SNP Naši će da zaposednu kasarne

Aktivisti Srpskog narodnog pokreta Naši zajedno sa drugim organizacijama najavili su da će mirno zaposesti pojedine napuštene objekte vojske u narednim danima.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 27.12.2011.

09:08

Default images

Zaposešće objekte kako bi u njima obezbedili prostor za svoje delovanje i održavanje kulturnih dešavanja i humanitarnih akcija, kažu u saopštenju.

SNP Naši kažu da su se na ovaj potez odlučili nakon "nezakonitog upada grupe narkomana okupljenih oko nevladinih organizacija bliskih LSV-u u kasarnu „Arčibald Rajs“ u Novom Sadu".

Odsustvo reakcije policije na ovu provalu i tolerisanje uzurpatora stvorile su opasnost da i drugi objekti Vojske Srbije dođu na udar liberalnih grupacija uživalaca narkotika, navodi ova ogranizacija.

Naši su pozvali MUP Srbije da tolerišu i njihovu akciju i uzdrže se od intervencije, a najavili su i da će prilikom ulaska u objekte napraviti video snimke i popis zatečenog stanja. Svaki objekat će biti vraćen ukoliko "Ministarstvo odbrane obavesti da će u njega ponovo biti useljena vojska", dodaje se u saopštenju.

Nevladina organizacija Građanske inicijative iz Beograda podržala je aktiviste omladinskih organizacija koji su "zauzeli" manji deo jedne kasarne u Novom Sadu.

Građanske inicijative su u saopštenju navele da je stvaranje Društvenog centra u kasarni "Arčibald Rajs" u Novom Sadu od izuzetne važnosti za "širi front borbe" za osvajanje prostora u celoj Srbiji.

"Pozivamo sve nadležne institucije da u najskorijem periodu započnu što širi dijalog o korišćenju i dostupnosti javnih prostora koji su napušteni i koji propadaju širom Srbije. Dijalog, koji će uključiti sve zainteresovane građane", navodi se u saopštenju.

Pokret Dveri je ulazak omladinskih aktivista u deo kasarne u Novom Sadu okarakterisao kao "otimanje državne imovine od strane nekoliko nevladinih organizacija" i zatražio od vojske i policije da preduzmu "konkretne" korake "protiv onih koji su nelegalno uzurpirali državnu imovinu vrednu šest miliona evra".

"Kada dođe vreme da država i vojska više ne štite narodne interese, tada je dužnost naroda da stane u odbranu svoje vojske i države", piše u saopštenju.

Aktivisti omladinskih organizacija prošlog četvrtka su "zauzeli" manji deo kasarne u Futoškoj ulici u širem centru Novog Sada.

Kako su objasnili, cilj je da od kasarne naprave društveni centar, odnosno dom omladinskih nevladinih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: