezolucija o nezavisnosti, izbalansiran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: