"Ne podsticati nerealna očekivanja"

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio da stranke na naredne izbore moraju da izađu sa realističnim planovima, a ne da kod građana podstiču nerealna očekivanja.

Izvor: B92

Subota, 05.11.2011.

21:59

Default images

"Izbavljenje je u planu, delotvornosti i ispunjenju zadatog. Rešenje je da sagledate kako će izgledati vaša zemlja i svet narednih godina, da napravite plan i da za njega preuzmete odgovornost", rekao je Tadić u razgovoru sa studentima učesnicima regionalne konferencije "Srbija u narednoj deceniji" koja je večeras završena na Kopaoniku.

Prema njegovim rečima, obećanja nekih stranaka da će privući u Srbiju sedminu ukupnog iznosa investicija u svetu jesu daleko od realnosti i proističu iz krajnje nekompetentnosti.

Na predstojećim izborima će, kako je istakao, biti potrebno priznati i greške, i dodao da 2008. nije mogao da predvidi svetsku ekonomsku krizu, jer to tada nije učinio nijedan ekonomista, i da su se neka obećanja koja je dao zato ispostavila kao nerealistična.
"Obećao sam 200.000 radnih mesta zato što sam poslušao ekonomske stručnjake. To je bilo nerealistično, iako je svet tada bio uveliko drugačiji", rekao je Tadić.
Prema njegovim rečima, malo je verovatno da će region Zapadnog Balkana u narednih deset godina biti integrisan u EU i da je zato neophodno da se objedini i da zanemari iracionalne i besmislene tenzije i konflikte.

Time će se, kako je objasnio, iskoristiti i zanemareni ekonomski potencijali regiona, a Srbiji je nužno da zarad svog ekonomskog prosperiteta sarađuje, ne samo sa EU i regionom, veći sa svojim ostalim strateškim partnerima, kao što su Turska i Kina. Tadić je precizirao da, na primer, postoji šansa da u Srbiji, posle izgradnje mosta preko Dunava koji se gradi u saradnji sa Kinom, iz te države pristigne investicija u energetski sektor vredna dve milijarde dolara.
Takođe, kako je nagovestio, postoji šansa da značajna investicija pristigne iz Nemačke u oblasti proizvodnje visokotehnoloških autodelova.
"Da li ću vam kazati ko su investitori - neću, jer su investitori to tražili od mene, ali mogu da vam kažem da je sada nakon moje posete Baden-Virtembergu verovatnoća za to 90 odsto", rekao je Tadić i dodao da se Srbija u ovom trenutku nada trima velikim investicijama koje bi mogle da drastično povećaju njen bruto domaći proizvod.
"Nadam se da ćemo za 15-ak dana moći da kažemo šta ćemo iz Baden-Virtemberga doneti", rekao je Tadić.
On je, međutim, upozorio da svet verovatno očekuje još jedan talas recesije, i da će Srbiji trebati godine da se ekonomski oporavi.

Studenti su se interesovali i za detalje politike Srbije na Kosovu, i predsednik Tadić je da je došao trenutak da Srbija kaže šta želi kada je reč o njenim interesima na Kosovu.
"Ja priznati Kosovo neću nikada, ali ne prihvatam ni jedan ni drugi ekstrem politike jer oba su opasna po građane Srbije - ni onaj koji kaže: odreknimo se Kosova, niti onaj koji kaže: samo Kosovo ne zanima nas EU", objasnio je Tadić.

Upitan da li će u Srbiji dogodine biti ponovo organizovana "Parada ponosa", Tadić je rekao da će se takve parade u budućnosti organizovati, ali i poručio da ljudi koji žele da organizuju paradu moraju da shvate da nisu svi isti i da ne percipiraju svi taj događaj na istovetan način.
"2010. godine učinili smo veliki iskorak ka pomicanju granica slobode i žao mi što većina građana to ne misli i platio sam političku cenu za to", rekao je Tadić, i objasnio da građani često ne vide zašto je nešto za njih dobro, ali za pet ili deset godina razumeju, i političari su dužni da plaćaju cenu i za nepopularne poteze.
Tadić je dvočasovni razgovor sa studentima zaključio porukom da je njegov cilj učešća na ovom forumu bio da demistifikuje politiku, i da, budući da je mizantropija ovladala našom stvarnošću, zatraži više dobre volje i dobrih namera u politici.

"Pogledajte plate političara, pa vidite da li su mogli da zarade to što imaju"

Osvrćući se na hronični problem korupcije u regionu, Tadić je istakao da on sam nije korumpiran, što potvrđuje činjenica da gotovo i da nema imovinu, ali da je svakako neophodno na sistemski način proveravati da li su vršioci javnih funkcija podložni korupciji.

"Pogledajte kolike su plate političara i kolika je njihova imovina, napravite komparativnu analizu i vidite da li je moguće bilo da zarade to što imaju", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, proteklih meseci je mnogo učinjeno na planu borbe protiv korupcije, što potvrđuje i izveštaj Evropske komisije i postupci protiv bivših ministara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: