Branku Jociću prepolovljena kazna

Apelacioni sud u Beogradu prepolovio je kaznu od dve godine zatvora bivšem direktoru "Puteva Srbije" Branku Jociću, objavljeno je na sajtu tog suda.

Izvor: B92

Subota, 05.11.2011.

14:59

Default images

On je pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog falsifikovanja službene isprave.

Sud je zbog zastarelosti krivičnog gonjenja odbio optužbu protiv Jocića za kršenje Zakona o budžetskom sistemu, odnosno probijanje dozvoljenog budžeta preduzeća za više od million dinara.

Protiv Jocića, koji se nalazi u pritvoru od 7. maja ove godine, pre dva dana Tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo ptužnicu kojom ga, sa još 11 osoba, tereti da su oštetili "Puteve Srbije" za pola milijarde dinara, odnosno za oko pet miliona evra.

Optužnicom se Jocić i ostalih 11 osoba terete da su od 2005. do 2007. godine za radove na regionalnim i magistralnim putevima naplatili ugradnju 100.000 tona asfalta više nego što je bilo ugrađeno.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da je sud uvažio žalbu Jocićevih branilaca i po službenoj dužnosti preinačio prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu u pogledu odluke o kazni i osudio ga na kaznu zatvora od jedne godine zbog falsifikovanja službene isprave.

Optužba da je Jocić izvršio krivično delo iz Zakona o budžetskom sistemu je odbijena s obzirom na to da je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja.

"Imajući u vidu napred navedeno i da olakšavajućim i otežavajućim okolnostima na strani okrivljenog prvostepeni sud nije dao odgovarajući značaj, a ceneći protok vremena od izvršenog krivičnog dela, to je prvostepena odluka preinačena i u pogledu odluke o kazni", navodi se u obrazloženju.

Jocić je oglašen krivim i osuđen, jer je 2005. i 2006. godine kao odgovorno lice "Puteva Srbije" službene isprave sa neistinitom sadržinom overio svojim potpisom i službenim pečatom, a potom ih upotrebio kao da je istinita, predavši ih vladi radi davanja saglasnosti na te dokumente.

Reč je o Programu radova na održavanju, zaštiti, izgradnji i rekonstrukciji magistralnih i regionalnih puteva Republike Srbije za 2005. godinu, gde je u poglavlju "ULAGANjA" unet neistinit podatak da su neplaćene obaveze na dan 31. decembar 2004. godine iznosile 6.261.200.000 dinara, iako su, prema knjigovodstvenoj evidenciji, iznosile 7.255.961.481 dinar.

I u Programu radova na održavanju, zaštiti, izgradnji i rekonstrukciji magistralnih i regionalnih puteva Srbije za 2006. godinu, u poglavlju "ULAGANJA" unet je neistinit podatak da je ukupan iznos neisplaćenih obaveza na dan 31. decembra 2005. godine iznosio 5.000.000.000 dinara, iako su, prema knjigovodstvenoj evidenciji, neizmirene obaveze prema dobavljačima iznosile 11.508.033.638 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: