Jugović: SPO neće rušiti Vladu

Kriza vlade prošla - 4 poslanika SPO se vratila u skupštinu, obećana skora rasprava o ministru Srđanu Srećkoviću. Ružić: SPO ucenjuje, problem neka reši DS.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 17.11.2011.

07:26

Default images

Prethodno su četiri poslanika SPO napustili glasanje u Skupštini Srbije, tražeći da se parlament izjasni o radu ministra dijaspore i vera Srđana Srećkovića. SPO je tražio da se na dnevni red stavi glasanje o odgovoru Vlade na inteprelaciju o radu ministra Srećkovića. Parlament bi o tome trebalo da raspravlja u roku od dve nedelje.

Poslanik SPO Žika Gojković je objasnio zašto je ta stranka tražila da se glasa o interpelaciji.

"SPO ne bi glasao za to da je Srđan Srećković svoj posao radio dobro, već bi bio uzdržan po pitanju interpelacije", rekao je Gojković.

"SPO nikada nije uslovljavao svoju podršku bilo kakvim stranačkim interesima, samo nam je cilj da se što pre završi propaganda o Srećkoviću", rekao je on.

Potpredsednik SPO Aleksandrar Jugović zatim je rekao da ta stranka neće rušiti vladu, niti će je destabilizovati i učiniće sve da Srbija 9. decembra dobije status kandidata.

Jugović je novinarima u Parlamentu rekao da su se poslanici SPO, pošto su prvobitno napustili skupštinsku salu tokom glasanja, vratili u nju, i dodao da ta stranka nije odgovorna što je glasanje odloženo za početak sledeće sedmice.
Srðan Sreækoviæ i Danica Draškoviæ (Tanjug)
On je objasnio da su se poslanici SPO vratili u salu pošto su dobili obećanje da će se o interpelaciji o radu ministra za veru i dijasporu Srđana Srećkovića glasati u roku od dve sedmice, kao i da će SPO imati učešće u promeni kosovske politike.

Na pitanje novinara od koga su dobili takvo obećanje, Jugović je rekao "od onih koji jedino to mogu da obećaju".

Jugović je naveo i da su dobili uveravanja da će se skrenuti pažnja pojedinim ministrima koji, kako je ocenio, vređaju SPO i žrtve koje je ta stranka podnela.

On je istakao da je neprihvatljivo to što se vodi medijska hajka protiv te stranke i što u njoj učestvuju pojedini funkcioneri vlade, a na instistiranje novinara da kaže na koga misli, odgovorio je da se radi o zameniku premijera i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i ministru infrastrukture i energetike Milutinu Mrkonjiću.

Na pitanje da li je SPO izlaskom iz skupštinske sale pokušao da smeni Srećkovića, on je rekao da to nije bio motiv i istakao da SPO neće rušiti vladu.

Ružić: Ako se ne reši pitanje SPO-a, biće izbora

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić izjavio je, nakon što su poslanici SPO napustili skupštinsku salu, da se nada da će problemi među člnovima kluba "Za evropsku Srbiju", ukoliko postoje, biti rešeni.

"To je pitanje za Demokratsku stranku. Ukoliko postoje takvi problemi, nadam se da će biti razrešeni, a ako nema mogućnosti za razrešenje, slede izbori", rekao je Ružić novinarima u parlamentu.

On je dodao da mu postupak SPO liči na ucenu, napominjući da je to problem DS, pošto su svi poslanici kluba SPS-JS i PUPS u skupštini.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je ocenio da su današnja dešavanja u parlamentu posledica unutrašnje nestabilnosti vladajuće koalicije koja je "prouzrokovana dezorijentisanošću DS-a".

Jovanović smatra da se kampanja protiv Vuka Draškovića i njegove stranke vodi "samo zato što su rekli dosta i javnosti saopštli istinu, što je izgleda poremetilo odnose u vladajućoj koaliciji".

"Predsednik vlade mora pronaći odgovor na pitanje odnosa vladajuće većine", rekao je Jovanović i ocenio kao očigledno da vladajuća kolacija produbljuje krizu, koja je i bez njihovih nesporazuma preduboka.

Na pitanje da li dešavanja oko SPO-a imaju veze sa tim što je ta stranka u poslednje vreme bliža LDP-u, Jovanović je odgovorio da je očigledno da "SPO ne želi da pristaje na cirkus koji mu vladajuća koalicija nudi, ali da LDP ni na koji način nije sugerisao SPO-u dosadašnje delovanje, pa neće ni ubuduće".
Nada Kolundžija i Nenad Èanak (Fonet)
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović morala je potom da zakaže novu sednicu, na kojoj će se glasati o 27 zakonskih predloga i drugih akata za 21. novembar.

Đukić Dejanovićeva je naglasila da su se šefovi poslaničkih grupa saglasili da je 21. novembar u 13.00 sati odgovarajući termin i da poslanici tada mogu da dođu da izglasaju preostale zakone i onda, kako je rekla, odu na slavu Sveti Aranđel. Zatim je rad skupštine zbog slave potpuno odložen za 22. novembar.

Pre toga, usvojen je Zakon o pomorskoj plovidbi, koji uređuje uslove i način za bezbednu plovidbu na moru brodova i drugih plovila sa zastavom Srbije.

Skupština je danas usvojila i Zakon o obligacionim odnosima i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju, koji predviđa izjednačavanje sistema odgovornosti avio-prevoznika u međunarodnom i domaćem vazdušnom saobraćaju i unapređenje zaštite putnika.

Vlada Srbije je navela da će se tim zakonom obezbediti puna primena evropskih standarda u pogledu zaštite putnika, kao i Zakon o zabrani usavršavanja, proizvodnje i stvaranja zaliha bakteriološkog (biološkog) i toksičkog oružja i njihovom uništavanju.

Na dnevnom redu današnje sednice je 27 zakonskih predloga. Posle toga počinje nova sednica sa zakonom o rehabilitaciji na dnevnom redu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: