Sutra odluka o Sanaderovom pritvoru

Optužno veće zagrebačkog županijskog suda trebalo bi sutra da odluči da li će bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu biti ukinut ili produžen pritvor.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

20:15

Default images

Ustavni sud je ove sedmice presudio da nakon godinu dana pritvora Sanader mora biti pušten iz zatvora do 12. decembra, ali je Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala uz podizanje optužnice zatražila produženje pritvora za Sanadera zbog opasnosti od bekstva.

Protiv njega i više zvaničnika iz HDZ-a, ali i protiv same stranke podignute su optužnice u slučaju "Fimi medije" i isisavanja državnih para iz preduzeća i slivanja u crne fondove HDZ-a.

Ustavni sud je odlučio da Sanader mora na slobodu do ponedeljka, do kada bi sud trebalo da se upiše na nekretnine kojima se garantuje kaucija od 12,4 miliona kuna (1,65 miliona evra).

Postoje tumačenja da li je odluka Ustavnog suda obavezna i za optužno veće, čak i ako se radi o novoj odluci, pa bi u slučaju za njega povoljnijeg rešenja Sanader mogao biti pušten već u subotu.

Optužnica je podignuta protiv 11 pravnih i fizičkih lica koje je Kancelarija optužila za nezakonito izvlačenje novca i punjenje HDZ-ovog crnog fonda s ukupno 46,6 miliona kuna (6,21 milion evra).

Sanader se tereti da je od tog iznosa za sebe zadržao najmanje 15 miliona kuna (dva miliona evra), dok je ostatak ostao u HDZ-u koji je njime finansirao izborne kampanje.

Osim Sanadera, optuženi su bivši blagajnik, portparol i računovođa HDZ-a Mladen Barišić, Ratko Maček i Branka Pavošević, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, njeni saradnici Anita Lončar i Bojan Dimić kao i Hrvatska demokratska zajednica.

Za sada optužnica nije podignuta protiv direktora javnih preduzeća protiv kojih će se voditi odvojen postupak. Ako bude proglašena krivom, HDZ će morati platiti osam miliona kuna (1,06 miliona evra) kazne i vratiti pokraden iznos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: